Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2024 04:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fındık bahçelerinde kış bakımı başladı

Karadeniz Bölgesi’nin en kıymetli geçim kaynağı olan fındıkta kış bakımı başladı. Fındık bahçesinde eşleri ile birlikte yevmiye yolu çalışan bayanlar, aile iktisadına katkı sunuyor.
Karadeniz Bölgesi’nin en değerli geçim kaynağı olan fındık, üreticilerin gelirlerine büyük katkı sağlıyor. Güneşli havayı fırsat bilen bahçe sahipleri ve çalışanlar, kışlık bakımlarını gerçekleştiriyor. Yapılan bakım çalışmalarında kuruyan verimsiz kısımlar ve fındık ocaklarının etrafı yabani otlardan temizleniyor. Az alandan verimli fındık alabilmek ismine yapılması gereken bakımların, kıymetli olduğu belirtiliyor.

Kadınlar eşleri ile birlikte çalışıyor, günlük fiyat bin 500 lirayı buluyor
Ordu’daki fındık bahçelerinde yevmiye adabı çalışan çalışanlar ise hem erkek, hem de bayanlardan oluşuyor, günlük bin 500 ile bin 300 ortasında belirleniyor. Sabahın erken saatlerinde bahçeye giren emekçiler, kalabalık bir grup ile çalışma yürütüyor. Personeller, yemek molalarını ise bayanların bahçelerde yaktıkları ateşte pişirdikleri yemek ile karşılıyor.

“Verimi arttırıyor”
Özkan Huysuz, fındık bahçelerinde gerekli bakımları yaparak, bir sonraki hasat dönemine hazırladıklarını söyledi. Yapılan bakım çalışmaları ile randımanın arttığını ve bahçelerdeki karışıklığın önüne geçildiğini kaydeden Huysuz, “Şu anda 12 kişilik grup ile çalışıyoruz. Sabah saatlerinde bahçeye girip, akşam saatlerinde çıkıyoruz. Yevmiye metodu çalışıyoruz, günlük fiyat bin 300 lira” dedi.

“Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaçlama yapılacak”
Fındık bahçesinde çalışan Mehmet Dağ, günlük bin 500 ile bin 300 lira yevmiye ile çalıştıklarını, bu günlerde kol kesme ve bahçe paklığı yaptıklarını belirtti. Dağ, “Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaç atma, tırpan işleri başlıyor. Günlük 8 saat kadar çalışıyoruz” sözlerine yer verdi.

“Bahçeleri hasat dönemine hazırlıyoruz”
Bir müddet evvel eşi vefat eden Fatma Döndü Karahasan isimli emekçi, yapılan kışlık bakımlar ile fındık bahçelerini bir sonraki hasat dönemine hazır hale getirdiklerini aktardı. Fındık tarımının sıkıntı olduğunu söyleyen Karahasan, “Fındığı toplamak ile iş bitmiyor, sonrasında bu bakımları için yine bahçeye giriyoruz” sözlerine yer verdi.

“Bakım yapılmazsa bahçeler orman üzere oluyor”
Yıllardır fındık bahçelerinde bakım çalışmalarını yaptıklarını, eşinin de kendisine yardım ettiğini söyleyen Hakkı Topçu da “Sabahın erken saatlerinde bahçeye giriyoruz ve akşam saatlerine kadar paklık yapıyoruz. Bir müddet sonra gübre, ilaçlama ve toplama süreçleri yapılacak. Bakım yapılmadığı takdirde bahçeler orman üzere oluyor, onun için mahsul zayıf oluyor, randıman kaybı oluyor. Aslında bu vakitlerde yapılan bakım bir sonraki hasat dönemine hazırlık” halinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da kuvvetli rüzgar

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü Bölge İddia ve İhtar Merkezi, Samsun’un kuzey kesitleri için kuvvetli rüzgar ve fırtına ihtarında bulundu.
Yapılan son değerlendirmelere nazaran; Samsun etraflarında kuzey ve kuzey batılı istikametlerden esen rüzgarın, 15 Nisan Salı günü(bugün) Atakum, 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Kavak ve Yakakent ilçelerinde tesirini artırarak fırtına halinde eseceği iddia ediliyor. Rüzgarın, saatte 40 ila 70 kilometre, yüksek bölümlerde ise yer yer 80 ila 90 kilometre süratle esmesi bekleniyor.
Meteoroloji yetkilileri; çatı uçması, ağaç ve direk devrilmeleri ile ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı vatandaşları dikkatli ve önlemli olmaları konusunda uyardı. Fırtınanın, 15 Nisan saat 11.30 ile 21.00 ortasında tesirli olması varsayım ediliyor.
Öte yandan, Karadeniz’de sert esen rüzgara karşı da gemiler konum aldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.