Samsun’da 3 kişinin öldüğü heyelan faciasının görüntüleri ortaya çıktı
Samsun’da baba ve 2 çocuğunun hayatını kaybettiği, annenin ise yaralı olarak kurtarıldığı heyelan faciasının olay anı imajları ortaya çıktı.
Olay, saat 23.20’de Canik ilçesi Toptepe Mahallesi’nde Lovelet AVM yanındaki bir akaryakıt istasyonunda meydana geldi. Dağdan kopan toprak ve kaya kesimleri akaryakıt istasyonunun oto yıkama kısmına düştü. Burada bulunan bir araba göçük altında kaldı.
İhbar üzerine olay yerine çok sayıda arama-kurtarma ve sıhhat takımı sevk edildi. Yapılan çalışmalar sonucu anne Çiğdem Kaya yaralı olarak enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. İş makinelerinin takviyesiyle yapılan çalışmalarda evvel göçük altında kalan araca ulaşıldı. Araçta yapılan incelemede, baba Adem Kaya (36) ile çocukları Açelya (5) ve Alya Kaya’nın (7) hayatlarını kaybettiği belirlendi. Cansız vücutlar araçtan çıkarılarak Samsun İsimli Tıp Küme Başkanlığına gönderildi.
Baba ve iki çocuğunun hayatını kaybettiği heyelan faciasının kaydedildiği imgelerde, büyük bir toprak yığınının ve kaya kesimlerinin ailenin arabasının üstüne yığıldığı anlar kameraya yansıdı.
Üniversite öğrencilerinden işaret dilini sese ve yazıya çeviren akıllı eldiven: “Elitişim”
Zonguldaklı mühendislik öğrencileri, işaret lisanını sese ve yazıya dönüştüren akıllı eldiven sistemi "Elitişim" ile pürüzleri teknolojiyle aşıyor.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde geliştirilen "Elitişim" isimli akıllı eldiven sistemi, işaret lisanını sese ve yazıya çevirerek işitme ve konuşma engelli bireylerin irtibatta karşılaştığı problemleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Elektrik Elektronik Mühendisliği Kısmı öğrencilerinin imzasını taşıyan bu proje, teknolojiyi erişilebilirliğin hizmetine sunarak toplumsal hayatla birleştiriyor.
Proje takımında yer alan Elif Unsur Gedük, eldivenin temel hedefini, "Projemizin ismi Elitişim. İşaret lisanını sese ve yazıya çeviren bir akıllı eldiven sistemi geliştirdik. Karşı taraf işaret lisanı bilmediğinde engelli bireylerimiz irtibat kurmakta zorlanıyor. Biz aslında onları toplumsal hayata katmak ismine bu türlü bir proje geliştirdik" kelamlarıyla anlattı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Kısmı 4. sınıf öğrencisi Taha Yasin Keskin, projede elektronik temaslar ve donanım kısmından sorumlu olduğunu belirtti. Keskin, "Bu projenin elektronik irtibatlar ve elektronik elemanlar sorumlusuyum. Yaptığımız projede el hareketlerini işaret lisanıyla algılayıp uygulamaya döken. Bu sayede engelli bireylerin hayatını daha kolaylaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Yazılı ve sesli bağlantı tek bir eldivende birleşiyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Kısmı 4. sınıf öğrencisi Mustafa Arslan, projenin teknik ayrıntılarını ve kullanım alanlarını anlattı. Projenin sadece işaret lisanı çevirisiyle sonlu kalmadığını belirten Arslan, aygıtın çok istikametli bir irtibat aracı olarak kurgulandığını söyledi. Arslan, "Elitişim isimli projeyi arkadaşlarımızla bir arada geliştirdik. Projemizin maksadı eldeki hareketlerin tamamını algılayarak işaret lisanında yapılan sözleri, cümleleri karşı tarafa sesle yazılı bir halde aktarmak üzerineydi. Eldivenin üzerinde bulunan LCD ekran ve hoparlör çıkışı sayesinde karşı tarafa yalnızca eldiven sayesinde sesli ve yazılı bir biçimde irtibat kurabiliyoruz. Birebir vakitte eldivenin üzerine tekrar entegre edilecek olan mikrofon dayanağı sayesinde karşı taraftan alınan sesli tabirleri de metne dönüştürerek tekrar eldiven üzerinde bize sunacak bir halde tasarladık. Taşınabilir uygulamasını geliştirdik; taşınabilir uygulamasında yabancı ülkelerdeki işaret lisanlarını kullanacaksa şayet hangi işaret lisanlarını kullanacağını seçip karşı tarafa hangi lisanda aktarmak istiyorsa bunları da yeniden ayarlayabilecek ve seçebilecek formda taşınabilir uygulamasında tasarladık, geliştirdik. İş hayatında uzun toplantılar yapması gerektiğinde insanların yazarak karşı tarafa güç bağlantılar yapabiliyor. Karşı tarafta irtibat kurması biraz daha zorlanıyor ve vakit kaybına yol açıyor. Bizim maksadımız aslında vakitten tasarruf etmekte ve karşı tarafta süratli bir biçimde irtibat kurmasını sağlamaktı. Ne kadar uzun toplantılara katılsa da ne kadar uzun uzun sunumlar yapacak olsa da eldiven sayesinde rahat bir formda bu irtibatı sağlayabilecek halde tasarladık eldiveni" tabirlerini kullandı.