Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İdare Konseyi Üyesi Arslan Soydan, ihracat sayılarına bakıldığın Türkiye genelinde üreticilerin elinde yaklaşık yüzde 15’lik bir fındığın bekletildiğini kaydederek, “Üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton civarında bir fındık var diyebiliriz, bu da kıymetli bir sayı. İhracat açısından da şu anda üreticilerimizin elindeki fındığa muhtaçlık var diyebiliriz. Hem stoklardaki, hem TMO’nun depolarındaki fındıklar muhtaçlığı karşılayabilecek durumda” dedi.
Türkiye’nin en kıymetli tarım ve ihracat eserlerinden olan fındık mahsulü 2024 yılında kahverengi kokarca zararlısı ile sorun yaşadı. Bilhassa kıyı ve orta kesitlerinde kimi noktalarda ziyanlı fındığa önemli ziyan verdi. Bu ziyanla birlikte 2024 yılı için açıklanan resmi rekoltede, hasattan sonra azalma oldu. Hür piyasada oluşan düşük fiyattan mahsullerini satmak istemeyen üreticiler mahsullerini pazara indirmek yerine mesken ve depolarında bekleterek, fiyatların yükselmesini hedefliyor.
“Üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton fındık var, rekoltenin yaklaşık yüzde 15’i”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, 2024 yılında 738 bin ton olarak açıklanan fındık rekoltesinin kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle azalarak 700 bin ton düzeylerine indiğini söyledi. İhracat sayılarına bakıldığın Türkiye genelinde üreticilerin elinde yaklaşık yüzde 15’lik bir fındığın bekletildiğini kaydeden Soydan, “Bu günlerde üreticilerimizin elinde yüzde 15’lik bir fındık mevcut. Yani üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton civarında bir fındık var diyebiliriz, bu da değerli bir sayı. İhracat açısından da şu anda üreticilerimizin elindeki fındığa gereksinim var diyebiliriz. Hem stoklardaki, hem TMO’nun depolarındaki fındıklar gereksinimi karşılayabilecek durumda. Üreticilerimiz de elindeki fındıkları en düzgün halde pahalandırmak için depolarında fındıklarını tutuyor ve kendilerine nazaran uygun fiyatları yakaladıklarında pazara indireceklerdir” dedi.
“Fındık fiyatları yükselişe geçiyor”
Şu anda özgür piyasada fındık fiyatlarının 130-135 TL olduğunu ve 2025 yılı ile yükselişe geçtiğine değinen Soydan, üreticilerin bekledikleri hür piyasa koşullarının oluşması durumunda kalan fındığın pazara ineceğini düşündüklerini de kelamlarına ekledi.
“Beklediğim fiyatın altına satmam”
Evinde yaklaşık 3 ton fındık bulunan üretici Fikret İlhan (68), “Benim beklentim en az 160 lira, o fiyattan aşağı satmam mümkün değil. Konutumda 3 tondan fazla fındık var, istediğim fiyatı bulana kadar bekleteceğim, diğer dermanı yok, yoksa maliyetini kurtarmıyor. Bu yıl kokarca mazeret edilerek fındık düşük fiyattan satın alındı” sözlerine yer verdi.