Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Aksoy’dan Yurt Konusundaki Eleştirilere Cevap

Safranbolu Yayın: 22.07.2014 15:21
Yazar:
Aksoy’dan Yurt Konusundaki Eleştirilere Cevap

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy,  Öğrenci Yurdu yapılması ile ilgili olarak Belediye meclisinde alınan kararlarla ilgili yapılan eleştirilere düzenlediği Basın toplantısı ile cevap vererek, “Konut gelişme alanlarında bundan sonra bu uygulamamız devam edecek. Bu  yurt sıkıntısını başka türlü çözemeyiz” dedi

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, geçtiğimiz günlerde yapılan Belediye Meclis toplantısında alınan Özel Yurt yeri ile ilgili kararın 7 kabul, 6 Red oyuyla kabul edilmesinin ardından yapılan eleştirilere cevap verdi.

Makamında bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Aksoy; “”Rektörümüzün yaptığı açıklamaya göre bu rakam 25-30 bine çıkacak. Bölgede 30 bin kişilik yurtları Kredi Yurtlar Kurumu kiralamaya devam edecek.  Bu teklif önemliydi. Bir noktada bizim bu işe başlamamız lazım. ‘Bana ne bundan ben Safranbolu halkının ihtiyacını gideririm’ diyebilirdim.  Ama bu sorun yarın karşımıza devasa problemlerle çıkacaktır. Safranbolu’da dar gelirliler ev bulamaz, gecekondulaşma, kaçak yapılaşma bir yandan başlardı” dedi.

Aksoy yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ev kiralarının düşürülmesi için. hal böyle iken bir müracaat var. Şehrin dışında emsallerin üzerinde bir durum getirmeyecek bir alan, o bölgede bir emsali yurt olduğunda verebiliyoruz, talep sahibinin istediği 1.8 emsal.  Bunun için şehir plancımız bir tavsiyede bulundu. ‘Hemen yakınındaki aynı miktarda bir araziyi satın alın, satın aldığınız arsanın emsalini buraya taşıyalım. Satın aldığınız arsayı da belediyeye bağışlayalım’ şeklinde bir öner getirildi. Kredi Yurtlar Kurumu’na kiralanmak üzere yurt yapacak arkadaşlarımız 15 bin metrekare daha arsa satın aldılar, bu arsanın emsal hakkını belediyeye bağışladılar ücretsiz olarak. Böylelikle emsal transferi dediğimiz uygulama bundan öncede yapılmıştı. Merkez Camii inşaatı devam ediyor, inşaatının yapıldığı alan daha önce vatandaşlarımıza aitti. Bizden önceki meclis, bu emsal taşımayı o zaman yapmışlardı. Bu bizim ilk kez yaptığımız bir uygulama değildir. Türkiye’de pek çok belediyenin de imar yönetmeliklerinde bu resmen yazar. Bizim yapmış olduğumuz uygulama tamamen hukuki hem belediyemizi, hem yurt sıkıntısını, konut sıkıntısını çözmeye dönük bir taşın altına elini koyma meselesidir. Birileri bundan çok çok söz eder, ‘mesele Safranbolu ise bizde varız’ der. Ama hepsi sözdedir, biz icraatta varız. böyle bir konu gündeme geldi meclisimizle tek tek konuştuk. Bu bölgenin ekonomik olarak gelişmesine yatırımcının bu yatırımı yapmasına fırsat tanıyacak dedim. Endişesi olan arkadaşlarımız olabilir, bu konuda ‘bana niye verilmiyor, biz niye alamıyoruz?’ gibi şikayetler olabilir. Aynı şartları taşıyan kaç kişi gelirse konut gelişme alanlarında bundan sonra bu uygulamamız devam edecek. Bu sıkıntıyı yurt sıkıntısını başka türlü çözemeyiz. Öncelikle araziyi temin ettik. Köy tüzel kişiliğine ait arsaydı. Burayı köy merasından çıkarttık. Burası belediye sınırları dışarısında. İl genel Meclisimizin burada iki defa plan tadilatı yapmasını sağladık. Ardından bu arsanın mülkiyetini Kredi Yurtlar Kurumu’na devrettirdim. Kredi Yurtlar Kurumu TOKİ’ye resmi yazılar yazdı. TOKİ’ye giderek bu yurt için acele etmesini rica ettim. İnşallah şimdi proje aşamasında yakında ihalesi yapılacak. Devletin yatırım yapma süreci maalesef uzuyor.  Bu noktada özel şahısların devreye girmesi lazım.  Kredi Yurtlar Kurumu’nun 15 yıl şartlı teklifini inceledim” diye konuştu.

Yurt kapasitesinin 25-30 bine çıkarılacağını anlatan Başkan Aksoy, “Rektörümüzün yaptığı açıklamaya göre bu rakam 25-30 bine çıkacak. Bölgede 30 bin kişilik yurtları Kredi Yurtlar Kurumu kiralamaya devam edecek.  Bu teklif önemliydi. Bir noktada bizim bu işe başlamamız lazım. ‘Bana ne bundan ben Safranbolu halkının ihtiyacını gideririm’ diyebilirdim.  Ama bu sorun yarın karşımıza devasa problemlerle çıkacaktır. Safranbolu’da dar gelirliler ev bulamaz, gecekondulaşma, kaçak yapılaşma bir yandan başlardı” ifadelerine yer verdi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.