Berkay Doğan tarafından
07 Şubat, 2025 11:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük, Gıda Hilesi Yapmayan İller Arasında

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 62 ilde hileli gıda üretimi yapan firmalar tespit edilirken, Karabük’ün de içinde bulunduğu 19 ilde ise hiçbir hileli veya sağlığa zararlı gıda üretiminin yapılmadığı belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde 62 ilde hileli gıda üretimi yapan firmaları tespit ederken, Karabük'ün de dahil olduğu 19 ilde ise hiçbir hileli veya sağlığa zararlı gıda üretiminin yapılmadığını duyurdu.

Bakanlık, gıda güvenliği denetimlerinin düzenli olarak gerçekleştirildiğini ve bu denetimlerin sonuçlarını açıkladı. Yapılan incelemeler neticesinde, 62 farklı ilden 189 firma sağlığa zararlı maddeler içeren ürünlerle 'kırmızı liste'ye alınırken, 963 firma ise taklit veya tağşiş yaptığı için 'turuncu liste'ye girdi. Ancak, 19 ilde hiçbir hileli veya sağlığa zararlı gıda üretimi tespit edilmedi. Karabük de bu iller arasında yer alarak, güvenli gıda üretimi konusunda örnek iller arasında yer aldı.

ZEYTİNYAĞI VE SUCUKTA HİLE YAPILIYOR

Denetimlerde en sık karşılaşılan hileler, zeytinyağı, sucuk ve süt ürünlerinde görüldü. Özellikle zeytinyağına başka yağların karıştırılması, sucukta et oranının düşük tutulması ve süt ürünlerinde katkı maddelerinin kullanılması gibi usulsüzlükler dikkat çekti. Bu tür hileler, tüketici sağlığını tehdit ettiği gibi, gıda güvenliği konusunda ciddi endişelere yol açıyor.

KARABÜK TEMİZ ÇIKAN İLLER ARASINDA

Karabük, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde hileli gıda üretimi yapılmayan iller arasında yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Karabük'ün bu listeye dahil olması, bölgedeki üreticilerin ve tüketicilerin sağlıklı ve güvenli gıda üretimine olan duyarlılığını gözler önüne serdi.

19 İLDE HİLELİ GIDA ÜRETİMİ YAPMIYOR

Bakanlık, gıda güvenliği konusunda örnek teşkil eden 19 ili şu şekilde sıraladı: Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Düzce, Erzincan, Hakkari, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Uşak ve Van.

GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda atılacak her adımın ülke sağlığı için büyük önem taşıdığını vurguluyor. Gıda üreticilerinin güvenli ve etik üretim yapmasının gerektiğini belirten bakanlık, tüketicilerin de bilinçlenerek doğru ürünleri tercih etmelerinin önemini belirtiyor. Karabük'ün bu listeye dahil olması, bölgedeki sağlıklı gıda üretimi ve tüketimi konusunda büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çift yumurta ikizi Kartın kardeşlerin hedefi olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğu

Bolu’da artistik cimnastik sportmeni çift yumurta ikizi Kartın kardeşler, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğuna hazırlanıyor. 19 yaşındaki ulusal sportmenlerin amacı Türk Bayrağı’nı dünyada dalgalandırmak.
Bolu’da eğitim gördükleri okulda 6 yaşında keşfedilen ikiz cimnastikçiler Metehan ve Emirhan Kartın (19), milletlerarası başarılarıyla göz dolduruyor. 6 yaşında okuldaki yetenek taramasında keşfedilerek cimnastik sporuna yönlendirilen ikiz kardeşler, 13 yıldır artistik cimnastik branşında ulusal ve milletlerarası pek çok muvaffakiyete imza attı. Emirhan Kartın, son olarak Katar’da düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nda bronz madalya kazandı. İdmanlarını birlikte sürdüren kardeşler, ulusal formayla Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil etme maksadıyla çalışmalarına devam ediyor. Kartın kardeşler, antrenörleri İbrahim Bulut’un rehberliğinde madalya basamaklarını tek tek tırmanıyor.

Metehan Kartın: "Çocukluğumuzdan bu yana daima yarışıyoruz"
13 yıldır cimnastik ile ilgilenen Metehan Kartın, "Çocukluğumuzdan bu yana daima yarışıyoruz. Balkan Şampiyonası’nda altın madalyam var. COMEGYM’de de var. En son İSEF’e gitmiştim. Orada atlama masasında ikinci oldum. Paralel aletinde de üçüncü oldum" dedi.
Metehan Kartın, kardeşi ile ahenk içinde çalıştıklarını, vakit zaman ortalarında rekabet oluştuğunu da söyledi. Emirhan ile birlikte yapmaktan keyif aldığı aktiviteleri anlatan Metehan, "İkizimle oturup kahve içmekten otomobile yıkamaya kadar birçok aktivitemiz oluyor. Bilhassa otomobil yıkamak bizim çok sevdiğimiz bir şey. Otomobil yıkamak, hobi ve bir nevi tedavi üzere bir aktivite" diye konuştu.

Emirhan Kartın: "Kardeşim sayesinde cimnastiğe başladım"
Emirhan Kartın ise cimnastiğe kardeşi Metehan sayesinde başladığını belirterek, "Spora yüzme ile başlamıştım. 6 yaşındaydım, bir gün burada tribünde otururken beni de cimnastiğe aldılar. O vesileyle cimnastiğe başladım ve devam ettim. 13 yıldır birebir halde devam ediyorum" halinde konuştu.

"Ülkemi Avrupa’da gururlandırmak istiyorum"
Cimnastik sporunda elde ettiği muvaffakiyetleri anlatan Emirhan Kartın, "Balkan Şampiyonası’nda, Akdeniz Şampiyonası’nda madalyam var. En son Dünya Kupası’nda atlama masasında üçüncülüğüm var. Önümüzdeki günlerde Kulüpler Türkiye Şampiyonası için Antalya’ya gideceğiz. Çalışmalar hoş gidiyor. Bu çalışmalar sonucunda da Avrupa ekibi belirlenecek. Birebir vakitte World Challenge kamplarına gidilme sonuçları da açıklanacak. Yer hareketlerinde ve atlamada birinci olup gruba girerek ülkemi Avrupa’da gururlandırmak istiyorum" sözlerini kullandı.

"Bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz"
Kartın kardeşler, gayelerinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu vurgulayarak, "Olimpiyat şampiyonluğu... Atlama masasında olabilir. Birlikte gidip kendimizi göstermek, ülkemizi gururlandırmak, bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz. Bunun yanında Avrupa ve dünyada muvaffakiyet elde etmek istiyoruz. Türkiye Şampiyonası bu hafta sonu yapılacak. Avrupa kadrosuna seçilmek en büyük önceliğimiz. Onun dışında challenge kampları var, onlara da gitmek istiyoruz" dediler.

Bulut: "Birbirleriyle inanılmaz bir rekabete giriyorlar"
Kartın kardeşlerin birbirleriyle rekabet içinde olduklarını belirten Cimnastik Antrenörü İbrahim Bulut ise "Yaklaşık 3 ay öncesine kadar gençler kategorisindeydiler. Artık ise büyükler kategorisine yeni geçtiler. 29 Ekim’de Metehan, Bahreyn’de düzenlenen İSEF Dünya Şampiyonası’nda atlama aletinde tıpkı Emirhan üzere ikinci oldu, paralel alette ise üçüncülük elde etti. Akabinde Emirhan, aralık ayında Tunus’ta bir müsabakaya katıldı. Lakin orada finalde istediği performansı sergileyemediği için madalya talihini kaçırdı. Daha sonra her ikisi de büyükler kategorisine geçti. Bu geçiş sürecinde süratli bir başlangıç yaptıklarını söyleyebilirim. Bana nazaran bu hakikaten süratliydi zira büyükler kategorisine geçtiğinizde oraya adapte olmak genelde daha zordur ancak onlar kısa müddette ahenk sağladılar ve ulusal ekibe seçildiler. Antalya’da düzenlenen Dünya Kupası’na katıldılar. İkisi de ulusal ekip takımında yer aldı. Emirhan, yerde finale kaldı ama finalde istediği sonucu elde edemedi. Geçtiğimiz hafta ise Doha’da yapılan Dünya Kupası’nda Emirhan, atlama aletinde üçüncülüğü kazandı. Her şeyin bir anda olmasındansa, basamakları yavaş yavaş çıkarak ilerlemeleri çok daha değerli. İnşallah bu istikrarlı çıkışlarıyla dünya ve Olimpiyat madalyaları da gelecektir, biz buna yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.