ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi meydana gelen kaza ve yaralanmalarda olay yerinde anında yapılması gereken ilk yardım müdahaleleri konusunda algı yaratmak ve toplumun bilgi düzeyini arttırmak amacıyla bir eğitim projesi gerçekleştirdi.
Olay yerinde ve zamanında yapılan ilk yardım uygulamalarının hayat kurtarabileceği bilinci ile düzenlenen eğitimin hedef kitlesi “anneler” olarak belirlendi. Kırsal kesimde yaşayan insanların sağlık kurumlarına ulaşım süreci göz önüne alınarak hazırlanan eğitimler, 14 köyde yaşayan annelere yönelik hazırlandı. “1000 Anneye İlk Yardım Eğitimi Projesi” adı verilen çalışmada kaza anında insanı yaşama bağlayan altın dakikaların akılcı ve doğru kullanımı ile Avrupa Birliği Entegrasyon Programı çerçevesinde sürdürülen iyileştirme faaliyetlerine katkıda bulunulması da hedeflendi.
İlk yardım eğitimlerinde katılımcılara, günlük hayatta karşılaşılabilecek hastalık, kaza ve yaralanmalarda ne gibi müdahalelerin yapılacağı uygulamalı olarak gösterildi. Katılımcılara bebek ve çocuklar ile yetişkinlere yönelik ilk yardım desteği farklı başlıklar altında anlatıldı.
Eğitimler, bebek ve çocuklarda yüksek ateş hali, havale, nefes yoluna kaçan yabancı cisim, solunum yolu tıkanıklığı, zehirlenmeler, kalp durması ve temel yaşam desteği; yetişkinlerde ise kanamalar, yaralanmalar, trafik kazaları, kırık, çıkık, burkulmalar, hayvan ısırıkları, tansiyon, kalp ve şeker hastalarının ani atakları, boğulmalar, bilinç bozuklukları, epilepsi ve temel yaşam desteği başlıklarından oluştu.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrenci ve öğretim elemanlarının birlikte gerçekleştirdiği projeyi Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gümüş, BESYO öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Tevfik Cem Akalın ile Kamu Hastaneleri Birliğinde görevli Barış Fidan yürüttü.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, projenin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, 12 Mayıs tarihine kadar devam eden projeyi, anneler gününü de içine alan bu haftada tüm annelere armağan ettiklerini belirtti. Özer ayrıca şunları söyledi:
“Sosyal sorumluluk konusunda duyarlı bir Üniversite olduğumuza inanıyorum. Yürüttüğümüz her proje gibi bu çalışmanın da gelecek yıllarda devam etmesini ve sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz.
Destekleri dolayısıyla projenin başarı ortakları olarak tanımladığımız Zonguldak İli Kamu Hastaneleri Birliğine, Uluslararası İlk Yardım Derneğine ve Türk Kızılayı Şubesine teşekkür ediyorum. Özellikle Türk Kızılayı’nın annelere armağan ettiği eşarplar için çok anlamlı olduğunu da belirtmek istiyorum.”
Rektör Özer projede görev alan tüm öğrenci ve akademisyenlere de emekler için teşekkür etti.