Sağlık Bakanlığı ve UNICEF’in çalışmaları kapsamında çalışmalarını tamamlayan Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi ile Özel MEDİKAR Hastanesine “Bebek Dostu Hastane” ünvanı verildi
Karabük İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Karabük’te “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’’ kapsamında “Bebek Dostu” unvanı almaya hak kazanan hastanelere plaketleri verildi. Sağlık Bakanlığı ile UNİCEF’in işbirliğiyle 1991 yılından bu yana devam eden uygulama kapsamında Karabük Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi ile Özel MEDİKAR Hastanesine Bebek Dostu işyeri ünvanı almaya hak kazandı.
Plaket verme töreninde bir konuşma yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki Karabük’te sezeryan ile yapılan doğum oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu oranın kabul edilebilir bir oran olmadığını söyledi.
Tiryaki “2002 yılında ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanını almış olan Karabük Devlet Hastanesi geçirdiği evrimsel süreçlerin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştü ve bu binanın taşınması hastane için gerekli ekipmanların oluşturulması ve sonrasında yeniden yapılan değerlendirmeler de hastanemiz ‘Bebek Dostu Hastane ‘olmaya devam ettiği ve olduğu belgelenmiş durumda. Ülkemizin ve bölgesel ülkelerin tek sorunu anne ölümü birde bebek ölümüdür. Ülkemizde anne ve bebek ölümlerine yönelik yapılan çalışmalar Sağlık Bakanlığı’nın en önemli projesi olarak bugünlere kadar gelmiştir. Bugün ilimizde bebek ölümlerinin 1000’de 6 seviyelerine düşürülmesi gelişmiş Avrupa ülkeleri düzeyine indirgenmiştir. 2011 yılından bu yana da anne ölümü ilimizde görülmemektedir. Bu hem ilimizin bir başarısıdır, hem de sağlık personellerimizin gösterdiği verimli çalışma neticesinde gerçekleştirilmiştir. Bu özverili çalışmalar olmasaydı bu sonuçları elde edemezdik. Bebek ölümlerinde ve anne ölümlerinde bu istikrarlı sonucun devam ettirilmesi yine özverili çalışmaların neticesinde sürdürülebilir. Tüm bunların yanı sıra bir problemimiz var. Bu başarılı çalışmayı elde ederken birtakım sorunlar ortaya çıkıyor. Maalesef ilimizde sezaryen oranları birincil ve ikincil dediğimiz sezaryen dediğimiz yani birinci doğumun sezaryen ve daha sonraki doğumlarında sezaryen olması%80’ler seviyesine ulaşmış vaziyettedir. Bu kabul edilebilir bir oran değildir. Bu oranın kabul edilebilir makul bir seviyeye çekilmesi gerekmekte bunun için eğitim şart. Bu ülkenin geleceğinin karalatılmasını istemiyorsak sezaryen ile mücadele etmeliyiz. Anne dostu, bebek dostu unvanların alınması, bulundurması ve sahiplenmesi bizler için bir onur kaynağı olacaktır” dedi
AMACIMIZ DAHA KALİTELİ ANNE VE BEBEK YAŞAMINI SAĞLAMAK
Amaçlarının daha kaliteli anne ve bebek yaşamını sağlamak olduğunu söylen Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Erkan Doğan; “Şubat 2016’da yapılan ‘Bebek Dostu Hastane’ ile ilgili denetimin sonucunda ‘Bebek Dostu Hastane’ devamına hak kazandık. Bu ödülün tekrar kazanılmasında kadın doğum kliniği, ebeleri, hemşireleri ile beraber, çocuk kliğini, yeni doğan servisi ile beraber çocuk uzmanları, kadın doğum uzmanlarımızla beraber ve genel sekreterlik olan katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Amacımız daha kaliteli anne ve bebek yaşamını sağlamak. Ben çocuk hekim olarak çok öncelerden Türkiye’deki bebek ölümü oranları ve anne ölüm oranlarının çok fazla olduğu dönemleri de biliyoruz. Bakanlığın bunla ilgili çalışmalar neticesinde iyi bir noktaya geldik ama daha da iyi olması için hedefimiz ve çalışmalarımız bununla ilgili. Şuanda biz hastanemizde de bununla ilgili yeni doğan servisinde yeni doğan uzmanımızla beraber, sertifikalı yeni doğan hemşirelerimizle beraber doğumhanede gebelik önceki ve gebelik sırasında ebelerimiz bu konuda tecrübeli ve eğitimli. Onun haricinde yeniden bir yapılanma sürecine başladık. Hedefimiz sadece bebek dostu hastane değil, hedefimiz anne dostu hastanede olabilmek. Bununla ilgili ön çalışmalarımızı da yapıyoruz. Halk Sağlığı ile iletişim halindeyiz. İnşallah yakın zamanda bununla ilgili toplantılarımızı da yapacağız. Eksikliklerimiz tespit edildi ve bununla ilgili çalışmaları da başlattık. İnşallah yakın zamanda anne dostu hastane unvanını alarak Karabük’te sağlık alanındaki kaliteyi yukarılara çekmek. Anne dostu veya çocuk dostu hastane unvanını almak değil, içini de doldurmak gerekir. Bununla ilgili de her türlü çalışmayı da başlattık.
FİZİKİ YAPI OLARAK ÇOK AŞAMA KAYDETTİK
Fiziki yapı olarak çok aşama kaydettiklerini ifade eden Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İsmail Kara; “Fiziki yapı olarak çok aşama kaydettik. Bundan sonraki hizmetin kalitesini arttırması anlamında esas işimiz tabii ki eğitim. Fiziki yapı, tıbbı desteği sağlamış durumdayız. Bu konuda bakanlıklar bize gerekli destekleri vermekte. Bundan sonraki amacımız Eğitim Araştırma hastanesi olarak eğitim ile beraber hizmet kalitesini arttırmak. Bu bebek dostu hastanede bunlardan biri. Anne dostu hastaneler içinde çalışmalarımız devam ediyor. Bunların hepsinin bir amacı, sağlıklı bir nesil yetiştirmek ve geleceğimizi emin ellere teslim etmek. Bunu da bebeklerimizi sağlıklı yetiştirerek tabii ki sağlayabileceğiz” diye konuştu.


