Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bilim İrtibatı Ofisi tarafından hazırlanan "5 Soru-5 Karşılık Bilim Söyleşisi" başlıklı programda, YÖK Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa ile yapay zekânın bugünü ve geleceği konuşuldu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Lideri Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK İdaresinin teşebbüsleri sonucunda ilan edilen, Türkiye’deki tüm üniversitelerin bünyelerinde kurulacak Bilim İrtibatı Ofisleri ile Bilim Kafe etkinliklerinin gerçekleştirilmesi istikametinde adım atılmış, akademik sonlar içinde üretilen bilimsel bilginin halka aktarılması konusunda alınan karar doğrultusunda Mayıs 2025 prestijiyle birinci aktifliklerin gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.
YÖK’ün karar ve teşvikleri doğrultusunda BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in teşebbüsleriyle kurulan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bilim Bağlantısı Ofisi, "5 Soru-5 Karşılık Bilim Söyleşisi" başlıklı programının birincisini gerçekleştirdi. BEUN bünyesinde faaliyet gösteren Karaelmas Üniversitesi Vakfı’na ilişkin Cafe Akademi’de gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü BEUN Kurumsal İrtibat Koordinatör Yardımcısı ve BEUN Bilim Bağlantısı Ofisi sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cem Evrim Aslan yaparken, programın ilk konuğu Yükseköğretim Kurulu Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa oldu.
"Yapay Zekânın Bugünü ve Geleceği" alt başlığını taşıyan programda, Dr. Öğr. Üyesi Aslan’ın ve programa izleyici olarak katılan öğrenciler ile gençlerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Derviş Karaboğa, yapay zekâ alanındaki kendi çalışmalarından hareketle tüm dünyada bilinen ve literatürde büyük disipliner genişlemeye vesile olan ABC Çalışması özelinde alana dair genel bilgilendirmede bulundu. Yapay zekânın akademik disiplinler içinde en geniş alan olduğunu belirten Prof. Dr. Karaboğa, hayatın her alanında merkezi role sahip olan optimizasyon çerçevesinde tasarlanacak çalışma ve tartışmaların, akademinin geleceği açısından büyük değere sahip olduğunu belirtti. Optimizasyonun yapay zekâ çalışmalarında da merkezi değere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Karaboğa, sıklıkla teorik ve akademik çalışmalardan hareketle yapay zekânın tabiata yönelik olarak kullanıldığını, halbuki tabiattaki işleyişe bakarak yapay zekâ alanında gerçekleştirilebilecek çalışmaların çok büyük değer arz ettiğini söz etti. Söyleşi sırasında Türkiye’nin mevcut yapay zekâ kullanım alanları ve son periyottaki politik, eğitsel ve teknolojik atakları de pahalandıran Prof. Dr. Karaboğa, yapay zekâ alanında kâfi düzeye gelinmesinin hiçbir ülke için mümkün olmayacağını lakin baş döndürücü surattaki gelişmelere rağmen Türkiye’nin bugün âlâ bir düzeyde yer alarak vatan savunması ve kendine yeterlik konularında çok büyük başarılara altyapı hazırladığını belirtti.
Söyleşi sırasında öğrenci ve gençlerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Karaboğa, yapay zekâ alanında kendilerini geliştirebilmeleri için öncelikle alana yönelik temel bilgilerini ve entelektüel düzeylerini sağlam atmaları gerektiğini, ondan sonra ise alanda bilhassa az çalışılan yeni yol ve yaklaşımlara yönelik olarak çalışmalar gerçekleştirmelerini tavsiye etti. BEUN Bilim Bağlantısı Ofisinin düzenlediği 5 Soru-5 Karşılık Bilim Söyleşisi programı hakkında da konuşan Prof. Dr. Karaboğa; YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşebbüsleri sonucunda tüm üniversitelerde Bilim Kafe etkinliklerinin gerçekleştirilmesi kararının alındığını, böylelikle bilimsel bilginin halkla buluşabilmesi ve halkın anlayabileceği yalın bir lisanla bunun gerçekleştirilmesi konusunda büyük efor gösterdiklerini belirtti. Bu perspektifle hazırlanan 5 Soru-5 Karşılık Bilim Söyleşisi programından büyük bir memnuniyet duyduğunu kelamlarına ekleyen Prof. Dr. Karaboğa, bu programdaki muvaffakiyetin tüm üniversitelere örnek olacağını umduğunu tabir ederek BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve BEUN Bilim İrtibatı Ofisini tebrik ederek muvaffakiyetlerinin devamını diledi.