2024 yılında yaş çay rekoltesi 1 milyon 438 bin ton oldu
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan 2024 yılı yaş çay rekoltesinin 1 milyon 438 bin ton olduğunu açıklayarak bu sayının yüzde 45,47’sinin özel bölüm tarafından işlendiğini vurguladı.
Rize Ticaret Borsası istatistiklerine nazaran; 2024 yılında 1 milyon 438 Bin Ton yaş çay işlendi. Üretilen yaş çayın yüzde 54.53’ü yani 783 bin 483 tonu Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından işlenirken, yüzde 45.47’si yani 654 bin 999 tonu ise özel kesim temsilcileri tarafından işlendi. Mevzu hakkında açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, dünyada son 5 yılda çay üretiminin yüzde 10 arttığını lisana getirerek, “Üretimde birinci sırada 14,5 milyon ton ile Çin yer almaktadır. Ülkemiz beş yıllık ortalama olan 1.250 -1.400 bin ton ortasında ki üretimle dünya çay üretici ülkeleri ortasında beşinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 791 bin 287 dekar alanda yaklaşık 205 bin 118 üretici çay tarımı yapmaktadır. Bu üretimin yüzde 70’i Rize’de gerçekleşmektedir. Yaş çay eser rekoltesi son dört yılda ortalama 1.250 -1.400 bin ton ortasında değişirken 2024 yılında rekolte 1 milyon 438 bin tonun üzerine çıkmıştır. Bir evvelki yıla nazaran yaş çay rekoltesi yüzde 5.74 oranında artış göstermiştir” sözlerini kullandı.
Hükümetin çay üreticisini desteklemesinin kesimi canlı tuttuğunu kaydeden Erdoğan, “2024 yılında dünya ve Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zahmet, vilayetimizde de hissedilmiştir. Artan maliyetler ve yüksek enflasyon, çay kesimini de olumsuz etkilemiştir. Ancak her şeye karşın dalımızın güçlü duruşu sayesinde bu sıkıntı periyotta ülkemizin gereksinimi olan kuru çayı üretmeyi başardık. Ayrıyeten hükümetimizin yaş çaya uygun fiyat vererek müstahsili enflasyona ezdirmemesi, kuru çaya da istenilen artırımı vermesi, KGF’den Çay Dalına Özel Selektif Kredi vermesi, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla makine ekipman takviyesi vermesi çay sanayicisini desteklemiştir. Devletimize çay sanayicisine verdiği bu takviyelerden ötürü teşekkür ediyorum. Ülkemizin bulunduğu bu sıkıntı durumdan çıkabilmek emeliyle devletimizin uyguladığı sıkı ekonomik politikayı destekliyoruz. Bizler endüstrici olarak elimizden ne gelirse bundan sonrada yapmaya hazırız” dedi.
Geçtiğimiz hafta Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği (EKODER) Başkanı Mehmet Emin Aslan, sosyal medya hesabı üzerinden Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti'nde hiç bir Eskipazarlı yöneticinin bulunmamasını eleştirmiş hatta "Size İlçemizin 3360 dönüm arazimizi tahsis ettik. Memlekete iş aş lazım dedik. Kaybettiklerimizi kazanç saydık. İş aş saydık. Olacak da inşallah. Ama bu halk ne ister diye hiç sormak aklınızdan geçmiyor. Yönetime bile almıyorsunuz" diyerek çok sert ifadeler kullanmıştı ve bizlerde bunu haberleştirmiştik. Gelinen noktada yaptığım araştırmalarda olayın EKODER Başkanı Mehmet Emin Aslan'ın anlattığı şekilde olmadığını gördüm. EKODER Başkanı sadece bu açıklaması ile kamuoyunu yanıltarak, yanlış bilgilerle bana göre kendince gündem yaratmaya çalışmış.
Olayın aslına gelirsek, Bütün OSB’lerin 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ve bu Kanuna bağlı Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğine göre; İl Özel İdaresinin, OSB'nin içinde bulunacağı il, ilçe veya belde belediyesinin, büyükşehirlerde ayrıca büyükşehir belediyesinin, İl ve ilçelerdeki mevcudiyet durumuna göre sanayi odası, ticaret odası veya ticaret ve sanayi odasının, Sanayici dernek veya kooperatiflerinin, biri veya daha fazlasının temsilcilerince imzalı ve valinin olumlu görüşünü muhtevi kuruluş protokolünün Bakanlıkça onaylanmasıyla tüzel kişilik kazandığı ortaya çıkıyor. Bu şekilde oluşan OSB’lerin iştirakçi kurumların iştirak payları oranında Müteşebbis Heyet üyesi vermesi ile, toplam 15 asıl 15 yedek üye tespit edildiği, Müteşebbis Heyetin ise OSB’nin en üst organı olduğu ve 15 kişilik asıl Müteşebbis Heyet üyelerinin kendi arasında yaptığı seçimlerde; 5 asıl 5 yedek yönetim kurulunu, 2 asıl 2 yedek denetim kurulunu belirlediği ortaya çıkıyor.
