blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
16 Şubat, 2025 15:31 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

“2025, Karabük’te Yatırım ve İcraat Yılı Olacak”

AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Ali Keskinkılıç, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt ve AK Parti teşkilatı hafta sonu Yenice ilçesinde bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. Heyet, ilçede çeşitli temaslarda bulunarak yapılan ve planlanan projeler hakkında bilgi aldı.

AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Ali Keskinkılıç, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt ve beraberlerindeki AK Parti Teşkilatı, hafta sonu Yenice İlçesi'nde bir dizi ziyaret ve incelemede bulundu.

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ZİYARET

AK Parti heyeti, ilk olarak Yenice Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Belediye Başkanı Sertaş Karakaş’tan ilçede yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi alan heyet, belediyenin gerçekleştirdiği ve planladığı projeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Heyet, belediye ziyaretinin ardından esnaflarla ve vatandaşlarla bir araya gelerek onların talep ve önerilerini dinledi.

GENÇLİK MERKEZİ İNŞAATINDA İNCELEMELER

AK Parti heyeti, Yenice İlçe Başkanlığını ziyaret ettikten sonra ilçede yapımı devam eden Gençlik Merkezi inşaat alanına geçerek burada incelemelerde bulundu. Heyet, temel atma törenine katılarak merkezin ilçeye sağlayacağı katkılar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, merkezin Yenice'deki gençler için önemli bir alan olacağını belirtti. Güven, "Bu merkez; akademik okul hayatının sonrasında çocuklarımızın ve gençlerimizin farklı etkinlikler yapabileceği bir mekan olacak. Spor kompleksinin yanında, gençler için çok amaçlı bir etkinlik alanı oluşturacağız. Yaklaşık 6 ay içinde inşaatı tamamlayarak, çeşitli etkinliklerle açılışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

KESKİNKILIÇ: "2025 SENESİ KARABÜK'TE YATIRIM VE İCRAAT SENESİ OLACAK"

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç ise yaptığı konuşmada; "Yenice'deki genç kardeşlerimiz için çok güzel bir eser olacak.  2025 senesi Karabük'te yatırım ve icraat senesi olacak demiştik ve her hafta Karabük'ün bir köşesinde temel atma yapıyoruz açılış yapıyoruz,  bizi takip etmeye devam edin, her hafta bundan sonra bu eserleri tek tek göreceksiniz.  Buradaki gençlik merkezimizde kütüphanemiz olacak, çocuklarımız için zeka oyunlarının olacağı yer olacak inovasyon merkezimiz olacak,  içinde etkinlik salonları müzik, salonlarımız olacak ve Yenice'deki gençler Yenice'deki çocuklarımız burada hem eğlenecekler hem de eğitim alacaklar. Bu eseri bize hediye eden Gençlik Spor Bakanımıza da burada huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Yakında da Yenice Belediyemizin birtakım

icraatlarının temellerini atacağız, açılışlarını yapacağız Onlar için de Yenice'ye sık sık geleceğiz" dedi.

ŞAHİN "ARTIK BİZLER İÇİN İCRAAT ZAMANI"

AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin de konuşmasında, "Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak beyefendiye ve Gençlik ve Spor bakanlığımızın kıymetli bürokratlarına İl Müdürümüze çok teşekkür ediyoruz. Burada çok önemli bir hizmetin temelini atacağız Yenice Gençlik Merkezimizi İnşallah az evvel müteaahit firmadan da sözünü aldık.  5-6 ay içerisinde İnşallah binayı bitirip Yeniceli hemşehrilerimizin,  gençlerimizin hizmetine sunacağız.  Ben sözümü çok uzatmayacağım, artık bizler için icraat zamanı,  az konuştuğumuz ancak

bolca icraat ortaya koyacağımız zamanlara geldik Ali Bey de ifade etti, hem Karabük'te hem Yenice'de bu icraatlarımızı somut olarak vatandaşlarımız da görecek" dedi.

SALT: "YENİCEMİZ  BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ"

AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt ise yaptığı konuşmada; "Bugün bir temel atma organizasyonu için Yenice'deyiz.  Vekillerimizle  birlikte esnafımızı ziyaret ettik ve belediye başkanımızla teşkilatımızla birlikte bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından ortaya koyulan bir gençlik merkezinin burada Temeller atıldığını hep beraber göreceğiz. Yenicemize  hayırlı olsun.  Yenicemiz  bizim için çok kıymetli Yenice için ne yapılsa az diyoruz ve bugünden sonra da Bu memleket için bu topraklar için elimizden geldiği ölçüde buraya hizmet ve eser siyasetini kazandırmak için de çalışmaya devam edeceğiz.  Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye yüzyılı gençliğin yüzyılı olacak demişti. Yenice bunun temellerini atıyoruz. Hem Yenice'mize,  hem Karabük'ümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum Yenice'nin evlatları, çocuklar,  gençleri buradan istifade edecekler. Burası  hem bir eğitim yuvası olacak,  hem de bir inovasyon yuvası olacaktır.  Hayırlı olsun. Rabbim İnşallah açılışında da burada bir organizasyon yapmayı bizlere nasip eylesin" dedi.

KARAKAŞ. "HİZMET EDECEĞİZ DEMİŞTİK SÖZÜMÜZÜ TUTUYORUZ"

Törende son konuşmayı Yenice Belediye Başkanı Sertaş Karakaş yaptı. Karalaş yaptığı konuşmada; "seçim programımızda İlçemize, İlimize, Ülkemize  hizmet edeceğiz demiştik. Bu sözümü değerleri büyüklerimizin desteği ile yerine getiriyoruz onlardan Allah razı olsun. İnşallah her hafta bir açılış, her hafta bir temel atma sloganıyla ilçemizi ilimizi en kısa sürede en iyi iller,  en güzel yaşanabilir şehirler sıralamasında İnşallah ilk 10'a  sokacağız diyerek hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum İyi ki varsınız,  sizlerin desteğiyle İnşallah yaptıklarımız yapacaklarımızın da teminatı olacaktır Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Gençlik Merkezinin temeli atıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Haziran, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 4dk
Yorum Sayısı: 0

Çocuklarda kusma ve ishale dikkat

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Anabilim Kolu Öğretim Üyesi ve Çocuk Acil Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Cahit Temizkan, çocuklarda kusma ve ishalin yaygın nedenleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
İshal ve kusma hadiselerinin bilhassa yaz aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken Dr. Temizkan, "İshal çocuğun gaita sayısının olağanda yaptığından daha fazla sayıda ve sulu yapmasıdır. İshal temel olarak bedenin kendini savunmasıdır. Beden kendisi için ziyanlı olduğu şeyleri kusma ve ishal olarak dışarı atar ve temizler. Çocuk için tehlikeli olan su ve tuz kaybıdır. Çocuğa kâfi su ve tuz verilirse ishal 3-7 gün içerisinde resen düzelir" dedi.
İshalin ekseriya virüsler olmakla birlikte, bakteri, mantar, parazit, bakteri toksinleri, alışık olunmayan besin, fazla besleme, hijyenik kaidelere uygun olmayan besin alımı, hasta şahıslarla temas sonucu meydana geldiğini vurgulayan Temizkan, "Hastalık etkenleri ağız yoluyla alınır. Bu yüzden besin hijyeni ve el hijyenine dikkat etmek gerekir. İshalin yaz aylarında yiyecek ve hijyen zinciri bozulması, çiğ zerzevat ve meyvelerin yıkanmadan yenmesi, besinlerin çabuk bozulması, çocukların tatil nedeni ile farklı bölgelere giderek alışık olmadığı besin ve etraf kaideleri ile müsabakası, toplu ikramlarda besinin dışarıda fazla beklemesi, uygun olmayan kurallarda bekletilmiş besinlerin tüketilmesi, deniz ve havuza gitmeleri ishalin yaygın olarak görülmesine neden olur" formunda konuştu.

"Çok uygun bakımlı havuzlarda bile ishal riski devam eder"
Havuzların hacminin denizle karşılaştırıldığında daha küçük olduğunu belirten Dr. Temizkan, "Havuza girenlerin atıkları ile su kirlenir. Hastalık yapan etkenler havuzda birkaç saatten birkaç güne kadar canlılığını korur. Kimi hastalık yapan etkenler klora da sağlam olabilir. Dezenfeksiyon sistemleri kusursuz olan, çok yeterli bakımlı havuzlarda bile ishal riski devam eder. Denize girerken kanalizasyona karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında, sakin ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzülmemesine dikkat edilmelidir" sözlerini kullandı.

"Kaybedilen su ve tuz yerine konmalıdır"
Kusma ve ishal durumunda konutta uygulanabilecek birinci yardım formülleri hakkında bilgi veren Temizkan, "İshal ve kusma olduğunda öncelikle kaybettiği su ve tuz yerine konmalıdır. Ağızdan besleme kesilmemelidir. Konutta çocuk olağan besini ile beslemeye devam etmelidir. Bağırsaklarda rahatsızlık olduğu için besinleri ret edebilir. Israrcı olmamalı aralıklı olarak denenmelidir. Temel olan su ve tuz kaybıdır. Suyunu kesmemek gerekir. Sıvı besin verirken suyun yanında ayran, süt teklif edilebilir. Bağırsak hassasiyeti nedeni ile besinleri az az ve sık olarak vermek gerekir. Bir kezinde 20-30 ml’den fazla vermemeli ve 20-30 dakika orta ile verilmelidir. Fazla verilen besin kusmaya yol açar. Antibiyotik ekseriya gereksizdir. Muhakkak kusma giderici ve ishal kesici ilaç verilmemelidir. Bedenin kendini temizlemesini pürüzler ve hastalığın daha uzun ve tehlikeli olmasına yol açar. Besin olarak olağan beslendiği besinler verilebilir. Havuç suyu, muz, yoğurt çorbası, pirinç suyu, ekmek, kraker, süt, yoğurt verilmelidir. Anne sütü alan bebekler emzirmeye devam edilmelidir. Kek, çok tatlı besinler, hazır meyve suyu, gazlı içecekler, kola, çikolata, çok yağlı yiyecekler verilmemelidir" dedi.

"Dışarıdan yemek yerken dikkatli olunmalı"
Yaz aylarında çocuklarda kusma ve ishal riskini azaltmak için alınabilecek tedbirleri aktaran Temizkan, "Kolaylıkla bozulacağı için dışarıdan yemek yerken dikkatli olunmalı, imgesi ve tadı bozuk besin tüketilmemeli, farklı bölgelere gidildiğinde alışık olunmayan besin almaktan sakınmalı. Havuza girerken seçici olmalı, ayakların antiseptik solüsyonlar ile yıkandığı, havuza girmeden duş almanın ve bone kullanmanın zarurî olduğu, tertipli dezenfeksiyon yapılan havuzlar tercih edilmeli. Buna karşın birtakım ishal yapan etkenlerin klora dayanıklılığı olduğu da akıldan çıkarılmamalıdır. Denize girerken sıhhat kuruluşlarının ikazlarına dikkat edilmeli. Denize girilmesi önerilmeyen yerlere ve önerilmeyen vakitlere dikkat edilmeli, kanalizasyon karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında, dingin ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzülmemelidir. Çocuğun yüzerken su yutmaması söylenmelidir. Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyu daha paktır lakin mikroorganizmalar tuzlu suda çabucak yok olmaz. Belirli bir toplulukta birden yaygın ishal olduğunda etken nörovirus olabilir, köy ya da mahallenin su deposu incelenmelidir. Zarurî hallerde suyun uygunluğundan kuşku duyuluyorsa en az 10 dakika kaynattıktan sonra kullanılabilir" halinde konuştu.

