Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Proje Ortaklarından Rektör Uysal’a Ziyaret

Gündem Yayın: 12.09.2014 14:49
Yazar:
Proje Ortaklarından Rektör Uysal’a Ziyaret

Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından yürütülen, Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo Da Vinci Yenilik Transferleri ( Transfer of Innovation) projesi olan “Yenilenebilir Enerji Teknisyenleri Yetiştirme” adlı proje kapsamında Üniversitede bulunan proje ortakları Rektör Uysal’ı ziyaret etti.

Avrupa Birliği Komisyonu’nda bağımsız iki dış uzman tarafından kabul edilen,  projenin yürütücülüğünü Üniversitenin yaptığı Fransa, Portekiz, İtalya ve Türkiye ortaklı “Yenilenebilir Enerji Teknisyenleri Yetiştirme”  projesinin sonuna geliniyor. Eylül 2012’de başlayan 240,000 Euro’luk proje kapsamında Türkiye ve Portekiz’den 30’ar kişi olmak üzere toplamda 60 kişilik bir gruba Fransa’dan gelen uzmanlar tarafından yenilenebilir enerji hakkında eğitim verildi ve verilmeye de devam ediyor.  Eğitimin sonunda katılımcılar Avrupa Birliği ülkelerinde geçerliliği olan “Yenilenebilir Enerji Teknisyenliği” sertifikası sahibi olacaklar.

Rektörlük makamında gerçekleşen ve son dönemde yapılan faaliyetler hakkında detaylı bilginin verildiği ziyarete, Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Önalan ve Öğretim Üyeleri eşliğinde Fransa ve Portekiz’den Proje ortakları katıldı.

Ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal,  “İki yıl önce başladığımız ‘Yenilenebilir Enerji Teknisyenleri Yetiştirme’ adlı projemizin sonuna geliyoruz. Üniversite olarak bilimsel çalışmalarda olduğu gibi Avrupa Birliği projelerinde de uluslararası boyutta farkındalık oluşturabilmek ve başta Karabük olmak üzere ülkemizde ve dünyada her türlü alanda katkıda bulunacak çalışmalar yapmak için gayret gösteriyoruz. Bilginin ve teknolojisinin hızla yenilenmesi ve insan nüfusunun hızlı artışı sonucunda birçok kaynağımızı hızla tüketmeye başladık. Durum böyle olunca da artık son yıllarda yenilenebilir enerji üretiminde bir artış meydana geldi. Özellikle devlet politikalarının öncülüğünde hazırlanan kanunlar ve yönetmelikler ve aynı zamanda teşviklerin de etkisiyle günümüzde; hidroelektrik, rüzgâr ve güneş enerjileri alanlarında hızlı bir artış gözlenmektedir. Bu proje ile yenilenebilir enerji uzmanları yetiştiriliyor. Yetiştirilen teknisyenler tüm Avrupa Birliği ülkelerinde geçerliliği olan Yenilenebilir Enerji Teknisyenliği Sertifikasına sahip olacaklar. Umuyorum ki yetişen uzmanlarımız Türkiye’nin ve dünyanın alternatif enerji kaynaklarının depolanarak kullanılmasında katkı sağlayacaklardır” dedi.

Proje kapsamında, Yenilenebilir Enerji Teknisyenliği’nin son Sertifikasyon Programı Eğitimleri 22 Eylül 2014 tarihinde Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak düzenlenecek olup, proje çıktılarının paylaşılacağı ve herkese açık olacağı proje kapanış toplantısı 30 Eylül 2014 tarihinde saat 14:00’da Üniversitede düzenlenecek.

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Ekonomi Yayın: 02.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor.

Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi

İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü.

Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi.

Komşu illerden de müşteri geliyor

Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu.

Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.

Paylaş: