KBÜ’de Soprano Leyla Gencer Anıldı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
01 Nisan, 2016 14:45 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ’de Soprano Leyla Gencer Anıldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda 20. yüzyılın en önemli sopranolarından biri olarak görülen Türk opera sanatçısı Safranbolu kökenli Soprano Leyla Gencer’i anma konseri düzenlendi.

Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü organizasyonluğunda düzenlenen konserde Soprano’da Ses Sanatçısı Özgecan Gencer, Piyanoda Doç. Dr. Ece Kaptanoğlu katılımcılara güzel bir gece yaşattı.

Leyla Gencer Kimdir?

Batı ülkelerinde “La Diva Turca”, “La Gencer”, “La Regina” olarak ün yapan Leyla Gencer,10 Ekim 1928 Tarihinde İstanbul‘da Polonezköy‘de doğdu. Babası Safranbolulu Müslüman bir ailenin oğlu annesi ise Polonyalı Katolik bir ailenin kızı olan Alexandra Angela Minakovska’dır.

Gencer, birçok önemli devlet etkinliğine soprano olarak davet edildi. ABD devlet başkanlarından Harry S. Truman, Dwight Eisenhower, Yugoslavya’nın kurucusu Mareşal Tito, İran Şahı Rıza Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya, Ürdün Kralı Hüseyin, huzurunda resitaller verdi.

Leyla Gencer, 1960’larda mesleğinin doruğuna çıktı. Hiç bilinmeyen operaları seslendirmeyi sürdürdü. Kısa sürede ulusararası bir kariyere kavuşan Leyla Gencer,;Gui, Serafin, Gavazzeni ve Muti gibi büyük İtalyan şeflerle çalıştı. Donizetti’nin unutulmuş operalarını başarılı bir şekilde yorumlayarak “DonizettiRönesansı”nın gelişmesine büyük katkıda bulundu.

Leyla Gencer, 10 Mayıs 2008 tarihinde Milano’daki evinde kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle 80 yaşında vefat etti.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
boluda sabaha karsi yagan dolu yesil alanlari beyaza burudu ZSOTqnMW
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Nisan, 2026 12:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Bolu’da sabaha karşı yağan dolu yeşil alanları beyaza bürüdü

Bolu’da sabaha karşı aniden bastıran dolu yağışı etkili oldu. Kısa sürede kenti etkisi altına alan dolu nedeniyle Mudurnu ilçesinde yeşil alanlar beyaza büründü.

Kent merkezinde sabahın erken saatlerinde başlayan sağanak, yerini aniden doluya bıraktı. Mudurnu ilçesinde yaklaşık 15 dakika boyunca dolu yağışı etkili oldu. İlçedeki boş arazilerdeki yeşil alanlar, dolu taneleriyle kaplanarak adeta kar yağmışçasına beyaz bir örtüye büründü.

Bizi sosyal medyadan takip edin