Karabük Postası tarafından
19 Kasım, 2016 07:51 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kastamonu’da mezar odası bulundu

BARTIN Kastamonu'da definecilerin tahrip ettiği alanda, Paflagonya dönemine ait olduğu tahmin edilen mezar odası bulundu. Kastamonu Müze Müdürlüğü tarafından Daday ilçesi Kayı Köyü'nde başlatılan kazı çalışması sonucunda 22 metre çapında, 5 metre yüksekliğinde mezar odası bulundu. Tarihi mezarın Paflagonya dönemine ait olduğu belirlendi. Kazı Danışmanı, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, bölgede ilk kez Paflagonya dönemine ait bir eserle karşılaştıklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu: "Yaklaşık 2 bin 200 yıllık böyle bir anıt mezarla karşılaşmak bizleri de oldukça şaşırttı. Mezar anıtını tümülüs olarak da adlandırabiliriz. Tümülüs şeklindeki mezarların İtalya'da Romalılar tarafından sıklıkla kullanıldığını biliyoruz. Bu anıtın M.Ö. 2'nci yüzyılda yapıldığını düşünüyoruz. Mezar taşlarının numaralandırılmış olduğunu görüyoruz. Taşların birbirine tutturulması içinde demir kenetler kullanmışlar, ayrıca doğal afetlerde taşların sağlamlığını sağlamak için kurşun akıtıldığını da tespit ettik. Her taş birbirinden çok farklı. Vinçlerle kaldırdığımız taşların 8.5 tona kadar ulaştığını tespit ettik." Restore çalışmaları ve çevre düzenlemelerinin ardından buranın turizme açılması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Motosiklet Sevdalıları arama ve kurtarma ekibi akredite olma yolunda

Türkiye genelinde 232 binden fazla katılımcısı bulunan Zonguldak Motosiklet Sevdalıları Grubu, 30 kişilik motorize gönüllü arama ve kurtarma ekibi ile AFAD tarafından akredite olmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Zonguldak Motosiklet Sevdalıları Grubu Ekip Başkanı Ali Sarol, AFAD tarafından verilen eğitimlerin ardından gönüllü arama ve kurtarma ekibi olarak akreditasyon alma yolunda olduklarını söyledi. Sarol yaptığı açıklamada, "AFAD Zonguldak İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Kozlu TTK Müessesesinde bulunan eğitim alanında AFAD eğitmenleri tarafından verilen eğitimleri başarıyla tamamladık. Türkiye’nin ve bölgemizin ilk motosikletli, motorize 30 kişilik gönüllü arama ve kurtarma ekibi olarak akreditasyon sınavını geçerek ekibimizi kurmuş bulunmaktayız. Ülkemize ve tüm insanlığa hayırlı olsun. Çıkmış olduğumuz bu yolda Allah utandırmasın" dedi.
Gerçekleştirilen eğitimlerde Alaplı Temsilcisi olarak Tapu Müdürlüğü personeli Murat Kande da yer aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin