Rize’de 5 ayı ‘Elektro Şoklu Çit Sistemi’ nedeniyle arı kovanlarına ulaşamayınca bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. O anlar ise peteklerin olduğu alandaki güvenlik kamerasına yansıdı.
Olay Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yaltkaya köyünde öncek gün sabaha karşı 03.00 sıralarında yaşandı. Mehmet Mataracı’ya ilişkin petekleri fark eden 5 ayı bal yemek istedi. Peteklerin olduğu alana girmek isteyen ayı yanaştığı çitleri aşarak kovanlara ulaşmak için gayret verdi. Lakin alanın etrafına çekilmiş ‘Elektro Şoklu Çit Sistemi’ nedeniyle yanaşamayan ayılar bir müddet gayret verdi. Fakat bir türlü peteklere ulaşamayınca bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. O anlar ise bölgeyi denetim eden güvenlik kameralarına anbean yansıdı.
’Elektro Şoklu Çit Sistemi’ nedir?
Güneş gücü ile çalışan elektro şoklu çit, hayvanların kısa lakin inançlı, tıpkı vakitte düşük voltajda bir elektrik şoku ile denetimine imkan veren bir sistem. Bu elektrik şoku hayvanın hafızasında kalıcı oluyor ve daha sonra çite yaklaşamıyor.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO), Batı Karadeniz Bölgesi’nde birlik ve beraberlik içerisinde bölgesel kalkınmayı hedefleyen projeler üzerine istişarelerde bulunmak amacıyla Kastamonu’da çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
Ziyaret programına KTSO Meclis Başkanı Adnan Çebi, Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile genel sekreter katılım sağladı.
Program kapsamında ilk durak, Kastamonu Kent Müzesi oldu. KTSO heyeti, müzede Kastamonu'nun tarihi, turistik değerleri ve önemli dönüm noktalarına ilişkin bilgileri ayrıntılı şekilde inceledi.
Ardından Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ziyaret edildi. KATSO Meclis Başkanı Turgay Dellaloğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıklıoğlu ve diğer üyelerle bir araya gelen KTSO heyeti, karşılıklı iş birliği ve projeler konusunda görüş alışverişinde bulundu. KTSO Başkanı Fatih Çapraz, nazik ev sahipliklerinden dolayı teşekkür etti.
Bir sonraki ziyaret Kastamonu Ticaret Borsası’na yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İzbeli, KTSO heyetini ağırlayarak mevcut ve planlanan projeler hakkında bilgi verdi. Başkan Çapraz, sıcak karşılama ve paylaşılan değerli bilgiler için teşekkürlerini sundu.
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ziyaretleri kapsamında, ilk durak Kastamonu Ticaret Borsası’nın projelerinden biri olan ve hızla faaliyetlerine devam eden Kastamonu Endüstriyel Orman Ürünleri Ortak Kullanım İşleme Tesisi (KASWOOD) oldu. Borsa Başkanı İzbeli, tesisin faaliyetlerini detaylı şekilde tanıtarak katma değer sağlayan bu projenin önemini vurguladı.
Heyetin ikinci durağı, Gülcan Mobilya firması oldu. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet E. Gülcan, firmanın modern kalite anlayışıyla şekillenen üretim ve proje hedeflerini aktardı. Gülcan, pazara sundukları ürünlerde yüksek kalite, çok işlevsellik ve ekonomik kriterleri ön planda tuttuklarını ifade etti.
OSB ziyaretlerinin son adresi AKL Eldiven firması oldu. Firma yetkilileri, 2017 yılında faaliyete başlayan fabrikanın dışa bağımlılığı azaltmayı ve istihdam sağlamayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, iş eldivenleri ve koruyucu tulum üretiminde fiyat-kalite dengesine büyük önem verdiklerini vurguladı. KTSO heyeti, Kastamonu’da gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından bölgesel iş birliği ve kalkınma projelerinde önemli kazanımlar sağladıklarını belirterek Kastamonu’daki kurum ve firmalara teşekkürlerini iletti.