KBÜ öğrencileri Türkiye’nin çip üretiminde bağımsızlık hedefliyor
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ öğrencileri Türkiye’nin çip üretiminde bağımsızlık hedefliyor

Karabük Üniversitesi öğrencilerinin oluşan TEKNOFEST grubu Küp X, teknolojide dışa bağımlılığı azaltmak ve Türkiye’nin çip üretimindeki yerini güçlendirmek gayesiyle yerli ve ulusal çip tasarımı üzerinde çalışıyor.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı öğrencilerinden Emre Çoban, Enes Toprak, Dava Karayakalı, Yakup Büyükkaya, Medine Çifci ve Elif Sena Dindar’dan oluşan Küp X takımı, çip tasarımı ve mikroelektronik sistemler üzerine ağırlaşarak, üniversitenin laboratuvar imkanlarından da faydalanıyor. Grup, çiplerin güç verimliliği, güvenlik altyapısı ve yüksek performans sunması için ileri mühendislik tekniklerini kullanıyor.
Küp X’in projeleri, ülkenin dijital altyapısını güçlendirecek ve teknoloji dünyasında kıymetli bir yer edinmesine katkı sunacak potansiyele sahip. Takım, çalışmalarını tamamladıktan sonra tasarladıkları çiplerin üretim süreçlerini de yerli imkanlarla gerçekleştirmeyi planlıyor.
Karabük Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı 3. sınıf öğrencisi ve Küp X Kadrosu kaptanı Emre Çoban, kadrosunun çip tasarımı alanındaki muvaffakiyetlerini ve Teknofest’e iştirak sürecini anlattı.
2021 yılında kurularak 4 yıl boyunca yarışlara katıldıklarını, birinci yıl finale kalarak büyük bir muvaffakiyete imza attıklarını ve ikinci yılda ise üçüncülük mükafatını kazandıklarını belirten Çoban, elde ettikleri muvaffakiyetin ekibi daima olarak geliştirdiğini ve yeniliklere açık hale getirdiğini vurguladı.
TEKNOFEST sürecinin epeyce güçlü geçtiğini tabir eden Çoban, kadro olarak evvel kapsamlı araştırmalar yaptıklarını, akabinde raporlar ve başka teknik çalışmalarla ağır bir tempo içinde ilerlediklerini belirterek, “TEKNOFEST’e gitmek biraz şiddetli bir süreç. Zira bu şenlikte raporlar ve öteki çalışmalar zorlayıcı olabiliyor. Bizim için şöyle bir süreç var: Öncelikle araştırmamızı yapıyoruz, akabinde raporları okuyoruz. Raporları okuduktan sonra devam ediyoruz, ancak geceleri sabahlayarak çalışıyoruz. Bu yüzden bizim için çok şiddetli bir süreç. Biz TEKNOFEST’e gittiğimizde evvel heyete sunum yapıyoruz. Sunumda hocalara projeyi sunduktan sonra onlardan geri bildirimler alıyoruz. Geri bildirim aldıktan sonra onlarla bağlantıya geçerek projemizi daha da geliştirmeye çalışıyoruz” halinde konuştu.
Çip dizaynının ehemmiyetine dikkat çeken Emre Çoban, bu teknolojilerin tüm aygıtlarda kritik bir rol oynadığını aktararak şunları söyledi: “Bütün teknolojik aygıtlarda çip bulunuyor. Lakin bu çiplerin üretimi çok hassas ve çok güçlü bir süreç. Savunma endüstrisinden tutun da telefon, televizyon, kamera, aklınıza gelebilecek bütün teknolojik aygıtlarda çip bulunuyor. Fakat bu çiplerin aşikâr başlı merkezleri var: Amerika, Çin, Japonya, Kore üzere ülkeler. Biz de bu alanda yeni gelişmeler yaparak, Türkiye ismine hoş bir yerlere gelmeye çalışıyoruz.”
Bu yılki amaçlarını de paylaşan Çoban, “Bizim bu yılki emelimiz dereceye girmek. Bu üniversite için de bizim için de çok değerli bir süreç. Zira TEKNOFEST’te birinci olmak çok güçlü bir gaye ve yalnızca bir ekibe ilişkin bir şey. İnşallah birinci olacağız” dedi.
Karabük Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı 3. sınıf öğrencisi ve Küp X Grubu üyesi Yakup Büyükkaya, kadrosunun TEKNOFEST yolundaki muvaffakiyetlerini ve gayelerini paylaştı.
Küp X Grubu, 2022 yılında dünya çapındaki kimi ülkelerin uyguladığı ambargolar ve kısıtlamalar üzerine bağımsız bir teknoloji altyapısı kurma kararı aldığını anlatan Büyükkaya, “Biz de tam bağımsız bir ülke inşası için, müreffeh yarınlar için ne yapabiliriz diye düşündük ve bu sebeple çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımız esnasında, uykusuz kaldığımız geceler, rapor yazarken başımızın karıştığı süreçlerin içerisinden geçerek şu anki pozisyonumuza geldik. Bu nedenle, bu yalnızca bir yıllık muvaffakiyetin ardında yatan emek değil, uykusuz geceler, azim, arkadaşlık ve dostluğun birleştiği çok hoş bir süreçtir. Bununla birlikte, inşallah 90’lardan beri süregelen bir paradigma kırılması var, kablolu bağlantıdan kablosuz bağlantıya geçiş var. Bu paradigma kırılmasının öznesi olarak bizler, kablolu, büyük ve yüksek maliyetli sistemlerden fazla düşük maliyetli, kolay entegrasyon gerektiren ve fiyat konusunda da teknoloji ithalatı yerine ihracatı yapabileceğimiz sistemler üzerinde çalışıyoruz. Ayrıyeten, ürettiğimiz bir çip mevcut. Gelecek vakitlerde, bu çip ile ülkemize katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.
Takım olarak bilhassa batarya güç sistemlerinde büyük bir yenilik geliştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Büyükkaya, “Bu batarya güç sistemlerinde herkesin bildiği üzere büyük komponentler kullanılıyor. Biz ise büyük komponentler yerine, tümleşik ve kolay entegrasyonu gerektiren bir çip tasarlamaktayız. Şuanda, ülkemizde halihazırda üretilmiş TÜBİTAK tarafından Çakıl projesi bulunuyor. Bu, 65 nanometrede çalışıyor TÜBİTAK laboratuvarlarında. Biz ise 90 nanometrede çalışıyoruz. Ayrık elemanları düşündüğümüzde, mikro seviyede makro değişimi elde etmek için azimle çalışıyoruz. 90 nanometre ile elde ettiğimiz bu projeyle, ülkemizdeki tasarım ekosistemine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bizim üzere tasarım yapan mühendislerin gelişmesine yardımcı oluyoruz ki, gelecek vakitlerde ülkemizde yabancı yatırımları çekip, bir çip tasarım fabrikası kurduğumuzda, Tayvan’dan değil de Türkiye’den çip tedarik etme hevesindeyiz” dedi.
Büyükkaya, ayrıyeten 10 yıl içinde yerli çip üretimini hayata geçirmeyi ve Türk mühendislerinin katkısıyla bu alanda öncü olmayı hedeflediklerini ve ülkenin savunma endüstrisine katkı sağlama hedefini yineledi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İklim değişikliğinin toplum sağlığına etkileri masaya yatırıldı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

İklim değişikliğinin toplum sağlığına etkileri masaya yatırıldı

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) gerçekleştirilen programda iklim değişikliğinin toplum sıhhati üzerindeki tesirleri farklı boyutlarıyla ele alınırken bu tesirlerin azaltılmasına yönelik sürdürülebilir tahliller değerlendirildi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “2. Milletlerarası Değişen Dünyada Çeşm-i Cihan Sıhhat Kongresi”nde farklı kurum ve kuruluş ile üniversitelerden alanında uzman konuklar bir ortaya geldi. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen programda “Küresel İklim Değişikliğinde Sağlıklı Ömür: Sürdürülebilir Çözümler” ana temasında yeni yönelimler paylaşıldı.

“Küresel iklim değişikliği ve sıhhat konusundaki farkındalığı artırmak için çalışıyoruz”
Program açılışında konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Çelik, “Son yıllarda yaşadığımız pandemi, afetler ve bunların sonuçları, iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil, birebir vakitte sıhhat ve toplumsal açıdan da kıymetli olduğunu gösterdi. Global iklim değişikliği ve sıhhat konusundaki farkındalığı artırmak, bilimsel bilgiyi yaymak ve yeni siyasetler üretmek için hepimiz rol üstlenmeliyiz. Biz de bu kapsamda düzenlediğimiz kongre ile bilimsel bir çerçevede iklim değişikliğiyle çabada nasıl sürdürülebilir tahliller üretebileceğimizi, ferdî ve toplumsal seviyede nasıl daha sağlıklı bir ömür sürdürebileceğimizi tartışacağız” dedi.

