Karabük Postası tarafından
27 Eylül, 2015 12:21 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fotoğraf Yarışmasında Dereceye Girenler Açıklandı

16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında düzenlenen Altın Safran Fotoğraf Yarışmasında dereceye girenler açıklandı. Kültürel Miras ve Korumacılık temasıyla 9-11 Ekim'de düzenlenecek 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında Mimari'de Işık konulu fotoğraf yarışmasında 160 katılımcının 759 eseri jüri tarafından değerlendirildi. Yarışmaya katılan 759 fotoğraf arasında birinciliği Gümüşhane'den Mustafa Zengin, Taş Köprü çalışmasıyla alırken, ikinciliği İstanbul'dan Erol Evgin, üçüncülüğü yine İstanbul'dan Filiz Yıldız Celep elde etti. Jüri Özel Ödülüne İstanbul'dan Fatih Balkan'ın çalışması layık görüldü. 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Belgesel Film Yarışmasında dereceye giren profesyonel ve amatör eserler, festivalin ikinci günü olan 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Başkanı, Devlet Fotoğraf Sanatçısı Ozan Sağdıç olan jüri, 759 fotoğrafı titizlikle değerlendirdi. Fotoğrafçılık alanında uzman isimlerin bulunduğu jüride; Anadolu Fotoğraf Derneği Başkanı Hamit Yalçın, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tuna Akçay, Batman Üniversitesinden Yrd. Doç.Dr. Muammer Ulutürk, Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan, Fotoğraf Sanatçısı Cengiz Göktaş, Safranbolu Belediyesinden Bahadır Acar ve TFSF Temsilcisi Hüseyin Sarı yer aldı. İlk dört dereceyi paylaşan fotoğraflar ile birlikte yarışma sonucunda sergilemeye değer bulunan 20 eser, festivalin 2. günü açılacak 16. Fotoğraf Yarışması Seçme Sergisinde sanatseverler ile buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve TÜRKSOY'un da destek verdiği Safranbolu Belediyesi tarafından organize edilen festivalde ayrıca; panel, söyleşiler, resitaller ve sergiler gibi birçok etkinlik yer alacak. Festivalin ana teması olan Kültürel Miras ve Korumacılık vurgusuna teşvik için her yıl seçilen "en iyi restore edilen ev" ödül töreni yapılacak. Festivalde ayrıca, uluslararası platformda isim yapmış Medeniyetleri Buluşturan Tarihi Adımlar Evliya Çelebi'nin İstanbul'u isimli ödüllü belgeselin özel gösterimi ve sergisi, yönetmen Yaşar Taşkın Koç'un Aynalı Tüfek Gala Film Gösterisi ile Ozan Sağdıç'ın Safranbolu'da Mekân dia gösterisi yer alacak.

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
11 Nisan, 2025 13:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Dahil Diğer Kentlerdeki Tuvaletlerin Temizlik Sorunları Neden Sona Ermiyor?

Günümüzde toplu alanlarda, özellikle de okullar, alışveriş merkezleri, restoranlar ve sokaklardaki tuvaletlerin temizliği sıkça tartışılan bir konu haline geldi.

Yaşadığımız yüzyıl, hem pandemi atlatan hem de hijyen malzemelerinin bolca tedarik edildiği bir döneme rastlıyor. Peki, Karabük'te dahil, 81 ildeki halka açık tuvaletlerin temizlik sorunları neden son bulmuyor?

Aslında insanların bu alanlardaki tuvaletleri neden kirli bıraktığı, hem hijyen hem de sosyal davranışlar açısından önemli bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle seyahatlerde, belirli benzin istasyonları ve konaklama tesisleri bu nedenle tercih ediliyor. Yolculukların ise kişisel tuvalet alışkanlıklarının ve temizlik sorunlarının yanıtını aramada önemli bir unsur olduğunu belirten uzmanlar; tuvaleti bilerek kirli bırakanların sayısının (bu kişi evde çok temiz olsa da) yolculuklarda kirli bırakmada büyük bir artış gösterdiğini dile getiriyor.

Karabük'te toplu kullanıma açık tuvaletleri kullanan çoğu kişinin, kişisel temizlikten uzak, bu alanları keyfine göre kullanıma geçtiğini ortaya çıkarıyor. Bu durumun başlıca nedenleri arasında, bireysel sorumluluk hissinin azalması, anonimlik hissi ve sosyal normların eksikliği yer aldığı bildiriliyor. İnsanlar, kalabalık bir ortamda kendilerini diğerlerinden ayrı hissettiklerinde, başkalarının temizliği sağlamakla sorumlu olduğunu düşünerek daha dikkatsiz davranıyor.

Ayrıca, toplu alanlarda temizlik malzemelerinin yetersizliği de büyük bir sorun teşkil ediyor. Kağıt havlu, sabun ve tuvalet kağıdının düzenli olarak yenilenmemesi, kullanıcıların temizlik konusunda özensiz davranmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra, tuvaletlerin fiziksel koşulları da büyük önem taşıyor. Kötü tasarlanmış veya bakımı düzenli yapılmayan tuvaletler, kullanıcıların daha az dikkatli olmasına sebep olduğu belirtiliyor.

Bu sorunlara karşı çözüm üretmek, hem işletmecilere hem de kullanıcılara düşüyor. İşletmeler, temizlik standartlarını artırarak, kullanıcıların memnuniyetini sağlamak için düzenli temizlik yapmalı ve gerekli malzemeleri sürekli olarak tedarik etmeli. Ayrıca, tuvaletlerin kullanımına yönelik bilinçlendirme kampanyaları düzenlenerek, insanların toplu alanlarda daha duyarlı olmalarını sağlayabilir.

Kullanıcılar ise, toplu tuvaletleri kullanırken bireysel sorumluluklarını hatırlamalı ve mümkün olduğunca temiz bırakmaya özen göstermeli. Unutulmamalıdır ki, herkesin ortak kullandığı alanlar, kolektif bir sorumluluk gerektirir.

Turizmin gözbebeği Karabük'te toplu kullanılan tuvaletlerdeki temizlik sorunları, bireysel ve toplumsal sorumluluklarla aşılabilir. Hem işletmelerin hem de kullanıcıların bu konuda üzerine düşeni yapması, daha hijyenik ve sağlıklı bir ortamların oluşmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.