Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Safranbolu’da Çöplük Sorunu Çözülüyor

Safranbolu Yayın: 06.07.2015 14:45
Yazar:
Safranbolu’da Çöplük Sorunu Çözülüyor

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy; “Çöplükle ilgili yeni bir projeyi tamamladıklarını ve Çevre Birliğine verdiklerini belirterek, “Bakanlıktan ödenek alır almaz, çevresine hiçbir zararı olmayan modern bir tesisi hizmete sunacağız. Amacımız yılsonuna kadar bu sorunu çözmek olacaktır” dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Musalla ve Barış Mahallelerinde düzenlenen Mahalle İftarları programına katılarak mahallelilere çöplük konusunda müjde verdi.
İftar yemeğinin ardından edilen dualardan sonra bir konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “ Cenabı Hak’tan tuttuğumuz oruçları ve ibadetlerimizin kabul olmasını niyaz ediyorum. Kıymetli dostlar belediyemize katılan bu güzel mahallelerimizdeki ilk organizasyonumuz, ilk iftarımız. Bu mahallemizin ihtiyaçlarının bilincindeyiz. Hatta mahallemizin en büyük meselesinin çöplük olduğunu da biliyoruz. Çöplük konusunda çok kısa bir açıklama yapmak istiyorum. 2009 yılında Belediye başkanı olduğumda, çöplük konusunu çözebilmek adına Karabük Çevre İl Müdürlüğümüz ile birlikte harekete geçtik. Çevre bakanlığına gittik. Bakanlıktan bize şöyle bir yanıt geldi. “ Karabük ve bütün ilçelerinin birlikte olduğu bir çevre birliği var. Onlarında çöp depolama alanı ile ilgili müracaatları var. O müracaat devam ederken sizlere yeni bir müracaat açma imkânı tanımayız dediler. Bende Karabük Çevre Birliğinin Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmaya başladım. Bir yıl boyunca Danıştay’dan karar çıktı çıkacak derken 2010 yılında Karabük’te bize Karabük’te orman alanlarından Katı Atık Depolama Tesisi kurma ile ilgili izin vermek üzere karar çıktı, ardında da Orman genel Müdürlüğü Kızılcaören Köyünden bir alanı bize çöplük alanı olarak bize tahsis ettiler. Burada meydana gelen heyelan yüzünden burada çöplük yapılamaz diye mahkemeye başvurduk. Maalesef mahkeme aleyhimize karar verdi. Burada yaptığımız 2 trilyon liraya yakın harcamayı da adeta yerin dibine gömerek o çöplük ile ilgili işlemlerimizin yürütmesini durdurduk. Biz şu anda mahkemenin neticelenmesi için takipteyiz. Bu arada yeni bir projeyi tamamladık ve Çevre Birliğine verdik.
Buradaki durumu geçtiğimiz yıl kentimizi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ilettik. Kendileri de sağ olsunlar, geçici bir formül önerdiler. Bu formülde 5 yıllık bir süre için yeni bir çöplük alanı oluşturmama müsaade ettiler. Bende derhal bu saha ile ilgili projemi İstanbul Büyük şehir Belediyesinden destek alarak hazırladım ve Belediye meclisimizde de oy çokluğu ile kabul gördü.
Çevre Bakanlığımıza sunduğumuz proje onaylandı ve bu yılki ödenekten faydalanamadık ancak Sayın Bakanımız, Temmuz ayından sonra gel, yedek ödenekler açılacak sana oradan destek vereceğim dedi.
İnşallah bu ödeneği alır almaz bu çöplükten bir gram duman çıkmamasını, çevresine hiçbir zararı olmayan modern bir tesisi hizmete sunacağız. Amacımız yılsonuna kadar bu sorunu çözmek olacaktır” dedi.

Paylaş:

Yorumlar

  1. Ben

    Yıl 2022 ve biz hala çöp dumanı kokluyoruz

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rize Ziraat Odası Başkanlığı’ndan çay üreticilerine budama çağrısı

Ekonomi Yayın: 03.05.2024 16:24
İhlas Haber Ajansı
Rize Ziraat Odası Başkanlığı’ndan çay üreticilerine budama çağrısı

Doğu Karadeniz bölgesinde yeni yaş çay sezonu için çay üreticileri çaylıklarında hazırlıklarında sona doğru gelmeye başladı. Yakın zamanda yaş çay sezonun açılması beklenirken Rize Ziraat Odası Başkanlığı da çay üreticileri budamaların yapması için uyarıda bulundu.

Bu yıl özel sektör çay fabrikalarının yaş çay taban fiyatının altında üreticilerde çay alması bekleniyor. Bu durumdan ötürü ÇAYKUR’a çay satmak için üreticilerin çay tarım arazilerinin 10’da 1’ini budamak zorunda olduğunu belirten Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, budama işlemi gerçekleştirmeyen üreticilerin ÇAYKUR’a çay satamayacağı uyarısında bulundu.

“ÇAYKUR budamalarımızı muhakkak 10’da 1 oranında yapmalıyız”

ÇAYKUR’a çay satılması için budamaların kesinlikle yapılması gerektiğini belirten Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, “Özel sektör çay fabrikaları peşin alımları kredi kullanarak yapabiliyordu. Bu yıl faizlerin çok yüksek oluşundan dolayı özel sektörün sıcak paraya ulaşmasında zorluklar yaşanabilir. Bu yüzden taban fiyatının altında alımlar, vadeli alımlar, sektör de bu gibi maddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Bunları yaşamama açısından çayımızı dengeli bir şekilde piyasaya verebilmek adına ÇAYKUR budamalarımızı muhakkak 10’da 1 oranında yapmalıyız. 1 milyon 250 bin ton ortalama civarında Rize, Artvin, Trabzon bölgelerinde bir yaş çay yaprağı var. Bunun da yarı oranındaki kısmını ÇAYKUR’un fabrikalarında işleniyor. Diğer yarısı özel sektör çay fabrikalarında işleniyor. Eğer biz budama yapmazsak ÇAYKUR’a çay satamayız. Bu özel sektör fazla yaş çay işleme zorunda kalır. İşleme kapasitesinde sıkıntılar yaşanır ve taban fiyatının altında alımlar ve vadeli alımlar gerçekleşir. Piyasanın dengeli bir şekilde yaş çayı işleyebilmesi adına muhakkak budamaları yapıp ÇAYKUR’a işletmeliyiz. Budamanın faydaları yaprağın gençleşmesi, bitkinin gençleşmesi gibi birçok etkeni var. Budama yapılan arazilerimizde daha taze, daha kaliteli çaylar oluşur. Budama yapmayan yerlerde daha körpe, daha kart yaş yaprağa ulaşmak mümkün. Kaliteli Çay elde edebilmek için muhakkak budamalarımızı gerçekleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.