Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Restore Edilen 251 Yıllık Taşhan Hizmete Açıldı

Safranbolu Yayın: 25.05.2015 14:49
Yazar:
Restore Edilen 251 Yıllık Taşhan Hizmete Açıldı

Safranbolu ilçesine bağlı Toprakcuma köyünde 1764 yapıldığı tahmin edilen ve Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Taşhan, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, törende yaptığı konuşmada, hanın yapılış tarihinin kesin olmamakla birlikte 1764 yılında yapıldığının kayıtlarda olduğunu belirterek, “2009 yılında burası Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetine alındı. 2013 yılında projesi yapıldı. Bugünde açılışını yapacağız. Bu hanın etrafında 19 tane dükkan var. Dükkanları da iş adamlarımıza kiraladık. Bu hanı yapmak ile bitmiyor. Burada bir planlama yapmak gerekir. Bir eser daha kurtarıldı. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Konuşmanın ardından Taşhan, kurdelesi katılımcılar tarafından kesilerek hizmete açıldı.
Ünal Mühendislik tarafından restorasyonu yapılan 251 yıllık tarihi konak MÜSİAD Karabük Şubesi tarafından Sosyal Sorumluluk Projesi ve İş Geliştirme Koordinasyon Merkezi olarak kullanmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafında kiralandı.
Törene, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, MÜSİAD Karabük Şube Başkanı Ahmet Nur ve Yönetim Kurulu üyeleri ile diğer yetkililer katıldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’de badem çağlası bereketi

Gündem Yayın: 06.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane’de badem çağlası bereketi

Gümüşhane kent merkezinin simge zirvelerinden Kuşakkaya’nın eteklerindeki hazine arazilerine 1962 yılında dönemin Belediye Başkanı merhum Sebahattin Aytaç’ın girişimleriyle dikilen badem ağaçları her yıl meyve vermesine rağmen toplanmadığı için dalında çürüyor.

O zamanlar çorak olan bölgeyi ağaçlandırmak için dikilen badem ağaçları yıllardan beri sezonun ilk meyvesi olarak Gümüşhane dağlarını süslüyor. Çiçek açtığındaki görüntüsüyle eşsiz bir manzara sunan bölgede her yıl bugünlerde çağlalar yenilebilir hale geliyor.

Manavlarda 100 TL, Gümüşhane’de bedava

Tamamen doğal şartlarda ilaç ve gübresiz olarak kendiliğinden büyüyen binlerce ağacın olduğu alanda kimsenin toplamaması nedeniyle çağlalar her yıl dalında çürürken, Çamlıca Mahallesi sakinleri vatandaşları manavlarda kilogramı 100 TL’den satılan badem çağlasını ücretsiz olarak toplamaya davet etti.

Hasat yalnızca 20 gün sürüyor

Bahar mevsiminde yalnızca 20 gün görülebilen ve sezonun ilk meyvesi olan badem çağlası Çamlıca ve Karaer Mahallesi’nin yüksek kesimlerine 1962 yılında dönemin Belediye Başkanı merhum Sebahattin Aytaç’ın girişimleriyle başta askeri birlikler olmak üzere çok sayıda vatandaşın katkısıyla dikilmişti.

Şifa deposu çağla

İçeriğinde bol miktarda fosfor, azot ve potasyum bulunmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendiren, yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içermesi nedeniyle çok sayıda hastalığa karşı koruyucu olduğu biliniyor.

An itibariyle Gümüşhane’deki manavlarda kilogramı 100 TL’den satılan badem çağlasının Bayraktepe ve civarındaki binlerce ağaçta ücretsiz olarak toplanabileceğini kaydeden Çamlıca Mahallesi sakinlerinden Ali Ateş, vatandaşları çağla toplamaya davet etti.

“Dalları bütün Gümüşhane’ye yetecek bir şekilde bademle dolu”

Çamlıca Mahallesi Bayraktepe mevkisinde Kuşakkaya Dağı’nın eteklerinde Gümüşhane’yi ayaklarının altına aldıkları bir manzara eşliğinde badem topladıklarını kaydeden Ateş, “Gümüşhane’de 1962 yılında o günkü belediye başkanı rahmetli Sebahattin Aytaç tarafından dikilen badem ağaçları 60 yılın sonunda bugün bütün Gümüşhane’nin dağlarını sardı. Bu badem ağaçları bu sene de çiçeklerin donmaması sebebiyle dalları bütün Gümüşhane’ye yetecek bir şekilde bademle dolu” dedi.

“Kilosu 100 liradan satılan badem ağacı burada bedava”

Gümüşhane halkını çarşıdan, pazardan alacakları bademler yerine hafta sonlarını da değerlendirerek taze bir şekilde badem toplamak için bölgeye davet eden Ateş, “Gümüşhane’nin üst kesimlerindeki bu bölgeyi taşlık alandan, çoraklıktan kurtarmak için o günkü askeri birliklerin de yardımıyla merhum Sebahattin Aytaç tarafından yönlendirilerek bu bademler dikildi. Şu anda büyük büyük ağaçlar oldular ve üzerleri gerçekten müthiş derecede güzel bademlerle dolu. Onun için Gümüşhane halkını buralardan badem toplamaya davet ediyorum. Gelsinler taze ve güzel bademlerden yesinler. Bulunduğumuz bölge Gümüşhane’nin üst kesimlerinde ve Gümüşhane’yi ayaklarının altına alacak bir şekilde bir ortamda bulunuyoruz. Buraya dikilen badem ağaçları mevsimin ilk ürünleri. Yani bugün tezgahlarda daha birkaç gün önce kilosu 100 liradan satılan badem ağacı şu anda bedava. Onun için hem burada gelsinler pikniklerini yapsınlar hem de gelsin bademlerini toplasınlar. Müsait olan herkesi buraya davet ediyorum” diye konuştu.