Karabük Postası tarafından
23 Aralık, 2016 14:05 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük Tabiat Turizm Çalıştayı Yapıldı

Karabük Valiliği ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün desteği ile "Karabük Tabiat Turizm Çalıştayı" düzenlendi. Karabük Öğretmenevi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya; Vali Mehmet Aktaş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Ulu, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Yenice Kaymakamı Oğuz Cem Murat, Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, kurum müdürleri ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından kürsüye gelen Vali Mehmet Aktaş, çalıştayın hayırlı ve verimli olması dileklerinde bulunarak “Karabük ilimiz, merkezi itibariyle aslında bir sanayi şehridir, sanayi ile var olmuş bir şehirdir. Ama bunun yanında çok ciddi anlamda tabiat varlıklarına, tabiat güzelliklerine, doğa güzelliklerine sahip bir ilimizdir. Ayrıca Safranbolu gibi dünyada eşi az bulunur, belki de hiç olmaya muhteşem bir açık hava müzesine, tarihi bir mekana sahip. Coğrafi konumu itibariyle de büyük yerleşim yerleri olan Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çok merkezi bir konumdadır. Ulaşılması çok rahat ve kolay olan bir coğrafi konuma sahiptir. Günümüz dünyasında turizmde doğaya, tabiata yönelen ciddi bir mantık, felsefe değişikliği söz konusu. İlimizdeki mevcut çok özel kanyonlar,yaylalar, mağaralar, tabiat ve kültür parkları belli oranda turizme sunulmuş. Bana göre en önemlilerinden biri olan ve en öne çıkanı cam teras. Türkiye’de belki de il örnektir. Yılda yaklaşık 400-500 bin ziyaretçisi olan bir mekandır. Yine Yenice ormanlarımız dünyanın yüz sıcak noktasında biri olarak tescil edilmiştir. Bulak mağarası, Eskipazar ilçemizdeki Hadrianapolis antik kent gerçekten belli oranda bilinen, ilgi duyulan yerler. Şüphesiz bunlar yeterli değil. Bize düşen bundan sonrası için doğal güzelliklerimizi, orijinalliklerini kaybetmeden koruyabilmek, orijinalliğini bozmadan tesisleşebilmek ve bunları tanıtabilmek. Bu çalıştayın da en önemli amacı bence bu olması lazım. Bu konsept içersinde potansiyellerimizi, varlıklarımızı daha fazla ön plana çıkartabilmek ve daha fazla turist çekebilmek için el birliği ile bütün kurumlarımızın işbirliğinde hareket etmeliyiz. Çalıştayın hayırlı, uğurlu ve verimli olmasını temenni ediyorum. Çalıştaya katkı ve emek verecek arkadaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum.”diye konuştu. Konuşmaların ardından eko turizm faaliyetlerinin sosyokültürel boyutları, eko turizm planlamasında izlenecek yöntemler ve köprülü kanyon milli parkı örneği, ilimizin eko turizm potansiyeli, Safranbolu turizm çalışmaları, Eskipazar eko turizm çalışmaları, tabiat turizmi master planları süreci ve korunan alanlarda planlanan eko turizm faaliyetleri hakkında katılımcılara sunumlar eşliğinde bilgiler verildi. Çalıştay, karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasının ardından sonuç raporunun oluşturulmasıyla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

SNX Türkiye Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası’nda ilk gün tamamlandı

Bu yıl Rize’nin Güneysu ilçesine bağlı Handüzü Yaylası’nda düzenlenen SNX Türkiye Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası’nda ilk gün sıralama yarışlarıyla tamamlandı.
Uluslararası organizasyonun ilk gününde, Rize’nin Güneysu ilçesine bağlı Handüzü Yaylası’nda gerçekleştirilen yarışlar büyük ilgi gördü. Sporcuların zorlu doğa koşullarında sergilediği performanslar izleyenlerden alkış alırken, Handüzü Yaylası’nda görsel şölen oluşturdu. Etkinlik alanını dolduran vatandaşlar, Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası heyecanını yakından takip etme fırsatı buldu. Organizasyonun ilk etabında kadınlar ve erkekler kategorilerinde 650 metre uzunluğundaki pistte antrenman ve sıralama turları yapıldı. Karla kaplı zorlu parkurda gerçekleştirilen mücadelelerde ABD, Finlandiya, İsveç, Norveç, Çekya ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, 7 kadın ve 21 erkek sporcu, antrenmanların ardından sıralama turlarında piste çıktı.
Kadınlar kategorisinde iki ayrı sıralama etabı gerçekleştirilirken, erkekler kategorisinde ise iki grup halinde yapılan sıralama turlarının yanı sıra son şans turları da düzenlenerek ilk gün programı tamamlandı.

İhsan Selim Baydaş: "Dünyanın bir çok yerinden gelen sporcularla muhteşem bir başlangıç yaptık"
Rize’nin kış sporları olarak tesisleşmeyle birlikte bu tip organizasyonlar için kalıcı kalıcı bir hal alacağını ve bu vizyon için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, "Arkamızda muhteşem Kaçkar Dağları var, karşımızda Karadeniz var. İki güzelliği aynı anda görüyoruz. Etkinliğimizi aylar süren bir çalışma neticesinde gerçekleştiriyoruz. Dünyanın bir çok yerinden gelen sporcularla muhteşem bir başlangıç yaptık. Her yer cıvıl cıvıl. Hemşehrilerimiz hem yayla keyfi çıkarıyor. Hem hava harika hem ortam harika. Bu organizasyonların devam edeceğini ancak bununla kalmayacağını, yavaş yavaş kış tesisleşmesinin, kış sporlarının kalıcı merkezi haline geleceğini de söylüyoruz. Bunlar bunun ilk adımları olacak" ifadelerini kullandı.

Ahmet Temurci: "Handüzü aslında federasyon tarafından bilinçli bir tercih"
Gençlik ve Spor Bakanlığı Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Temurci ise Handüzü’nün rastgele seçilmediğinin altını çizerek, "Biz bakanlık olarak bu programa sadece bir turizm etkinliği olarak bakmıyoruz. Bakanlığımızın uzun vadede bir spor turizmi vizyonu var. Bu etkinlikte o vizyonun sahadaki en güçlü örneklerinden bir tanesi. Dünya Kar Motosikleti şampiyonası dünyanın en önde gelen organizasyonlarından bir tanesi. Handüzü’nün seçilmesi bir rastlantısal durum değil. Rize aslında bu organizasyona hazırlandı. Handüzü aslında federasyon tarafından bilinçli bir tercih. Burada ki kar kalitesi, zemin yapısı, güvenlik alanları birçok anlamda farklı unsurlar birlikte değerlendirildi. Ve burada organizasyonun yapılmasına karar verilmeden önce birçok defa teknik inceleme ve gezilerde bulunuldu. Bu incelemelerin sonucunda organizasyon için Handüzü yeterli bulunarak, buraya verildi" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin