Karabük Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2014 yılı hububat hasadı biçerdöver kontrollerine başlandı.
Karabük’te 2014 yılı hasat döneminde hasat tekniği konusunda eğitim almış ve Valilik tarafından yetkilendirilmiş teknik personeller hububat hasadı gerçekleştiren biçerdöverleri etkin bir şekilde kontrol etmeye başladı. Denetimlerde biçerdöver ayarları kontrol edilmekte ve kullanıcı operatörler ve çiftçiler bilgilendirilmekte. Yapılan denetimlerde ürün hasadı yapan biçerdöverlerde tane kaybını en aza indirmek, çiftçinin üretmiş olduğu ürünün tarlada kalmasını engellemek amacıyla titizlikle yürütülmekte olduğu belirtildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, “Biçerdöver operatör belgesi bulunmayan kişiler biçerdöver kullanamayacaklar. Yüzde 3’ten fazla dane kaybına sebep olmamak için hasat olgunluğuna gelmemiş ve çiğ düşmüş ürünlerin hasat edilmemesi, teknik özellikleri yetersiz, tamir, bakım ve ayarları yapılmamış biçerdöverlerle hasat yapılmaması gerekmektedir. Her biçerdöverde 2 adet yangın söndürücü bulunmalıdır” dedi.
Ürün sahiplerinin muhtarlık, belediye başkanlığı veya çiftçi mallarını koruma başkanlıklarınca, biçerdöver sahibi ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapmaları gerektiğini de belirten Çataklı, “Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ancak aşırı ücret taleplerini önlemek amacıyla biçerdöver kira ücretleri, yapılacak sözleşmede belirtilecektir. Ürün sahipleri veya temsilcileri, sözleşme yapmak kaydıyla, biçerdöver hasadından kaynaklanan kayıplarının maddi değerlerini tespit ettirmek amacıyla; en kısa sürede dilekçe ile valilik veya kaymakamlık makamlarına başvurarak zararlarının tespit edilmesini talep edebilirler. Ürün sahipleri, hazırlanan zarar tespit raporu ile birlikte, uğradıkları zararların tazmini için ‘Zarar Tazmin Talep Davası’ açabileceklerdir” şeklide konuştu.