Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KARABÜK’ÜN BEKLENTİLERİ…

Köşe Yazıları Yayın: 04.01.2021 11:00

İnsanlar gibi şehirlerin de yeni yıllardan, yeni dönemlerden beklentileri vardır…

Bu beklentilerin taleplerin, şehrin sahipleri yöneticileri tarafından karşılanmasını bekler şehirler ve de Karabük…

Geçmişte çözülemeyen, bekletilen sorunlara çözüm bekleyen Karabük, 2021 yılında bu sıkıntılarının çözüme kavuşturulmasını şehir yöneticilerinden talep etmekte…

Öncelikle şehri oluşturan kurum ve kuruluşlar, Karabük’ün sorunlarının çözümü noktasına odaklanmalı, kişisel tavırlar değil şehir adına tavır koymalı…

Kurum ve kuruluşlar kendi yetkileri çerçevesinde şehrin gelişmesi ve kalkınması için proje üretmeli ve uygulamalı.

Kişisel söz ve uygulamalarını, kurum veya kuruluş uygulamaları gibi göstermemeli…

Şehrin kurum ve kuruluşlarını yönetenler, tartışma yerine hizmete odaklanmalı…

Şehrin kurum ve kuruluş yöneticileri şehrin yönetiminden sorumlu oldukları gibi, şehrin sorunlarının çözümü noktasında da sorumludur…

Siyaset, Bürokrasi, Belediye ve Kardemir, Karabük politikası doğrultusunda projelerini yapmalı ve şehrin sorunlarını çözmeli..

Son yılların en büyük sorunu, Karabük’ün değerlerinin değersizleştirilmesi…

Karabükspor, 3 Nisan, Yenişehir bölgesindeki sosyal tesisler, demir-çelik müzesi gibi değerler ile il himayesinde ilçelerdeki değerler sosyo-ekonomiye kazandırılmalı…

Karabük’ün değerlerini, değersizleştirmenin en güzel örneği, yaşanan Karabükspor olayı…

Demir-Çelik himayesinde kurulan ve kazandığı başarılarla şehri ulusal ve uluslar arası arenada temsil eden, Karabük’ün değerine değer katan Karabükspor…

Son yıllarda, yönetimin neden olduğu ekonomik krizlerle başlayan süper ligden düşüş sürecine müdahale edilmediği takdirde, Karabükspor’un yok olmasıyla sonlanacak bitiş…

Başlatılan hukuki sürecin sonuçlanmasını beklediklerini ifade eden Karabük’ü yönetenler, hukuki süreç sonuçlandığında Karabükspor diye bir kulüp bulabilecekler mi acaba.?

Keltepe Kayak Merkezi, Karabük Üniversitesi, Kardemir, ilçelerdeki tarihi ve kültürel mirasların değerleri korunmalı, Karabükspor gibi sahipsiz bırakılmamalı…

Şehri yönetenler, Karabük’ün beklentilerine çözüm bulmak üzere göreve geldiklerine göre, beklentileri karşılamak için tüm imkânları seferber etmeliler…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.