ZONGULDAK ’ın Ereğli ilçesinde, gönüllü itfaiyecilik kursuna katılan öğrencilere uygulamalı ders verilmeye başlandı. Öğrenciler kolay gibi görülen itfaiye hortumlarını atma ve toplama eğitimlerinde zorlandı.
Kdz. Ereğli Belediyesi Gönüllü İtfaiyecilik eğitimleri 7. Grup öğrencilerine verilen pratik derslerin ardından uygulamalı eğitime başlandı. Kdz. Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ana binası önünde gerçekleşen uygulamalı eğitimde kursiyerlere ilk olarak itfaiye ekiplerinin kullandığı araç gereçler tanıtıldı. Uygulamalı eğitim sırasında Kdz. Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde görevli arama kurtarma köpeği Afet’e bir gösteri yaptırıldı. Kursiyerlere daha sonra yangınlarda kullanılacak hortumların nasıl atılacağı uygulamalı gösterildi. Yangın söndürmede kullanılan hortumları düz olarak atma ve toplama konusunda zorlanan öğrenciler ilk atışlarında başarılı olamadı. İtfaiye erleri, hortumlar ilk atıldığında başarısız olmanın normal olduğunu belirterek “İnanmak başarının yarısıdır” diyerek motive etmeye çalıştı. Öğrenciler ise kolay gibi görülen hortum atmanın ve toplamanın zor olduğunu ifade etti.
Kdz. Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ali Ateş, uygulamalı eğitimlerin itfaiye müdürlüğünde beş hafta süreceğini söyledi. Kursun ardından öğrencilerin itfaiye müdürlüğünde nöbetlere alınacağını belirten Ateş, “7. gurup gönüllü itfaiyecilerimizle beraberiz. Arkadaşlarımızı bugün uygulamalı eğitime aldık. İlk önce araçlarımızın üzerinde bulunan ekipmanların tanıtımını yapacağız. Personelimizin kişisel koruma kıyafetlerini çelik tabanlı çizmeyi momeks elbiseleri ve diğer malzemeleri nasıl kullanacaklarını ve nerelerde kullanacaklarını öğrenecekler. Hortum atma ile eğitimlere başlamış olacağız. Yaklaşık 5 hafta daha itfaiye müdürlüğündeyiz. Eğitimin tamamlanmasının ardından arkadaşlarımızı sınava tabi tutacağız. Sınavda başarılı olan arkadaşlarımıza sertifikalarını verdikten sonra itfaiye personeli arkadaşlarımızla 3 istasyonda nöbetlere başlayacaklar” dedi.
Kursa katılan öğrencilerden Onur Büyüktepeli de 4 haftalık teorik eğitimin ardından uygulamalı eğitime başladıklarını belirterek şunları dile getirdi; “Burada ilk dersimiz hortum fırlatma ve toplama. Araçlarda neler bulunuyor, eğitilmiş köpeklerin nasıl hizmet ettiğine dair bilgilendirmeler aldık. İtfaiyenin imkanları güzel. Uzun eğitimler alıyoruz, bize faydalı olacağına inanıyorum.”