Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
27 Temmuz, 2023 12:53

134 yıl önceki keşif şimdi gün yüzüne çıktı

A+ A-

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 40 yıldır yaşanan terör olayları nedeniyle zengin yer altı yatakları kullanılmayan Şırnak, petrol keşifleriyle dikkatleri bir kez daha üzerine çekti.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından başlatılan petrol haritası gerçek çıktı. Şırnak, Türkiye'nin en önemli petrol yataklarının üssü olmaya emin adımlarla ilerliyor. Kısa süre önce Gabar'da ardından Cudi Dağı'nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgede başka noktalara çekildi. Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı'nda ve Feraşin bölgesinde aramalar devam ederken, Bestler Dereler bölgesinde de sismik çalışmalar yapıldığı öğrenildi. 1889 ile 1901 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından başlatılan petrol aramasında Şırnak bölgesinin de içinde olduğu 65 petrol noktası haritası oluşturuldu. Bugün TPAO’nun arama yaptığı bölgelerde haritada gösteriliyor.
II. Abdülhamit’in hazırladığı petrol haritası ile ilgili bilgi veren Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisi Doç. Dr. Öykü Bilgin, “Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından o zamanlar 1889 yılında Akdeniz’de petrol gazı bulunduğu tespit edildikten sonra, II. Abdülhamit tekrar yeni çalışmalar başlatmış ve bu çalışmalar da yabancı ve Türk mühendisler görev almıştır. Bu çalışmalar sonucunda da bir harita oluşturulmuştur. Harita da 65 nokta belirlenmiş, bu noktalarında birçoğu Irak bölgesine ait. Ancak, Irak’la birlikte Türkiye sınırında itibaren Cizre, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari çevresinde de petrol rezervinin olduğu belirtilmektedir” dedi. "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bizim ülkemizde bu rezervler ile ilgili çalışmaları halen yapmaktadır" diyen Bilgin, “Şırnak Bölgesi, Cudi-Gabar Dağı’nda çıkan petrolümüz, 41API gravitesinde ve yüksek kaliteli bir petroldür. Dünyada çıkarılan petroller 27 ile 35 API gravite değerindedir. Bu göz önüne alındığında iyi ve yüksek kaliteli bir petrol olduğunu görebiliyoruz. Cudi-Gabar Dağı’nda çıkarılan petrolümüz, 2 bin 600 metre ile 2 bin 700 metre sondajlarında çıkarılmıştır. Şırnak’ın pek çok çevresinde ve bu bölgede pek çok petrol rezervlerinin olabileceğini düşünüyorum. Bu rezervlerin de derin bir sondajlar ile tespit edilebileceği kanısındayım" diye konuştu. Sık ve derin sondajlarla bunların daha da fazla çıkacağını değerlendiren Bilgin, "Şu anda orada 1 milyar varil rezerv olduğu tespit edilmiş, bunun son açıklamalara göre 100 bin varil günlük üretim yapılması planlanmakta. Eğer 100 bin varil üretim yapılırsa Türkiye’nin tüketim olarak düşünüldüğünde yaklaşık 800 bin ile 1 milyon varil tüketim yaptığı bilinmektedir. Tüketilen petrolün yaklaşık 80 bin varilini Türkiye üretmektedir. Şırnak’taki petrol ile birlikte de bu oran yüzden 10’dan yüzde 20-25’lere çıkacaktır. Bunun katma değerini düşünürsek eğer, 8 milyon dolar civarında bir günlük getirisi ülkemize ekonomisine gelecektir” şeklinde konuştu.  (İHA)

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

01 Kasım, 2024 16:01

İl Genel Meclisinde Bütçe Maratonu Başladı

İl Genel Meclisinde Bütçe Maratonu Başladı
A+ A-

Karabük İl Genel Meclisi toplantıları başladı.  Mecliste, ay içerisinde 20 gün sürecek bütçe görüşmeleri de yapılacak.

İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, 2025 yılı bütçesinin  geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi en üst düzeyde tasarruf eksenli bir bütçe olmanın yanı sıra yatırımcı, üretken ve aktif bir bütçe olacağını söyledi.

Karabük İl Genel Meclisi  Meclis Başkanı Ahmet Sözen Başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Ahmet Sözen, Kasım ayının İl Özel İdaresinin 2025 yılı bütçesinin ve bütçe planlamalarının yapıldığı bir ay olduğunu hatırlatarak, "Bütçe gelecekteki bir dönem için gelir ve giderlerin tasarlandığı mali bir plan olup ekonomik, siyasi ve hukuki sonuçlar doğuracak öneme haizdir" dedi.

Plan bütçe Komisyonunun  2025 yılı bütçe taslağını beş gün boyunca çalışacağını ve meclise sunarak bütçe müzakerelerinin başlayacağını belirten Başkan Sözen; "Müzakereler kapsamında tüm birim müdürlerimiz ve ilçe özel idare müdürlerimiz meclisimize davet edilecek öncelikle 2024 yılı bütçesi ile ilgili ayrıntılı bilgi alınacak daha sonra 2025 yılı bütçesi ile ilgili talepleri görüşülüp karara bağlanacaktır. Bunun dışında İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Tarım Orman Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ’nün taleplerini de bütçe imkanları dahilinde görüşüp karara bağlamış olacağız" dedi.

2025 YILI BÜTÇESİ TASARRUF EKSENLİ YATIRIMCI, ÜRETKEN VE AKTİF BİR BÜTÇE OLACAKTIR

2025 yılı bütçesinin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi en üst düzeyde tasarruf eksenli bir bütçe olmanın yanı sıra yatırımcı, üretken ve aktif bir bütçe olacağını ifade eden Sözen, Milletimizin vergileri ile merkezi bütçeden İlimize aktarılan her kuruşu yine milletimize sorumluluk bilinciyle hizmet olarak geri iade edeceğiz.

İdaremiz ilde icracı bir kurum olduğundan tasarruf edilen her bir kuruş yıl içerisinde ilçelerimize ve köylerimize yatırım olarak geri dönmektedir bunu son derece önemsiyoruz.

Bundan 10 yıl kadar önceki bütçe yapılarına bakıldığında bütçe imkânlarını zorlayarak binek tipi araç kiralama, iş makinesi kiralama, asfalt ihalelerine ayrılan paylar, filler yol malzemesi alımı, asfalt agregası alımı gibi büyük meblağlar teşkil eden kalemlere artık bütçemizde yer vermiyoruz.

Bütçe oluşturmaktaki kılı kırk yaran hassasiyetimiz, tasarruf eksenli bütçe anlayışımız, mali disiplinden asla taviz vermemiz,  kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasındaki önceliğimiz neticesinde İl Özel İdaremiz artık yeni üretim tesislerini kurmuş, İhtiyaç duyduğu tüm malzemeyi üretebilen, diğer kamu kuruluşlarının, belediyelerin hatta özel firmaların ihtiyaçlarına cevap verebilen, üreten, kiralamayan, satın almayan ihale etmeyen bir noktaya gelmiştir.

İl Genel Meclisi olarak birlik beraberlik içerisinde tüm enerjimizi İl Özel İdaremizi daha ileriye taşımak ve imkânlarını daha da arttırmak için kullanacağımızı beyan etmek isterim" diye konuştu.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Uygar Eczanesi
Uygar Eczanesi
Adres

Besbınevler 75. Yıl Mahallesi 31 Nolu Sokak No:4/B Karabük

Telefon

(370) 433-6969

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Canan Aslan Eczanesi
Canan Aslan Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Sağlık Sokak, No:38/1-C Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-1226

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689