Siyah çay üzerine binlerce tezi çürüten makaleleri toparlayan RETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz’ın ‘Siyah çayın sıhhate faydaları’ isimli makalesi bilimsel mecmuada yer alınca literatüre geçmiş oldu.
Geçmişten bugüne çayın insan sıhhatine olumsuz tesirleri beşerler ortasında kulaktan kulağa dolaşır ve konuşulur. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Profesör Doktor Yusuf Yılmaz dünyada yazılan tüm makalelerden yola çıkarak derlediği bilimsel yazısıyla çayın insan sıhhatine ziyanı olmadığını, bilakis çayın yararlı bir eser olduğunu ispatladı. Bilhassa çayın prostat kanserine neden olması konusunda ki bilginin yanlış olduğunu, çayın prostatı olan birini içerisindeki birtakım bileşenler nedeniyle sık tuvalete çıkarma üzere bir yan tesiri olabileceğini lisana getiren Prof. Dr. Yılmaz, aynı vakitte makûs kolesterol olarak isimlendirilen LDL kolesterolü de ufak oranda da olsa düşürdüğünü tabir etti.
Çayın insan sıhhati üzerindeki olumlu tesirleri hakkında yazılan makaleleri derleyerek yeni bir makale yazdığını, bu sayede çayın yararlarını literatüre kazandırdığını tabir eden Prof. Dr. Yılmaz "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi çay alanında ihtisas üniversitesidir ve çay dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecektir. Hasebiyle Rize için de çok büyük bir iktisattır. Ben bir tıp profesörü olarak çayın sıhhate olan yararlarını mevcut bilimsel makaleleri derleyerek tek bir makale halinde literatüre kazandırmış oldum. Buradaki gayem şu ana kadar yapılmış bilimsel araştırmalardan kalitesi, güvenilirliği yüksek olanları derleyip bilim topluluğunda sunmak" dedi.
"En az 3-5 bardak çay içilmesi bilhassa kalp damar sıhhatine olumlu katkıda bulunuyor"
Çayın bedene olumlu tesirlerini sıralayan Yılmaz kelamlarının devamında "Klinik araştırmalar kabaca en az 3-5 bardak çay içilmesi bilhassa kalp damar sıhhatine olumlu katkıda bulunuyor. Damar sertliğini azaltıyor, tansiyon üzerine çok hafif düşüklükler yapıyor, kalp hastalığı için risk faktörü olan Ldl kolesterol dediğimiz berbat kolesterol üzerinde olumlu tesir yani hafif bir düşüş sağlıyor, kandaki yağ ölçüsüne azalıyor, anti inflamatuar antioksidan tesiri var, birebir vakitte bağırsağımızda ki faydalı bakterilerin mikrobiyota dediğimiz florayı güzel tarafta güzelleştiriyor. Bu da sıhhatimize yalnızca kalp damar değil, mikrobiyotik bir beyin diyoruz en büyük endokrin organ diyebildiğimiz bağırsaklarımız için psikoloji ve kalp damar sıhhatine olumlu tarafta tesir ediyor" tabirlerini kullandı.
"Çay çok sağlıklı, yararlı bir içecek. Bir şifa kaynağı olduğuna inanıyoruz"
Siyah çayın kanser riskini azalttığına vurgu yapan Yılmaz, birebir vakitte şifa kaynağı olduğunu kaydederek "Şunu vurgulamak istiyorum çay içerken onun olumlu tesirini içine şeker katarak yahut yanında sigara içerek asla azaltmayalım. Çay çok sağlıklı, yararlı bir içecek. Bir şifa kaynağı olduğuna inanıyoruz. Yoksa şunu söylemiyoruz; ‘çay için kanserden kurtuldun, çay için ömrünüz uzasın’ değil. Yanlış bir yönlendirmede yapmak istemem lakin kanser riskini azaltıyor, hayat mühletini uzatıyor, sıhhatle ilgili öteki faktörleri de kendimize kazanım olarak elde edersek asıl sağlıklı ömür bizi bekliyor" dedi.
