Ordu’da son 2 yıldır yaygın olarak görülen istilacı kahverengi kokarcaya karşı geçen yıl 200 bini aşkın noktada ilaçlama çalışması yapıldı.
Ordu’nun kıymetli geçim kaynağı olan fındık, istilacı kahverengi kokarca böceğinin tehdidi altında. Bu çerçevede vilayet ve ilçe tarım müdürlükleri ve kesim paydaşlarının ortak çalışmalarıyla 2023’te 40 bin noktada ilaçlama çalışması yapıldı, 2024 yılı için 15 ilçede 280 bin nokta belirlendi. Ekim ayında başlatılan çalışmalarla şimdiye kadar 200 bini aşkın noktada ilaçlama yapıldı. Süratle çoğalabilen böcek için yüksek bölümlü bölgelerden başlayarak, orta ve kıyı bölümlerde yapılan gayret çalışmalarının 10 gün içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
“Son 2 yıldır vilayetimizde önemli ziyanlara neden oluyor”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcanın Ordu’da son 2 yıldır yaygın bir formda görüldüğünü, bu süreçte önemli ziyanlar verdiğini kaydetti. Kokarca ile son 1 yıldır değerli bir gayret yapıldığını aktaran Soydan, “Her şeye karşın bilhassa bahar periyodunda o kışlaklardan bahçeye dönen kokarcalar, önemli ziyanlar verdi. Bununla ilgili yapılan toplantılar sonucunda bir hareket planı hazırlandı. Bu kapsamda kışlak uğraşı yapılması kararı alındı ve Ordu’nun tamamında 280 bin noktanın ilaçlanması gerektiğine dair tespitler gerçekleştirildi. Bu çalışmalar 15 ilçeyi kapsadı ve bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilaç dayanağı ile birlikte, ilgili kurumların da takviyesiyle gruplar kurularak, 280 bin nokta için ekim ayının ortasında çalışmalar başladı” dedi.
Yürütülen ilaçlama gayretlerinin değerine değinen Soydan, “Bu gayretlerin sonucunda 2024 yılında 200 binden fazla noktada ilaçlama yapıldı. Bu ilaçlama çalışmalarının yapıldığı noktalarda bu zararlının önemli oranda imha olduğunu gördük. Kışlaklarını geçirmek için bekleyen kahverengi kokarcalar burada imha edildi, aslında bu dünyada örnek gösterilecek bir çalışma” diye konuştu.
“Bahar periyodunda de çaba gerekiyor”
Soydan, kahverengi kokarca ile çaba çalışmalarının devam ettiğinin lakin bahar devrinde havaların ısınması ile tekrar bir çaba yapılacağını kaydederek, şunları söyledi:
“İlaçlamama çalışmalarının son anlarına gelindi, en fazla 10 gün içerisinde kışlak uğraşı bitmiş olacak. Kışlak çabası bittikten sonra tahminen ilaçlanmayan noktalar kalabilir, tamamı imha olmayanlar olabilir, bu nedenle kokarcalar hava ısınını yakaladığı vakit yani 17-18 derece hava ısısını bulduğu vakit tekrar kışlaklardan bahçelere dönmeye başlayacaktır. Bu süreç başlamadan tekrar bir çaba planlaması yapılıyor. Böylece kahverengi kokarca ile önemli bir gayret yapmış olacağız. Bu gayret temmuz ve haziran aylarında, kokarcaların yumurtlama periyotlarında de devam edecektir. Tüm kurumlarımız popülasyonunun artmaması ve zararın en aza inmesi için seferber oldu ve önemli bir uğraş yapılıyor.”