Eskipazar OSB' de 02.06.2017 tarihinde yukarıdaki esaslar çerçevesinde; (başka bir kuruluşun katılmaması nedeniyle)%49 Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, %51 Karabük İl Özel İdaresinin iştiraki ile kurulmuş. Müteşebbis heyette ise payları gereği; 7 asıl 7 yedek üye Karabük Ticaret ve Sanayi Odasından, 8 asıl 8 yedek üye de Karabük İl Özel İdaresinden olmak üzere 15 asıl 15 yedek üye bulunurken, 15 kişilik asıl Müteşebbis Heyet üyeleri, kendi içlerinde yaptığı seçimlerde; 5 asıl 5 yedek yönetim kurulunu, 2 asıl 2 yedek denetim kurulunu belirlemiş, Kuruluştan itibaren OSB’nin tüm masraflarını bu iki kurum karşılamış, Yönetim Kurulundan hiç kimse herhangi bir maaş, huzur hakkı vs. almamış.
Eskipazar Karabük’ün bir ilçesidir ve her Karabük’lü de tüm ilin ve Eskipazar’ın menfaatlerini gözeteceği kanaatindeyiz. Yine araştırmamız; Eskipazar OSB’nin kuruluşundan bu tarafa, konuyla ilgili özel bir hassasiyet gösterilip, her dönem Müteşebbis Heyetinde en az 2 kişi “ESKİPAZARLI TEMSİLCİ” olarak bulundurulmuş ve halen Karabük Ticaret ve Sanayi Odası adına sayın Kamil ÜNAL ve Karabük İl Özel İdaresi adına da sayın İsmail BAĞÇE’nin görev başında olduklarını öğrendik.
Eskipazar OSB, 2021 yılı ve sonrasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kamulaştırma kredisi olarak aldığı 60 milyon lirayı arsa maliklerine ödeyerek tüm OSB alanının tamamına yakınını rızaen kamulaştırmış. Gelinen nokta itibariyle; 3470 dönüm alanda toplam 11.500 tane hisse devri alınmış ve kamulaştırma tamamlanmış, jeolojik etütler tamamlanmış, halihazır haritası yapılmış, imar planı ve parselasyonu yapılmış, çıkan 73 parsel yatırımcılara tahsis edilmiş, altyapı projeleri yapılmış, altyapı ihalesi yapılmış, altyapı yapım işlerinde bütün yollar açılmış, kanalizasyon hatları, yağmur suyu hatları, içme suyu hatları, elektrik ve Telekom hatları, doğalgaz altyapısı başlamış ve bir kısmı yapılmış, tüm altyapının 2025 yılında tamamlanması planlanmış, bir fabrika üretime geçmek üzere, onlarca fabrikanın inşaat ruhsatı çalışmaları devam ettiğini öğrendik.
Birçok yerdeki OSB’nin 15-20 yılda geldiği noktaya gelmiş olan Eskipazar OSB’de bir an önce yatırımcıların yatırımlarını tamamlayıp, bölgeye iş ve aş kapısı olması için herkesin destek vermesi gerekirken, EKODER Başkanının olumsuz bir hava estirmesi yöreye zarar verir kanaatindeyim.
EKODER Başkanı sayın Emin Aslan'ın aslında açıklamasının özünde yatan konu Eskipazar Belediye Başkanını yönetim kurulunda görmek istemesi. Burada yine altını çizerek belirteyim, Eskipazar OSB 2017 yılında OSB kanun esaslarına göre kurulmuş ve kurulumunda da paylarına göre Karabük İl Özel İdaresinden 8, Ticaret ve Sanayi Odasından da 7 ismin Yönetim Kurulu Üyesi olduğu bir tüzel kişilik. Eskipazar OSB Müteşebbis heyetinde Karabük İl Özel İdaresinden İsmail Bağçe, Ticaret ve Sanayi Odasından da Kamil Ünal var. Yani bu iki Yöneticide Eskipazarlı. Kamil Ünal geçen dönemde de İl Özel İdaresini temsilen müteşebbis heyetin içindeydi bu dönemde de Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen müteşebbis heyette bulunuyor. Sayın İsmail Bağçe bu dönemde Karabük İl Özel İdaresine temsilen müteşebbis heyet içinde bulunuyor. Tüm bunlar göz önündeyken, EKODER Başkanı Mehmet Emin Aslan, Kamil Ünal ve İsmail Bağçe'yi Eskipazarlı olarak görmüyor mu sorusu akla geliyor.
Ayrıca, Eskipazar OSB’de yaklaşık 3500 dönem arazide 11500 tapunun devir karşılığı olarak da 60 milyon TL tapu sahiplerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından kredi alınarak ödemeleri yapılmışken, Mehmet Emin Aslan’ın açıklamasından anlaşılacağı üzere Aslan'ın asıl amacının üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğu anlaşılıyor.