Tilkiyi bisküvi ile beslediler
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Aralık, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tilkiyi bisküvi ile beslediler

Bolu’da orman yolunda tilkiyle karşılaşan vatandaşlar, yanlarında bulunan bisküvi ile tilkiyi besledi.
Seben-Bolu kara yolu üzerinde araçlarıyla seyreden Berin ve Nadir Orhuner çifti, yol üzerinde bir tilki ile karşılaştı. Kar üzerinde tilkinin yiyecek bulmakta zorlandığını anlayan hassas vatandaşlar yol kenarında durdu. Araçtan inerek tilkiye yaklaşan çift, yanlarında bulunan bisküvi ile tilkiyi beslemek istedi. Berin ve Seçkin Orhuner çiftine birinci evvel dehşetle yaklaşan tilki, bisküvileri yemeye başladı. Tilkiyi araçlarından inerek bisküviyle doyuran Orhuner çifti o anları cep telefonuyla kaydetti.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da turizmin parlayan yıldızı: Atakum
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Aralık, 2024 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da turizmin parlayan yıldızı: Atakum

Samsun’un Atakum ilçesi, son yıllarda bölgesel turizmin parlayan yıldızı haline geldi. Kıyı şeridi, doğal hoşlukları ve gelişen altyapısıyla, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Atakum, hem deniz turizmi hem de kültürel etkinlikler açısından sunduğu çeşitlilikle öne çıkıyor.
Samsun’un Atakum Belediyesi mesken sahipliğinde gerçekleştirilen Atakum’un Tarihi Geçmişi ve Turizme Katkıları Sempozyumu’nda kentin turizmini geliştirecek çalışmalar değerlendirildi. Atakum Belediyesi’nin konut sahipliğinde gerçekleştirilen "Atakum’un Tarihi Geçmişi ve Turizme Katkıları" bahisli sempozyumda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mutlu Kaya, Doç. Dr. Yasin Keleş ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Lider Yardımcısı Murat Toktaş, iştirakçilere Atakum’un turizm potansiyeli ile kent turizmini geliştirecek çalışmaları değerlendirdiler. Kent Bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş’in idaresinde ‘Kent ve Turizm’ başlığıyla düzenlenen oturumda, kente has turizm çalışmalarının değeri vurgulandı.

“Atakum’un avantajlarını biran evvel harekete geçirmeliyiz”
Atakum’un turizm potansiyeliyle cazibe merkezi olduğunu belirten Murat Toktaş, “Atakum, dışarıdan gelen konukların gündüzleri gezebileceği yaylaları, toplumsal aktivite alanları ve alışveriş yerlerinin yanı sıra akşamları vakit geçirebileceği cümbüş yerleriyle da ön plana çıkmakta. Atakum özelinde baktığımızda, bizim bu avantajları bir an evvel harekete geçirmemiz gerekir, zira vakit süratle geçiyor. Süratli bir tüketim çağındayız. Biz de bu hareketlilikten yerimizi bir an evvel almalı ve pozisyonumuzu belirlemeliyiz. Yapılması gerekenleri bir iki başlıkta toplayıp, süratlice harekete geçmeye muhtaçlığımız var” dedi.

“Somut olmayan kültürel miras oluşturmak lazım”
Ortak kent kültürünün turizmin gelişmesinde değerli olduğunu tabir eden Doç. Dr. Mutlu Kaya, “Somut olmayan kültürel miras kavramı var. Biz, bütün mirasları koruduğumuz üzere gelenekleri görenekleri de müdafaaya başlıyoruz. Kent hayatının somut olmayan kültürel mirasın korunması lazım. Mesela Samsun Fuarı, Samsun için somut olmayan kültürel mirastı, yok. Spor açısından stadyumlar, çok kıymetli somut olmayan kültürel mirastır. İngiltere’de Liverpool Stadyumu 130, Manchester Stadyumu 100 yıllık, Barcelona’nınki 70 yıllık lakin biz, mesela stadyumları kent dışına götürüyoruz. Spor kültürünü, büsbütün ortadan kaldırıyoruz. Onlar yapıyor. Hepimizin bildiği pazar sabahı pide yaptırmak, Samsun için çok değerli somut olmayan kültürel mirastır. Bizim, insanların yaşamaktan zevk aldığı kent atmosferini kurmamız lazım. Bu kent ömrün kurulması, gelecek nesillere aktarılması ve insanların bu türlü keyifli edilmesi lazım. O vakit turist gelebilir ve bu hayatı paylaşabilir” diye konuştu.
Doç. Dr. Yasin Keleş de turizm planlamalarında toplumun her kısmını kapsayan çalışmaların ehemmiyetine değinerek, “Geleneksel turizm stratejileri, büsbütün idare biliminden yararlanan verimliliğe ve karlılığa odaklanan günümüzün ekonomik anlayışıdır. Günümüzün idare anlayışı, aslında bize bunu getiriyor. Sonra bütün kent toplanıyor ‘Ne yapalım, neyi satalım’ sıkıntısına düşüyoruz. Yalnızca ekonomik olarak düşünüyoruz, fakat göz gerisi ettiğimiz bir gerçek var. Meskenin taşıma kapasitesini, koltuk sayısını, gıdayı düşünmüyoruz. Son yıllarda klâsik turizm stratejisi, bilhassa turizmle alakalı ekonomik manada ön planda olan ülkeleri de huzursuz etmeye başladı. Bu hususla ilgili farklı yaklaşımlar geliştirildi, bilhassa şuurlu turizm dediler. Daha geniş yarar maliyet tahlili yapılırken, topluma da odaklanılmaya başlanıldı. Eleştirel turizm stratejisi, büsbütün eleştirel düşünmeye ve teoriye dayanan bir strateji biçimi. Bir ideoloji olarak düşünmek gerekir. Burada güç ve çıkar tahlili yapmak gerekiyor. ‘Toplum turizmden ne kadar keyifli, yatırımcı turizmden ne kadar mutlu’ hususlarını, değerlendirmeyi getiriyor ve özgürleşmeye odaklanıyor. Toplumun her tarafını düşünerek, planlamayı öne alan bir yaklaşımdan bahsediyoruz” biçiminde konuştu.
Sempozyumun sonunda konuşan Prof. Dr. Ruşen Keleş ise “Küreselleşme, sahiden insan davranışlarında ve hallerinde çok değerli bir kadro olumlu tesirler yapmakla birlikte çok kıymetli olumsuz gelişmelere de yol açabilmektedir. Bilhassa devletleri ve mahallî idareleri yönetenler, globalleşmenin tesirleri altında plansız davranışa kıymet vermekteler ve günü gün etmekten ibaret adımlar atmaktadırlar. Dünya Bankası bile az gelişmiş ülkelere, para yardımı yapan kurum olmasına karşın yıllık raporlarından bir adedinde son yıllarda, 1997’de ‘Planı bırak, piyasaya bak’ ismini vermiştir. Ekonomik, toplumsal ve kültürel hayatı yönetmek istiyorsanız planı büsbütün bırakacaksınız her şeyi kapitalizmin öngördüğü yahut neoliberalizmin dikte ettiği arz talep kanunlarına nazaran yöneteceksiniz. 1997’den sonra ve son 30-40 yıl içerisinde en büyük kusurların bu yüzden yapıldığını gösteriyor” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.