Türkiye'de İlk Defa Böylesiyle Karşılaştılar  - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
01 Temmuz, 2016 14:29 tarihinde yayınlandı
0
0

Türkiye’de İlk Defa Böylesiyle Karşılaştılar 

Karabük’te, yaklaşık 10 gün önce karnında şiddetli ağrı ve idrarda kanama şikayetiyle gittiği hastanede ameliyata alınan hastanın böbreğinden 3 kilo 100 gram ağırlığında ve 35 santimetre çapında tümör çıkarıldı.
Dünya literatüründe çok az görülen bu tür vakanın Türkiye’de ilk kez görülmesi ise doktorları şaşırttı.
Anneden kalıtımsal tuberoskleroz hastası 39 yaşındaki Mevlüt Çavdar, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 10 gün önce şiddetli karın ağrısı ve idrardan kanama geldiği şikayetiyle başvurarak burada acil servisteki ilk müdahalesinin ardından yapılan tetkiklerinde böbreğinde yırtılma tespit edildi.
Prof. Dr. Nurettin Sertçelik, Prof. Dr. Mehmet Melih Sunay, Yrd. Doç. Dr. Özer Baran ve Op. Dr. Nuriye Özder tarafından yapılan ve 2 saat süren ameliyat sonrası Çavdar’ın böbreğinden 35 santim çapında 3 kilo 100 gram ağırlığında tümör çıkartıldı.
Yrd. Doç. Dr. Özer Baran, hastanın anneden kalıtımsal tuberoskleroz hastası olduğunu söyleyerek, “Bu hastalık her iki böbrekte de dev boyutta iyi huylu tümörleri mevcut. Bu tümörlerin en önemli özelliği kendiliğinden kanayabilir ve yaşamı tehdit eder. Nitekim de hastamızın sol tarafındaki tümörün patlaması sonrası ciddi bir kanamayla acil servise başvurmuş. Yapılan tetkiklerde böbreğinde yırtılma saptanması üzerine acil olarak ameliyata aldık. Hastanın ciddi hayati tehlikesi mevcuttu, bilinci neredeyse kapanmak üzereydi. Böbrekteki yaklaşık 35 santim 3 kilo 100 gram ağırlığındaki tümör çıkartıldı. Ameliyat sonrası ciddi metabolik sorunları olan hasta, anestezi ekibinin özverili çalışmaları sonucu yaşam destek ünitesinden ayrılarak servise alındı ve bugünlere geldi” dedi.
Türkiye’de bu boyutta rapor edilmiş, kanamaya sebep olan şu ana kadarki en büyük böbrek kaynaklı böbrek tümörünün olduğunu belirten Baran, “Dış kaynaklı literatürü taradığımızda da bu boyutta tümörler olmakla beraber oldukça nadir. Zamanında müdahale edilmeseydi hastanın kaybedilme ihtimali oldukça yüksekti. Bir sevk edilme olasılığı ya da farklı bir tedavi ile takip edilme olasılığı kesinlikle mümkün değildi hastanın. Hastamız bayramı evinde geçirebilir” ifadesine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xxxxx
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
06 Nisan, 2026 13:38 tarihinde yayınlandı
0
0

Yenice’de sağlık çalışmaları değerlendirildi

Karabük İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Yenice ilçesindeki sağlık yatırımlarını ve hizmet sunumunu yerinde değerlendirmek üzere geniş kapsamlı bir inceleme ziyareti gerçekleştirdi. Destek Hizmetleri Başkanı Yüksel Korkut’un da eşlik ettiği ziyarette, ilçedeki tüm sağlık kademeleri masaya yatırıldı.

Ziyaretin ilk durağında Yenice Devlet Hastanesi yönetimi ile bir araya gelen Op. Dr. İsmail Kara, Başhekim Uzm. Dr. Yunus Sağlar’dan hastanenin mevcut kapasitesi, tıbbi cihaz donanımı ve sunulan uzmanlık hizmetleri hakkında brifing aldı. Hastane birimlerini tek tek gezen Kara, modern sağlık hizmetlerinin ilçe halkına en hızlı şekilde ulaştırılması konusundaki kararlılığı vurguladı.

Programın devamında Yenice Toplum Sağlığı Merkezi ve Yenice Aile Hekimliği birimlerini ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Kara, burada TSM Başkanı Tabib Fatih Acar ve görevli Aile Hekimliği uzmanları ile bir çalışma toplantısı gerçekleştirdi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve koruyucu sağlık taramalarının etkinliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

İncelemeler sırasında tedavi gören vatandaşlarla yakından ilgilenerek “geçmiş olsun” dileklerini ileten Op. Dr. İsmail Kara, ardından özveriyle görev yapan sağlık personeline teşekkür etti.

Ziyaret sonrası bir açıklama yapan Kara; “Yenice Devlet Hastanesi Başhekimimiz Uzm. Dr. Yunus Sağlar, TSM Başkanımız Tabib Fatih Acar ve aile hekimliği uzmanlarımızla koordineli bir şekilde ilçemizin sağlık standartlarını yükseltmeye devam ediyoruz. Yenice halkına en kaliteli sağlık hizmetini sunmak için sahada olan tüm mesai arkadaşlarıma başarılar diliyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin