Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
24 Eylül, 2014 06:56

Avustralyalı Turistler Dolma Sarma Merakı

A+ A-
Dünyanın çeşitli ülkelerini gezen Avustralyalı Gurme Kulübü üyeleri, tarihi evleri ile ünlü Safranbolu’da asma yapraklarından dolma sardı. 18. yüzyıllarda yapılmış ve otel olarak kullanılan Asmalı Konak'ın mutfağına giren yaşları 70’in üzerinde 12 Avustralyalı turist, Avustralyalı ünlü gurme şefi Christine Lee Flanagan eşliğinde Türk ahçılardan dolma sarma dersi aldı. Renkli görüntüler eşliğinde tarihi konağın mutfağında Safranbolu’ya özgü asma yapraklarından yapılan dolmaları saran turistler, zaman zaman yaptıkları dolmaların tadına bakmayı da ihmal etmedi. Avustralyalı ünlü gurme şefi Cristitine Lee Flanagan, Türk yemeklerinin çok farklı ve güzel olduğunu söyleyerek, "Daha önce hiç Türk yemekleri yememiştik. Türk yemekleri çok farklı ve güzel. Safranbolu hem şehir olarak hem kültür bakımından çok güzel bir şehir. Yemekleri de yöresel. Grup olarak burada Türk dolmasını sarmayı öğrendik ve yapmaya çalışıyoruz. Akşam ise kendi yaptığımız dolmaları yemenin tadına varacağız. Avustralya'ya döndüğümüzde üyelerimizle birlikte orada dolma sarmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Grup üyelerinden Robyn Power isimli ise, Türk yemeklerinin çok sağlıklı olduğunu söyleyerek, “Türk yemeklerini çok sevdik. Hayatımızda ilk defa dolma sardık. Benim de evimde asma yaprakları var. Dönünce onları toplayıp ben de dolma yapacağım. Eşimle birlikte öğreniyoruz ve onla beraber yapıp torunlarımıza yedireceğiz” dedi. Asmalı Konak’ın Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Özdemir ise, Safranbolu’nun yöresel ürünlerini tanıtarak ön plana çıkarmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Avustralyalı turistler ricada bulunarak yemek yapmak istediklerini söyledi. Bizlerd e Safranbolu’ya özgü kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz asma yapraklarını hazırlayarak verdik. İşçiliğini kendilerini yapıp dolmaları sardılar ve akşam kendilerine servis edeceğiz. Yaprak saraması işçiliği yoğun ve bunu sevgi ile sarmalarını istedik. Sevgi ile sarmaları halinde dolmaların daha lezzetli olacağını söyleyince hoşlarına gitti. Umarım bu tür örneklerle Safranbolu’yu tanıtırsak lezzetlerimizi dünyaca tanıtmış olacağız. Bunun turizme katkısı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

25 Kasım, 2024 10:47

KAOSA ADIM ADIM

KAOSA ADIM ADIM
A+ A-

MUTAFA AKAY

Ülkeyi yönetenlerin birincil görevlerinden birisi, huzuru tesis etmektir. Huzurun egemen olmadığı bir ülkede, her şey bozulur. İç barış zedelenir.
Hak, hukuk kavramlarının ayaklar altına alındığı bir ülkede ise kaos, kargaşa ve panik egemen olur.
Bu, yönetenler eliyle yapılırsa çok vahim sonuçlar doğurur.
Ülkemizde sanki bunun emarelerinin ortaya çıkması bilerek yapılıyor gibi.
Her gün gündeme halkı ilgilendirmeyen sudan konular atılarak, öfkenin artmasına neden olunuyor.
Bir bakıyorsunuz, seçimden altı ay sonra halkın seçtiği yönetimler görevden alınıyor, yerine iki günlük kaymakamlar atanıyor.
Seçilenler atanmışların önüne kurban gibi atılıyor.
Ülkenin dört bir yanında insanlar sokağa çıkmış durumdalar.

Nerede ise toplumun tümü eylem içinde.
Analar babalar, yıllarca bin bir güçlükle çocuklarını okutup devlet millet hizmetine vermenin hayaliyle yaşarken, binlerce öğretmen adayı torpil denilen bela yüzünden bakanlık önünde eylem yapar duruma gelmişler.
Bir bakıyorsunuz yandaş denilen şirketlere maden arama izni vermek için ormanlık alanların talan edilmesine karşın, köylüler ayaktalar.
Ürettiği ürünü zararına satabildiği için çiftçiler yürümeye başlamışlar.
Topluma muhalefeti baskılamak için “etki ajanlığı” adı altında bir yasanın hazırlıkları başlamış,
Türkiye’nin en büyük belediyelerine soruşturma üzerine soruşturma yapılarak uyduruk suçlar oluşturma çabası bir başka gün gündemimizi oyalıyor. Algı operasyonları ile belediyelerin halka hizmetinin önüne set çekilmeye çalışılıyor
“Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” diyen genç teğmenler atılıyor cenderenin önüne.
Siyasiler hakkında yıllar sonra davalar açılarak, mahkemelere çıkarılmaları ise ayrı bir kışkırtma konusu.
İşçilerin ayağa kalkmasına neden olan kararlar alınıyor. Özelleştirme çabaları insanların ekmeklerinin alınmasına zemin hazırlıyor. Çayırhan’da direnen işçiler en yakın örnek.
Çocuklar için kreşler açması gereken devlet, belediyelerin kreşlerini kapatma yolunu deniyor..
Laikliğe sahip çıkması gereken bir bakan tam karşısında duruyor. Laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılarak gerici eğitim dayatılmaya çalışılıyor. Tarikatlar ve cemaatler eğitimde korunur ve etkin hale gelmişler.
Toplum cinnet geçirmeye başlamış. Her gün kadın, çocuk, iş cinayetleri gazetelerin manşetlerini süslüyor.
Pahalılık almış başını yürümüş. İnsanlar geçinmekte zorluk çekiyorlar.
Uyuşturucu ve kumarın başlama yaşı çok küçüklere inmiş.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455