Denizi olmayan Tokat’ın Almus ilçesindeki barajda yetiştirilen Türk somonları Sinop üzerinden Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine gönderiliyor.
Tokat’ın Almus ilçesinde bulunan Almus Barajı, ziraî sulama ve güç üretiminin yanı sıra su eserleri yetiştiriciliğiyle de bölge iktisadına değerli katkı sağlamaya devam ediyor. Yaklaşık 300 bin dönüm tarım toprağını sulayan ve bölge turizmine kıymet katan barajda, 29 çiftlikte üretilen Türk somonları, yurt dışı pazarlarında ağır ilgi görüyor. Barajda yetiştirilen balıklar, belli bir boya ulaştıktan sonra Karadeniz’e sevk edilerek burada büyütülüyor ve akabinde Avrupa ülkelerine gönderiliyor.
"Balıklarımızı Sinop üzerinden Avrupa’ya gönderiyoruz"
7 yıldır Almus Barajı’nda kafes balıkçılığı yapan üretici Sadullah Sezer, işlerini geliştirerek ihracata katkı sunmanın gururunu yaşadıklarını söyleyerek; "İki kafesle başladığımız kafes balıkçılığına şu anda 12 kafesle devam ediyoruz. Sevkiyatlarımız sürüyor. Balıkları Sinop’a denize gönderiyoruz. Orada büyüyüp Avrupa’ya gidecekler. Bu yıl 150 tonluk bir üretim amacımız var. Rusya, Japonya ve Çin’e ihracat yapıyoruz" dedi.