"Çayın yararlarının yanında oluşabilecek yan tesirleri çok çok daha az"
Çayın bir çok hastalığa yol açtığı tarafındaki bilgilerin yanlış olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Benim yazdığım makale, dünyada yapılmış bilimsel araştırmaların derlemesi. Ben yeni bir bilimsel araştırma yapmadım. Var olanları derleyip bir başlıkta yazmış oldum. Yoksa kendimizin yaptığı bir bilimsel araştırmanın sonucunu paylaşmıyorum. Dünyada yapılmış, makul bir kalitenin üzerindeki makalelerin yer aldığı, siyah çayın sıhhate olan olumlu tesirleri. Çayın yararların yanında oluşabilecek yan tesirleri çok çok daha az. Örneğin birtakım hassas bireylerde içerisinde kafein de barındırdığından mesela ritim sorunun zati varsa, çarpıntının zati oluyorsa, çok fazla sayıda çay içersen onu tetikleyebilir. Fakat bunlar çok az sayıda ve istisna şeyler. Çok çay içersen içindeki kimi bileşenler nedeniyle fazla idrara çıkabilirsin. Örneğin prostat rahatsızlığınız vardır, idrara çıkmak sizi daha fazla çıkmak daha fazla rahatsız edebilir. Gece geç saatte çok çay içerseniz uykunuzdan uyanıp daima tuvalete gitmek zorunda kalabilirsiniz. Prostat yapmaz, daha fazla idrara çıkmak ihtiyacı nedeniyle sizi daha fazla rahatsız edebilir. Ancak genel olarak baktığımız vakit çay çok yararlı. Bütün ilaçları kullanıyoruz lakin prospektüsüne baktığımız vakit araştırmaları sırasında son ana kadar gözükmüş tüm yan tesirleri orada olmak zorunda. Fakat onların her birini yaşayacağınız manasına gelmez. Çayın olumsuz nitelendirebileceğimiz tesirleri, yararları yanında çok az" diye konuştu.
"İngiltere’de 400 bin bireyde yapılmış bir araştırma var. Orada 20 bardak çay içme verisi yok"
Çay hakkında yapılan bilimsel araştırmalarda şeker kullanımı, ziyanlı husus kullanımı üzere tüm etkenlerin not alınması gerektiğini tabir eden Yılmaz, "Herkes kendisini bilir. Ben içtiğimde diyelim midemi rahatsız etti, yahut reflü yaptı, yahut çarpıntı yaptı. O vakit ben içmeyeceğim. Fakat içmem bana hem keyif veriyor, daha enerjik hissediyorum, daha sağlıklı hissediyorum, hoş bir toplumsallaşma aracı o vakit içmeye devam. Kimileri der ki ben günde en az 20 bardak çay içiyorum. Bu makalelerde 20 bardak, 30 bardak çay içmenin bir karşılaştırması yok. Örneğin İngiltere’de 400 bin bireyde yapılmış bir araştırma var. Orada 20 bardak çay içme verisi yok. Münasebetiyle ona dair bir bilgi yok. O vakit bize düşen ne olabilir. Rize’de yahut Türkiye’de en fazla içilen içecek. Çok fazla sayede içilen ne oluyor? Lakin bu üslup araştırmalar yaparken, yarar var mı, yok mu ortaya koyarken yanında baş karıştırıcı nedenleri de not almak lazım. Örneğin o kişi şayet çay bardağına şeker koyuyorsa yahut çayla bir arada sigara içme alışkanlığı varsa yahut çay içmeye eğilimi bir taraftan ziyan verici alkol alımı oluyorsa bunlar da not alınmalı. Bu sonuçlar onların tesirinden arındırarak sunulmalı. Yemekten sonra yemeği fazla ölçüde yerseniz o yorgunluğu hissedersiniz. Siz onu çaya atfediyorsunuz. Çay aslında sindirimi kolaylaştırıyor" biçiminde konuştu.