Tarihi Kentler Birliği’nin 14 yıldır düzenlediği Özendirme Yarışması’nın ödül töreni, her yıl Antalya’da büyük bir ilgiyle izlenen YAPEX Restorasyon Fuarı’nda yapıldı. Safranbolu Belediyesi, Muallimler Birliği Binası Projesi ile “Süreklilik Ödülünü” aldı. Belediye Başkanı Necdet Aksoy, önümüzdeki yıl Büyük Ödülü almayı hedeflediklerini söyledi
Tarihi Kentler Birliği’nin 14 yıldır düzenlediği Özendirme Yarışması’nın ödül töreni, her yıl Antalya’da büyük bir ilgiyle izlenen YAPEX Restorasyon Fuarı’nda yapıldı. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü, bu yıl Konya Büyükşehir Belediyesi’nin olurken, Safranbolu Belediyesi de Muallimler Birliği Binası Projesi ile Antalya, Eyüp, Konak, Odunpazarı ve Şahinbey belediyeleri ile birlikte 2. büyük ödül olan Süreklilik Ödülünü aldı.
YAPEX Restorasyon Fuarı, son beş yıldır ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım’ın işbirliğinde, Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) desteğiyle düzenleniyor. Fuar, restorasyon ve yapı sektörüyle tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiriyor. Fuarın en önemli etkinliklerinden biri olan ve TKB tarafından 14 yıldır düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın ödül töreni, çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı. Metin Sözen Büyük Ödülü, II. Kılıçarslan Köşkü Arkeolojik Kazı Alanı ve Kentsel Tasarım projesi ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin oldu. Jüri Özel Ödülü’nü Kayseri Büyükşehir Belediyesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi projesi ile alırken; TKB’nin 15. yılı anısına verilen 15. Yıl Özel Ödülü’nü ise Hışvahan restorasyonuyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi aldı.
Yarışmaya 32 belediye, toplam 51 proje ile başvurdu. Törende büyük ödül ve özel ödüllerin yanı sıra 5 proje, 5 uygulama ve 6 süreklilik ödülü ile 13 başarı belgesi sahiplerine verildi.
Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yarışmayı özendirmek amacıyla hazırladıklarını belirterek, 14 yılda binin üzerinde başvurunun olduğunu söyledi. Toplamda 209 koruma projesine ödül verdiklerini de belirten Yılmaz, birliğin verdiği hibe desteğiyle de 190 projenin hayata geçirildiğini söyledi. Stantların bu yıl daha bir özenli ve güzel olduğunu da belirten Yılmaz şöyle konuştu: “ TKB 412 üyesi olan birliktir. 15 yıldır Türkiye’ye hizmet ediyor. Koruma anlayışıyla hareket ediyor. Bunların arkasında büyük bilgi birikimi var. Bu sene temamız kırsal mimari ve kırsal yaşamla oluştu. Bunları anlatan stantlar bu sene daha güzel geldi bana. 15’nci yıla bu yakışırdı. Belediyelerimiz daha fazla önem vermişler bu yıla. Yarışmaya 52 proje sunuldu. 32 belediyemizin hepsi ödül almıştır. Güzel bir yarışma olmuştur. Koruma anlayışının yansımalarını içeren bir yarışma oldu.”
Ödül töreni sonrası kısa bir açıklama yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Fuarda daha önce Çeşme Restorasyonları ile Başarı Ödülünü aldıklarını, bu yıl ise 2. büyük ödül olan Süreklilik Ödülünü aldıklarını, İnşallah önümüzdeki yıl da Büyük Ödülü almayı hedeflediklerini söyledi.
Safranbolu’nun her platformda başarı ile temsil edildiğini kaydeden Başkan Aksoy; “ Katılım gerçekleştirdiğimiz tüm etkinliklerde şükürler olsun ilgi odağı olmayı, en çok ziyaret edilen kentler arasında yer almayı başarıyoruz. Bu yılda YAPEX Fuarında standımızı açtığımız andan itibaren müthiş bir ilgi ile karşılaştık. Bu da işimizi ne kadar ciddiye aldığımızı ve ne kadar başarılı olduğumuzun bir göstergesidir. Ben öncelikle 6 yıldır gece gündüz demeden Safranbolu için özveri ile çalışan mesai arkadaşlarıma, ödülü bizlere layık gören Tarihi Kentler Birliği Üyelerine ve bizlerden destek ve dualarını esirgemeyen Safranbolu halkına yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Fuarın 2. günü gerçekleştirdiği konuşma ve koruma faaliyetleri alanında yapılan çalışmaları anlattıklarını dile getiren Başkan Aksoy, tanıtım filmi ve çalışmaların katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ile karşılandığını söyledi.