Karabük Postası tarafından
28 Mayıs, 2015 09:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bülent Ecevit Üniversitesi Roman Çalıştayına Hazır

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak Valiliğinin işbirliği ile gerçekleştirilen ve Zonguldak bölgesinde yaşayan Romanların yaşamlarını araştırıldığı projenin ilk bölümü tamamlandı.
Proje kapsamında gerçekleştirilen araştırmaların ilk bulguları, 28-29 Mayıs tarihlerinde Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek Romanları Anlamak başlıklı çalıştayda kamuoyu ile paylaşılacak. Çalıştayın açılış toplantısı 28 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.
Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Şubat ayından bu yana Romanlarla ilgili sürdürdüğü saha çalışmalarının ilk bölümü tamamlandı. Araştırmaların ilk sonuçlarının paylaşılacağı Romanları Anlamak Çalıştayı hakkında bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, “Üniversite olarak şehrimizden başlayarak bölgemiz ve ülkemizin sorunlarına çözüm üretebilmek ve bilgi birikimi oluşturabilmek için büyük hassasiyet göstermekteyiz. Roman araştırmaları konusunda gösterdiğimiz hassasiyetin temelinde bu yaklaşımımız yatmaktadır. Türkiye’de bu konuda yapılan önemli projelerden birini gerçekleştiriyoruz. Zonguldak genelinde yaşayan Roman vatandaşlarımızın yaşamlarının ve kültürel yapılarının araştırılması amacıyla kurduğumuz Roman Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Zonguldak Valiliği ile birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında dört aydan bu yana akademisyenlerimiz tarafından saha çalışmaları yapılıyor.
Araştırmalardan elde edilen ilk verileri bu çalıştayda kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.
Proje sonuçları ile Zonguldak’ta yaşayan Romanların yaşam şartlarının iyileştirmesine yönelik yeni projelerin oluşturulacağını bu nedenle gerek projenin gerekse çalışmalardan elde edilen ilk verilerin alan araştırmacıları ve kamuoyu ile paylaşılacağı Çalıştayın önemini vurgulayan Zonguldak Valisi Ali Kaban, açıklamasında şunları söyledi:
“Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliği ile sürdürdüğümüz bu proje bize çok önemli veriler sunuyor. Bu veriler ışığında biz de Roman vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak için bir yol haritası belirleyeceğiz.
Örneğin Roman vatandaşlarımızın çocuklarının eğitimlerini tamamlayabilmeleri, var olan yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda bu eğitim süreçlerinin yönlendirilmesi bizler için önemli bir konu. İşte bu araştırmanın sonuçları bizlere bu konuda bir yol açan olacak. Çalıştayın, sonuçların paylaşımı açısından bir ilk adım olarak yararlı geçeceğine inanıyorum.”

blank
blank
Tugay Kaban tarafından
07 Ocak, 2025 10:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Romanlar Ayırır

× Hıristiyan takvimine göre 11. Yüzyılda Avrupa’da en önemli sanat olarak gramerin yerine mantığı geçirdiler, bu değişim, bilimin edebiyat karşısında kazanacağı zaferin mütevazı bir girizgâhıydı. Peki o tarihten sonra insan aklının nasıl zımparalandığını görebiliyor muyuz? Bunu bize gösteren romanlardır.

× Hızlandıkça Azalıyorum romanının yazarı, kendisiyle röportaj yapan Bülent Ayyıldız’ın “Neden roman yazdınız?” sualine cevap verirken şöyle bir cümle kullanıyor, “Roman yazmak istememin nedeni, kendimi insan gibi hissetmememdi.” Yakın zamanda tercümesini bitirdiğim Napolyon Savaşları isimli eserde, Napolyon’un bir sözü iktibas ediliyor, “Dünyayı değiştirmek için çağrıldım!” Napolyon, Saint Helena adasında son yıllarını geçirirken, artık “tarih” denilen şeyi elinin tersiyle bir kenara itmişti ve yapması gereken tek şey olarak (kelimelerle olmasa da) tarihten daha ayırıcı bir eser vermek için çabalamaya başlamıştı: Geride bir hayat bırakmak. Bir roman misali, kendi hayatını sundu Napolyon.

× Tarih, ölülerin dirilişidir. Tarih ayırmaz! Neyi? Her şey zıddıyla kâimdir. O zaman tarih ile alâkalı bir mevzuu çözmek istiyorsak ‘roman’a bakmamız îcabediyor. Romanın tarihini yazmaya çalışanlara bakın mesela, ne gülünç hâllere düşüyorlar. Roman, dirilerin dirilişidir. Roman ayırır. Neyi? Yaşamak düşüncesini ve ölmek düşüncesini. Hem de hayat denilen musalla taşının üzerinde.

× Bugün, dünü bile yazamıyoruz. Tarih, bizi geleceğe zorla sürüklüyor! Roman, önce bugüne sarılıyor. Tarih merkezsizdir ve merkez değildir. Merkez olan ayırır. Bugünün içinde olan. Yani roman.

× Bütün doğumlar ve ölümler romanın mevzuudur. Tarihin mevzuu ise ancak doğum yahut ölüm günleridir. Siperde ölen asker romanın çerçevesindedir, tarihin çerçevesinde ise askerî konvoylar, okul anmaları ve resmî tatiller vardır.

× Yaşamak düşüncesini, ölmek düşüncesinden ayırmak ölümü unutturmak, ölmek düşüncesini de yaşamak düşüncesinden ayırmak yaşamayı unutturmak demek değildir. Her kalp iki eşit parçaya bölünmüş olarak atmaya başlar diye söylenir. Bunu görüp okuyamayacağız fakat romanları?

× #alikoçistifa

Tugay Kaban

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.