İklim değişikliğinin etraf ve halk sıhhatine tesirleri konuşuldu
Ardından geçilen aktiflikte “İklim Değişikliğinin Global Sıhhat Üzerine Etkileri” başlıklı oturumun moderatörlüğünü BARÜ Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Elif Karahan yaparken konuşmacı olarak Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisinden Doç. Dr. Tufan Nayir yer aldı. Doç. Dr. Nayir, iklim değişikliğinin halk sıhhatine tesiri ve besin kaynaklı hastalıklar hakkında bilgiler vererek iklim değişikliğinin Türkiye’de gelecek yıllarda sıhhat alanındaki tesirlerine yönelik yapılan araştırmanın ayrıntılarını aktardı.
BARÜ Sıhhat Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Zeynep Turhan ile Doç. Dr. Hacer Yalnız Dilcen’in moderatörlüğündeki “İklim Değişikliğinin Bayan ve Fetal Sıhhat Üzerine Tesirleri ve Sürdürülebilir Çözümler” oturumunda bilgiler verildi. Bu hususta Tayvan Ulusal Cheng Kung Üniversitesinden Dr. Sriyani Padmalatha iklim değişikliğinin bayan kanserlerine tesirlerini, Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden Prof. Dr. Sevgi Özsoy bayan üreme sıhhatine tesirlerini ve İtalya Perugia Üniversitesinden Prof. Dr. Gian Carlo Di Renzo ise maternal-fetal sıhhate tesirlerini kapsamlı bir halde anlattı.
Öğleden sonraki oturum “İklim Değişikliğinin Mental Sıhhat Üzerine Etkileri” mevzu başlığında BARÜ Sıhhat Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Özge Özgür ile Doç. Dr. Ayfer Öztürk başkanlığında yapıldı. İngiltere Greenwich Üniversitesinden Doç. Dr. Panagiotis Pentaris “Pandemi Kaynaklı Kayıp ve Yas”ı incelerken Çukurova Üniversitesinden Doç. Dr. Çiçek Ediz “Toplum Ruh Sıhhatine Yansımaları”ndan bahsetti. Tıpkı oturumda Kafkas Üniversitesinden Prof. Dr. Nihal Bostancı Daştan ise “Mental Sıhhatin Sürdürülmesinde Global Tahlil Önerileri”ni iştirakçilerle paylaştı.
İlk günün son oturumunda “İklim Değişikliğinin Etraf Sıhhatine Tesirleri ve Ahenk Stratejileri” BARÜ Sıhhat Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. İlknur Dolu ve Doç. Dr. Sinan Acar moderatörlüğünde ele alındı. Konuşmacı olarak ise Üsküp Kiril ve Metodi Üniversitesinden Prof. Dr. Mihail Kochubovski iklimin etraf sıhhatine tesiri; Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Etraf Mühendisi Zeynep Sayaroğlu Karaboğa sağlıklı etraf ve atık idaresinde sıfır atık uygulamaları ve BARÜ’den Doç. Dr. Abid Ustaoğlu yenilenebilir güç kullanımı hakkında sunumlar yaptı.

Yeni yaklaşımlar ve sürdürülebilir tahlil teklifleri aktarıldı
Kongrenin ikinci gününde sabah oturumu “İklim Değişikliğinin Kırılgan Kümeler Üzerine Tesirleri ve Sürdürülebilir Çözümler” temasındaki sunumlar ile başladı. BARÜ Sıhhat Bilimleri Fakültesinden Prof. Dr. Ayfer Bayındır Çevik ile Dr. Öğr. Üyesi Burcu Küçükkaya moderatörlüğünde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşadan Doç. Dr. Nejdiye Güngördü ve Prof. Dr. Serap Balcı iklim değişikliğinin yaşlılarda teneffüs sistemi problemleri ile çocuk sağlığındaki tesirlerine yönelik sürdürülebilir tahlil tekliflerini inceledi. Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Emine Özmete ise göçmenler üzerindeki tesirlerine değindi.
Daha sonra BARÜ Sıhhat Bilimleri Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Dülger ile Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Çakır Koçak moderatörlüğünde Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Sultan Ayaz Alkaya “İklim Değişikliğine Ahenkte Sıhhat Okuryazarlığı” hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
“Türkiye’de İklim Değişikliğine Ahenkte İnovatif Tahlil Önerileri” de BARÜ Sıhhat Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Hilal Uysal oturum başkanlığında, konuşmacı olarak Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden Prof. Dr. Emine Didem Konutçu Kiraz tarafından yeni yaklaşımlar çerçevesinde anlatıldı.
Son olarak “Sağlık Hizmetlerinde Yapay Zekâ Kullanımı İklim Değişikliğine Tahlil Olabilir Mi?” konusu Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Çelik başkanlığında Amerika Alabama Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Aylin Akça Sümengen tarafından farklı perspektiflerle değerlendirildi.
İki gün boyunca memleketler arası iştirakle devam eden kongre kelamlı bildirilerin sunulmasıyla sona erdi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.