Kasım Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
03 Kasım, 2016 14:06 tarihinde yayınlandı
0
0

Kasım Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

 

Karabük Belediye Meclisi Kasım Ayı Toplantısı, Karabük Kent Meydanı Nikah ve Konferans salonunda Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili Başkanlığında yapıldı.

Komisyon raporları ile gündem harici konuların görüşüldüğü toplantıda Ekim ayı toplantısı ile ilgili komisyonlara havale edilen konular görüşülerek karara bağlandı. Plan ve Bütçe Komisyonu ve İmar Komisyonu Raporu ile gündem harici konuların görüşüldüğü toplantıda bazı maddeler incelenmek üzere komisyona havale edildi.

Gündem harici konuların başında Atık Su Arıtma Tesisi yapılması konusu gündeme geldi. Başkan Vergili konuyla ilgili; “Şuan ki su arıtma tesisi %100 kapasiteyle çalışıyor ama Karabük’ün nüfusu gittikçe çoğalıyor. Önümüzdeki yıllarda sıkıntı yaşayacağımız malum. Yağmur suyu ile ilgilide ayrı çalışma yapılacak. Şu anki arıtma tesisimiz, Safranbolu dahil arıtma yapan bir tesis. Bununla ilgili şehri rahatlatmak için Yeşil Mahalle haddehanelerinin biraz daha aşağısında yer kamulaştırarak 2. bir arıtma yapıp hattı 2’ye bölmek. Ondan sonra Karabük’te 50 yıl arıtma konusu konuşulmaz” dedi.

  1. Arıtma Tesisi yapılması için protokol imzalanmak üzere Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’ye yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

İçme suyu row ilavesi yapılması konusuyla ilgili Başkan Vergili; “Şu anki arıtma sistemi Türkiye’de ki en iyi arıtma sistemleri. Biz yalnız bu arıtma sistemi yapılırken Safranbolu’nun ayrı, bizim ayrı bir talebimiz vardı. Bizim toplam talebimiz dakikada 600 litreydi ama burada yanlış hesap yapılmış Safranbolu ile Karabük’ün talebi 450 litre gibi gösterilmiş, sağ olsunlar o da yapıldı ama yaz dönemlerinde bizim arıtma tesisi yetmiyor. Bizler bunları yetkililere ilettik, onlarda tekrardan row ilavesini yapacaklarını söylediler. İlk yapıldıklarında row ilavelerine müsait bir arıtma tesisinin şu anda ihalelerini yapmışlar. Önümüzdeki sene yapımı biterse Karabük’ün bir daha çeşmelerinden kesinlikle şişe suyu kalitesinde su akar. Devletin Karabük’e yapmış olduğu en önemli hizmetlerden birisi. Ben buradan ayrıca herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

İçme suyu row ilavesi yapılması için protokol imzalanmak üzere Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’ye yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
bu misir ekmegi teneke kovada pisiyor JF9cIGMD
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Nisan, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Bu mısır ekmeği teneke kovada pişiyor

Trabzon’un Araklı ilçesinde yaklaşık 15 saat süren pişirme süreciyle hazırlanan “tenekede mısır ekmeği”, hem yöre halkının vazgeçilmezi hem de şehir dışından yoğun talep gören geleneksel lezzetler arasında yer alıyor. Kendine has hazırlanışı ve pişirme tekniğiyle öne çıkan ekmek, uzun süre tazeliğini korumasıyla dikkat çekiyor.

Uzun pişirme süresi lezzeti artırıyor

Araklı’da 10 yaşından beri pazarcılıkla uğraştığını ve mısır ekmeğini ise yaklaşık 30 yıldır ürettiğini söyleyen 55 yaşındaki Halil Danışmaz, 18-20 kg’lık tenekede pişen mısır ekmeğinin en önemli farkının pişirme süresi olduğunu belirterek, “Unu ve yoğrulma şekli aynı olsa bile pişirme süreci fark oluşturuyor. Bu ekmek fırında 13-14 saat bekliyor, daha serin ve kıvamlı pişiyor. Bu da lezzetini artırıyor” dedi.

30 yıllık gelenek

Yaklaşık 30 yıllık bir geçmişe sahip olan tenekede mısır ekmeğinin Araklı’dan başlayarak Trabzon geneline yayıldığını ifade eden Danışmaz, “Bizim özümüzde mısır var. Mısırla doğmuş, mısırla büyümüşüz. Bu yüzden mısır ekmeğinden vazgeçemiyoruz” diye konuştu.

Soya fasulyesi unu lezzet ve renk katıyor

Ekmekte kullanılan soya fasulyesi ununun hem renk hem de lezzet kattığını kaydeden Danışmaz, “Bu un ekmeğin kızarmasını sağlıyor ve doğal olarak tat veriyor. Hamurun kıvamı çok önemli. O kıvamı tutturamazsan ekmeğin kalitesi düşer ve müşteri hemen fark eder” ifadelerini kullandı.

Tenekede pişirmenin en önemli nedenlerinden birinin kullanılan kapların yapısı olduğunu vurgulayan Danışmaz, “Teneke kapların paslanmaması önemli. Ayrıca kap ne kadar büyük olursa ekmek o kadar iyi pişiyor. Küçük kapta yapılan ekmek daha fazla yanıyor ve lezzeti diğerine göre daha az oluyor” dedi.

En az 1 hafta tazeliğini koruyor

Ekmeğin en az bir hafta tazeliğini koruyabildiğini belirten Danışmaz, “Küflenme olursa sadece o kısmı kesilip tüketilebilir, herhangi bir sağlık riski yoktur. İl dışına ve şenliklere gönderim yapıyoruz. Kargoyla müşterilerimize ulaştırıyoruz” diye konuştu.

Kilogramı 60 TL’den satılan tenekede mısır ekmeğinin ağırlığının 18-20 kilogram arasında değiştiğini belirten Danışmaz, “Mısır ekmeğinin belirli bir öğünü yoktur, o su gibidir; her zaman tüketilebilir” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin