İlyas Erbay kaleminden...

ARTIK, SİYASET MÜHENDİSLİĞİ DE İŞE YARAMIYOR !

blank
blank
İlyas Erbay tarafından
04 Şubat, 2025 14:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

ARTIK, SİYASET MÜHENDİSLİĞİ DE İŞE YARAMIYOR !

Siyaset, antik Yunan’dan beri iyi yaşamın karşılığıdır. Siyaset Mühendisliği ise pozitivizm ürünüdür. Fakat pozitivizm ile birlikte siyaset iyi yaşam isteğinden koparıldı.

Bizim Siyaset Mühendisliği kavramı ile tanışmamız yenidir. Bu kavram son yıllarda büyük önem kazandı. Siyaset mühendisliğini iki ayrı başlık altında değerlendirmek, olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koymak açısından doğru olur.
☆ Toplum yararına Siyaset Mühendisliği
☆ Parti yararına Siyaset Mühendisliği

Mühendisliğin temelinde toplum yararını gözetme vardır. Mühendislik insan yaşamını kolaylaştırmaya odaklanır. İnsana hizmet eder. Aslında, toplum yararına olmayan bir şeye mühendislik diyemeyiz. Konunun daha iyi anlaşılması için; toplum yararına olmasa da, amaca ulaşmada kullanılan yöntem ve izlenen yol mühendislik tanımına uyduğu için biz “Parti Yararına Siyaset Mühendisliği” kavramını kullanmaya devam edelim.

Bana göre, parti yararına Siyaset mühendisliğinin farklı yöntemleri var.
Öncelikle,
Toplum psikolojisini iyi analiz etmek gerekiyor.

  • Kitlelerin yönetimi,
  • Algı yönetimi,
  • Gündem değiştirme,
  • Beklenti oluşturma,
  • Rakipleri İtibarsızlaştırma ( haksız yere suçlayarak itibar suikastinde bulunma.)
  • İnsanların araştırma, sorgulama, analitik düşünme, hak arama gibi yetilerini köreltme.
    Bunlar parti yararına siyaset mühendisliğinde kullanılan belli başlı yöntemler. Tabii bu yöntemleri uygulayabilmek için güçlü bir medya desteğine ihtiyaç var.
    Özellikle gündem değiştirme konusunda medya desteği çok önemli. Ortaya atılan bir konu günlerce tartışılmalı ki, amaca ulaşılsın. (Cambaza bak yöntemi.)
    TV lerin kadrolu soytarıları bunun için var. düğmelerine basılmış gibi konuyu tartışıp, gündemde tutarak kendilerine verilen görevi yerine getirdiklerini görüyoruz.

A partisi B partisi farketmiyor. Siyasi tarihe baktığımızda, İktidarı kim ele geçirirse bu yöntemleri uyguladığını görüyoruz. Fakat günümüzde çok daha bariz hale geldi.
İyi hatırlıyorum, gündem değiştirmeyi 40 yıl önce Özal’da görmüştük. Medyayı istediği yönlendiriyordu.

Siyaset Mühendisliği sadece iktidar partilerinin değil muhalefet partilerinin de tercihi.
Biliyorsunuz siyasi partilerin Siyaset okulları, siyaset akademi leri var. İnsan merak ediyor. Oralarda bunlar mı anlatılıyor acaba?

Yöntemlerin en acımasız olanı nedir, biliyor musunuz?
İnsanları, önce, temel ihtiyaçlarını zar zor karşılayacak kadar bir maaş vererek fakirleştirirsin.
Ailesinin; eşinin, çocuklarının ihtiyaçlarını, evinin kirasını, kredi kartının borcunu nasıl ödeyeceğini düşünmekten, Adaletmiş, özgürlükmüş, demokrasiymiş, daha iyi bir yaşam haklıymış….
Böyle konuları düşünemez olur.
İnsanın önüne açlığı koyarsan yemekten başka bir şey düşünemez. Hayatta kalmak için sadece karnını doyurmanın derdine düşer. Bu açıdan aslında çok kolaydır insanı yönetmek!

Emeklilerin büyük çoğunluğu ; aldığı maaşın çalıştığı dönemde ödediği primlerin gerçek karşılığı bile olmadığınn farkında değil. Kendisine lütufta bulunulduğunu zannediyor ve “Allah razı olsun ya hiç vermeseydi” diyebiliyor. Bu örnek bile tek başına yürütülen siyaset mühendisliğinde amaca ulaştığının en somut göstergesi dir.

Gücü ele geçirenler, devlet içindeki ya da ülkedeki değişik gruplar kendilerini yeterince güçlü hissettiklerinde ve kendilerinde bu potansiyeli gördüklerinde mutlaka siyaset mühendisliğine soyunurlar. Ancak Türkiye artık eski Türkiye değil. İletişim çağındayız. Medya ve internet o kadar aktif ki yapılan ve yapılmak istenen hiçbir şey gizli kalmıyor. Artık siyaset Mühendisliği de çok zor. İnsanlar 30 ların 40 ların insanları değil. Türkiye de 60 ların 80 lerin 90 ların Türkiye’si değil.

İlyas Erbay

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.