Karabük Postası tarafından
22 Ekim, 2014 14:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çanakkale Gezici Tır Müzesi Bugün Karabük’te

Çanakkale Savaşı’nda kullanılan şahsi araç gereçlerle savaş malzemelerinin sergilendiği Çanakkale 1915 Gezici TIR Müzesi bugün Karabük Kent Meydanında Karabüklüler ile buluşacak

 

Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü yaklaşırken, “Şehitler Diyarı”ndan Anadolu’ya büyük bir kültür hizmeti taşınıyor. “ÇANAKKALE 1915 GEZİCİ TIR MÜZESİ”, yenilenmiş içeriği ve teknolojisiyle bugün Karabük’e gelecek.   23-26 Ekim 2014 tarihleri arasında Karabük Kent Meydanında Karabüklüler ile buluşacak olan  “ÇANAKKALE 1915 GEZİCİ TIR MÜZESİ”nin tüm vatandaşların ziyaret etmesi istendi.

BU FIRSATI KAÇIRMAYIN! 
Gitmek isteyip gidemeyenler için büyük bir fırsat olan Çanakkale 1915 Gezici Tır Müzesi Çanakkale ruhunu yaşatmak üzere hazırlanmış bir sosyal sorumluluk projesidir. Çanakkale Savaşı’ndan günümüze kalabilmiş orijinal harp malzemeleri, kişisel objeler, maket ve görsellerden oluşan müzemiz; bu görkemli zaferin izlerini ziyaretçilerine yeniden yaşatıyor. 1915’de çeşitli etnik kökene ve inanç gruplarına mensup askerlerin birlik ve beraberlik içinde, vatan savunması için nasıl omuz omuza savaştıklarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Seddülbahir Müzesi’nin de kurucusu olan tarihçi ve koleksiyoner Ahmet USLU tarafından tasarlanan Müzenin bugüne kadar 50’den fazla İl’e, 500 civarı ilçeye ulaşırken,  gittiği her yerde halktan büyük ilgi gördü.

Çanakkale Müzesinin Karabük’e yapacağı ziyaret ile ilgili yapılan açıklamada; “ÇANAKKALE 1915 GEZİCİ TIR MÜZESİ, Çanakkale ruhunu yaşatmak üzere hazırlanmış bir sosyal sorumluluk projesidir. Çanakkale Savaşı’ndan günümüze kalabilmiş orijinal harp malzemeleri, kişisel objeler, maket ve görsellerden oluşan müzemiz; bu görkemli zaferin izlerini ziyaretçilerine yeniden yaşatıyor. 1915’de çeşitli etnik kökene ve inanç gruplarına mensup askerlerin birlik ve beraberlik içinde, vatan savunması için nasıl omuz omuza savaştıklarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ve şimdi… Şehit düşen 253 bin vatan evladının anıları, Çanakkale’ye ulaşamayan vatandaşlarımızın ayağına geliyor!.. “ÇANAKKALE 1915 GEZİCİ TIR MÜZESİ”, değerli destek ve katkılarınızla, iliniz veya ilçeniz halkıyla buluşmaya hazır. “Şehitler Diyarı”ndan Anadolu’ya uzanan bu büyük tarih yolculuğunda sizleri de aramızda görmek en büyük dileğimiz” denildi.

ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YILINA DOĞRU EL ELE!

 

 

blank
blank
Tugay Kaban tarafından
07 Ocak, 2025 10:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Romanlar Ayırır

× Hıristiyan takvimine göre 11. Yüzyılda Avrupa’da en önemli sanat olarak gramerin yerine mantığı geçirdiler, bu değişim, bilimin edebiyat karşısında kazanacağı zaferin mütevazı bir girizgâhıydı. Peki o tarihten sonra insan aklının nasıl zımparalandığını görebiliyor muyuz? Bunu bize gösteren romanlardır.

× Hızlandıkça Azalıyorum romanının yazarı, kendisiyle röportaj yapan Bülent Ayyıldız’ın “Neden roman yazdınız?” sualine cevap verirken şöyle bir cümle kullanıyor, “Roman yazmak istememin nedeni, kendimi insan gibi hissetmememdi.” Yakın zamanda tercümesini bitirdiğim Napolyon Savaşları isimli eserde, Napolyon’un bir sözü iktibas ediliyor, “Dünyayı değiştirmek için çağrıldım!” Napolyon, Saint Helena adasında son yıllarını geçirirken, artık “tarih” denilen şeyi elinin tersiyle bir kenara itmişti ve yapması gereken tek şey olarak (kelimelerle olmasa da) tarihten daha ayırıcı bir eser vermek için çabalamaya başlamıştı: Geride bir hayat bırakmak. Bir roman misali, kendi hayatını sundu Napolyon.

× Tarih, ölülerin dirilişidir. Tarih ayırmaz! Neyi? Her şey zıddıyla kâimdir. O zaman tarih ile alâkalı bir mevzuu çözmek istiyorsak ‘roman’a bakmamız îcabediyor. Romanın tarihini yazmaya çalışanlara bakın mesela, ne gülünç hâllere düşüyorlar. Roman, dirilerin dirilişidir. Roman ayırır. Neyi? Yaşamak düşüncesini ve ölmek düşüncesini. Hem de hayat denilen musalla taşının üzerinde.

× Bugün, dünü bile yazamıyoruz. Tarih, bizi geleceğe zorla sürüklüyor! Roman, önce bugüne sarılıyor. Tarih merkezsizdir ve merkez değildir. Merkez olan ayırır. Bugünün içinde olan. Yani roman.

× Bütün doğumlar ve ölümler romanın mevzuudur. Tarihin mevzuu ise ancak doğum yahut ölüm günleridir. Siperde ölen asker romanın çerçevesindedir, tarihin çerçevesinde ise askerî konvoylar, okul anmaları ve resmî tatiller vardır.

× Yaşamak düşüncesini, ölmek düşüncesinden ayırmak ölümü unutturmak, ölmek düşüncesini de yaşamak düşüncesinden ayırmak yaşamayı unutturmak demek değildir. Her kalp iki eşit parçaya bölünmüş olarak atmaya başlar diye söylenir. Bunu görüp okuyamayacağız fakat romanları?

× #alikoçistifa

Tugay Kaban

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.