Amasra maden kazasında tutuklu sanıklar için 1050’şer yıl hapis cezası talebi
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Aralık, 2024 04:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasra maden kazasında tutuklu sanıklar için 1050’şer yıl hapis cezası talebi

Amasra maden davasında istenen cezalar Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 43 işçinin hayatını kaybettiği 4’ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada açıklanan savcılık mütalasında, tutuklu sanıklar için toplam 840 yıldan 1050 yıla kadar hapis cezası istendi.
Bartın Ağır Ceza Mahkemesince, Bartın Adliyesinde özel olarak oluşturulan salonda yapılan 10. duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı. Adliye içinde ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.
Savcılık mütealasında tutuklu sanık Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in, olayın meydana gelmesine neden olan etkenlerden "havalandırma", "metan drenajı", "kömür tozu mücadelesi", "teknik personel sayısındaki eksiklik" ve "iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar" kapsamında kusurlu bulunduğu belirtildi. Tutuklu sanıklardan İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi ve İşletme Baş Mühendisi Mehmet Tural’ın, "havalandırma", "kömür tozu mücadelesi" ve "iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar" yönünden kusurlu bulunduğu anlatılan mütalaada, İş Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi ve aynı zamanda İş Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Şube Müdürü Volkan Soylu’nun ise "havalandırma " ve "iş güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlar" kapsamında kusurlu görüldüğü belirtildi.
Mütalaada, sanıklar Özdemir, Ekmekçi, Tural ve Soylu’nun iş güvenliği önlemlerinin alınmasını sağlamadan, havalandırmanın iyileştirilmesiyle ilgili projeyi uygulamadan ve mevzuatta yer almayan "patara" yöntemiyle kömür üretimi yapılmasına izin vererek, iş yerini, "çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye atmayacak biçimde tasarlama, inşa etme, teçhiz etme ve işletme" yükümlülüğüne aykırı davrandıkları kaydedildi. Mütalaada, "olası kastla öldürme" suçunun unsurlarının oluştuğu vurgulandı.
Tutuksuz sanıkların ihmal ve aksaklıklarına ilişkin bilgilere de yer verilen mütalaada, taraf beyanları, bilirkişi raporları, ölü muayene tutanakları, adli tıp, teftiş ve TÜBİTAK raporlarıyla tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekçi, Tural ve Soylu hakkında 43 kez "olası kastla öldürme" suçundan toplam 840 yıldan 1050’şer yıla kadar, 4 kez "olası kastla yaralama" suçundan da 4 yıl 16 aydan 12’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Mütalaada, tutuksuz diğer 19 sanığın ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun İtfaiyesi 8 bin 750 olaya müdahale etti
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2024 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun İtfaiyesi 8 bin 750 olaya müdahale etti

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı takımları 2024’te toplam 8 bin 750 olaya müdahale etti.
283 işçi, 46 itfaiye aracı ve 18 itfaiye istasyonu ile 17 ilçeye hizmet veren Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 2024 yılında vilayet genelinde 8 bin 750 olaya müdahale etti. Bu müdahalelerin 3 bin 242’si yangın, 2 bin 809’u kurtarma operasyonu, 2 bin 699’unu ise su baskınları, boğulmalar ve konutta mahsur kalma olayları oluşturdu.

"2 büyük fabrika yangını oldu"
İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda misyonlu Şube Müdürü Rıza Zengin, bu yılki faaliyetleri hakkında bilgi vererek, “Bu sene epey ağır bir periyot geçirdik. Cankurtaranlarımız 350’nin üzerinde bir can kurtarma faaliyeti gerçekleştirdi. İnsanları boğulmaktan kurtardılar. Başka yandan Samsunumuz bu sene Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 2 büyük yangınla karşılaştı. 2 fabrika yangını oldu. Bu yangınlarda can kaybı olmadı lakin büyük çapta hasarla atlatıldı. İkinci fabrika yangınında itfaiyecilerimiz büyük bir tehlike atlattı. İş kazası meydana geldi ve itfaiyecilerimiz kısmi yaralanma geçirdi. Başka taraftan yer yer su baskınları ile karşılaştık. Bunun içinde su baskınından tutunda, mahsur kalma, kurtarma olayları var. Bunların içinde 2 bin civarında yangın olayı var. Bu yangınların çoğunluğu İlkadım ilçesinde oldu. 2 bin civarında yangının bine yakını bina yangınları olarak söyleyebiliriz. OSB içerisinde küçük çaplı değişik 150 civarında iş yeri yangınları oldu. Buna bağlı olarak 450 civarında konut yangını meydana geldi. Genel olarak itfaiyemiz her türlü olaya hazırdır” dedi.

“İstasyon sayımızı 25’e çıkaracağız”
İstasyon sayılarını artırmaya devam ettiklerini belirten Güçlü, “18 olan istasyon sayımızı 25’e çıkararak olaylara daha erken varmayı, daha hızlı müdahaleyi sağlamak amacımız olacak. Bilhassa kurtarma olaylarına bakarsak yaklaşık bin 800 civarında kurtarma olayımız var. Bunların içeriği genelde trafik kazası ve meskende kalanlar oluyor. Sıkışmalı kazalara da giderek insanlarımızı kurtarıyoruz. Bu sıralarda genelde binalarda mahsur kalanlar oluyor. Kapısı kilitli oluyor, meskende haber alınamıyor. Bu cins insanları kurtarıyoruz" diye konuştu.
Kentin farklı bölgelerinde meydana gelen olaylara anında müdahale ederek can ve mal kaybının önüne geçmek için vazife yapan itfaiye takımları, tıpkı vakitte eğitim ve tatbikatlarla vatandaşları bilgilendiriyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.