"İshal etkenleri ağız yoluyla bulaştığı için hijyene dikkat edilmelidir"
Hijyen ve beslenme alışkanlıkları konusunda ailelere tavsiyelerde bulunan Dr. Temizkan, "İshal etkenleri ağız yoluyla bulaştığı için hijyene dikkat edilmelidir. Hijyende en kıymetli yapılması gereken el yıkamadır. Eller bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Bilhassa yemek yemeden evvel eller kesinlikle yıkanmalı. Çiğ zerzevat ve meyveler bol su ile yıkanmalı. Bozulduğundan şüphelenilen hiçbir besin tüketilmemeli. Hijyenik olmayan kurallarda hazırlanmış yahut saklanmış yiyecekler tüketilmemeli. Kirli sularda yakalanmış balık ve deniz eserleri de ishal etkeni olabilirler. Alışılmış yeme alışkanlığında meydana gelen ani değişiklikler bilhassa toplu ikramlar için hazırlanan yemeklerin uygun ortamda saklanmamış yiyecekler ishale yol açabilir. Enfeksiyon etkeni içeren gaita ile temas eden yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle yahut etkenle temas etmiş kirli ellerin ağıza temasıyla ya da bu ellerle hazırlanan yiyeceklerle bulaşabilir. Sulardan yakalanmış balık ve deniz eserleri de ishale yol açar" tabirlerini kullandı.

Bu durumlar varsa doktora başvurun
İshalin temel olarak resen geçebilecek bir hastalık olduğunu belirten Öğretim Üyesi Temizkan, konuttaki birinci müdahaleye karşın düzelmeyen hastalarda su ve tuz kaybı ilerlemeden erken periyotta sıhhat kuruluşuna müracaat etmenin hayati ehemmiyeti sahip olduğunu vurguladı. İshal kanlı ve sümüklü ise, 5-10 defadan fazla kusma varsa, ishal 5 günden uzun sürmüşse, ateş 39 derecenin üzerinde ve 2 günden uzun sürmüşse, su kaybı fazla yahut ileri derecede olmuşsa kesinlikle bir uzmana başvurulması gerektiğini de kelamlarına ekledi. Su kaybının fazla olabileceğinin belirtileri sıralayan Temizkan, "Uykuya meyil, gözyaşında azalma, göz kürelerinde çökme, ağızda kuruma, bebeklerin bıngıldağında çökme, nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, derin yahut süratli teneffüs, idrar ölçüsünde azalma (bebekler için günde altıdan az idrar)" formunda örnekler verdi.
Dalgınlık, kan basıncında düşme, hiç idrar çıkaramama, şok ve şuur kaybının ileri derecede su kaybının belirtileri olduğunu söz eden Temizkan, su kaybının hayati tehlike oluşabileceğinden en süratli formda sıhhat kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Korunma tedaviden daha ucuz ve zararsızdır"
Hastalık geçiren çocukların düzgünleşme sürecini desteklemek için yapılması gerekenler hakkında bilgi paylaşan Temizkan, "İshal çoklukla 3-7 günde geçer. 1 hafta sonra bağırsaklar eski haline döner. İshal sırasında çocukta hafif kilo kaybı olabilir. Lakin daha sonra çocuk eksik olanı kısa müddette tekrar alarak büyümesine devam eder. Vitamin yahut özel bir diyet vermenin ispatlanmış faydası yoktur. Çinko ve probiyotik hekiminiz önermişse kullanılabilir. Rotavirus üzere aşısı olan durumlarda 3-6 aylarda 2 sefer yaptırmak uygundur. Temel yük verilmesi gereken muhafazadır. Korunma tedaviden daha ucuz ve zararsızdır" halinde açıklamasını tamamladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin