Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
18 Haziran, 2024 20:07
blank
İhlas Haber A.

500 yıllık tarihi camide buluşan köylülerden geleneksel bayramlaşma töreni

500 yıllık tarihi camide buluşan köylülerden geleneksel bayramlaşma töreni
A+ A-

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 500 yıl önce yapılan tarihi camide Kurban Bayramı’nda bir araya gelen köylüler, geleneksel hale getirdikleri bayramlaşma töreni düzenledi. Köylüler, bayramlaşmanın ardından kahvaltı yaparak sohbet etti.
Kastamonu, Çorum ve Sinop illerinin ortak noktasında bulunan ve 500 yıl önce yapılan tarihi Yukarışehirören köyü camisinde bir araya gelen köylüler, geleneksel hale getirdikleri bayramlaşma töreni düzenledi. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere çeşitli illerden gelen vatandaşlar, bayramları buluşma noktası olarak Yukarışehirören köyü camisini ziyaret ediyor. Yukarışehirören köyü camisinde toplanan kalabalık, bayram namazı kıldıktan sonra birbirleriyle bayramlaşıyor. Ardından kahvaltıda bir araya gelen vatandaşlar, kendilerine ikram edilen çay ile birlikte sohbet etmek imkanı buluyor. Bazı aileler çocuklarıyla geldikleri ziyarette hoşça vakit geçirirken, çocuklar ise topla oynayarak eğleniyor.
Köylüler, her bayramda bir araya geldikleri 500 yıllık tarihi Yukarışehirören köyü camisinde hem birbirleriyle kaynaşıyor hem bayramlaşarak atalarının geleneklerini günümüzde de yaşatıyor. Ayrıca köylüler, uzak yoldan gelen vatandaşlar için kendi ürünlerinden yaptıkları helva ve yöresel ekmek ikram ediyorlar.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Hikmet Haberal, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Yukarışehirören köyünde tarihi cami bulunduğunu belirterek, “Köyün en yaşlıları dahi caminin yapılışı hakkında bilgi sahibi değiller. Bizler, bu caminin varsayımlara dayanarak 500 yıllık bir cami olduğunu düşünüyoruz. Cami, tamamen taş duvarlarla örülmüş. İçerisi ahşaptan yapılmış. Camimi özelliği ise Sinop’un Boyabat ilçesinden, Çorum’un Kargı ilçesinden ve Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinin köylerinin ortaklaşa bu camiye gelip burada namazlarını eda ettiklerini gördük. Bayram namazının ardından uzun yıllar gelenek haline getirdikleri bu bayramlaşma törenini halen devam ettiriyorlar. Namazdan çıktıktan sonra ellerinde kumanya, yapmış oldukları ürünlerle yaptıkları helvayı ve yöresel ekmekle birlikte diğer ilçelerden ve köylerden gelen vatandaşlara burada yolda azık olarak kullanmaları için veriyorlar. İnsanlar bunlarla hem atlarını besliyorlar hem de buraya gelen insanlara bu yiyecekleri ikram ederek yolculuk boyunca hayatlarını idam ettirebilmeleri için böyle bir kolaylık sağlıyorlarmış. Bu gelenek günümüzde de devam ettiriliyor. Taşköprü’nun Aşağışehirörün köyü ile Yukarışehirörün köyünün ortak olarak kullandığı tarihi camideki bu gelenek günümüzde de devam etmektedir” dedi.
Aşağışehirören Köyü Muhtarı Erdoğan Kaya da, “Yıllar önce geleneksel olarak hazırlanmış, uzaklardan camiye bayramda namaz kılmak için gelenler oluyor. Sinop’a, Çorum’a bağlı köyler bulunuyor. Buralardan camimize namaz kılmaya geliyorlar. Yolları uzak olduğu için bizlerde yıllar önce atalarımız gibi bayram hediye gibi yemek dağıtıyoruz, ekmek ikram ediyoruz, köylerine tekrar geri gidebilmeleri için. Yıllar önce başlanan bu gelenek günümüzde de halen devam ediyor” şeklinde konuştu.
Yukarı Şehirören Köyü Muhtarı Satılmış Göksu ise, “Yaklaşık 12 yıldır gelenek haline getirdiğimiz bayram günü kahvaltı geleneği oluşturduk. Her yıl bayram gününde sabahları köylüleri bir araya getirip hem bayramlaşıyoruz hem de sohbet ederek kaynaşıyoruz” diye konuştu.
Vatandaşlar, bayram yemeğinden dolayı bir araya gelerek sohbet ettiklerini ve bayramlaştıklarını belirterek, bu uygulamadan dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.
Bayramlarda sabahları yapılan kahvaltı etkinliği güzel bulduklarını söyleyen vatandaşlar, “Köylülerimizle kaynaşmak, birlik ve beraberliğimizi sağlamak, eskileri yad etmek, eski gelenek ve göreneklerimizi devam ettirmek, burada hoş bir muhabbet etmek için geliyoruz. Burada hep beraber bayram sohbeti yapıyoruz. Görmediklerimizi bayram nedeniyle burada görmek ve onlarla bayramlaşmak. Güzel ve faydalı bir etkinlik. Sağ olsun köylerimizin muhtarları da bunlara vesile oluyor. Katkıda bulunanlara teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandılar.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

22 Kasım, 2024 13:02

Tıp Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi

Tıp Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi
A+ A-

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencileri için “Beyaz Önlük Giyme Töreni" gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen törenle 130 öğrenci hekimlik mesleğine ilk adımı attı.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen beyaz önlük giyme törenine, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. Elif Çepni, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Kahraman, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ile akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. Törende öğrencilerin tıp mesleğine olan bağlılıklarını vurgulayan konuşmalar ve sağlık alanında etik sorumluluklarını hatırlatan anlamlı mesajlar verildi. 

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, beyaz önlük giyme töreninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasında hekimlik mesleğinin önemine dikkat çekti. Öğrencilere dünyanın önemli en mesleklerinden birini icra edeceklerini hatırlatan Rektör Yardımcısı Solmaz, Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerini ve ailelerini tebrik ederek beyaz önlüklerinin tüm öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, “Bugün doktor olma yolunda ilk adımı atıyorsunuz. Bu adımı atarken bilimin ışığında yürümeyi, sürekli öğrenmeyi ve merakınızı hiç kaybetmemeyi ilke edinin. Mesleğinizi her zaman etik değerlere bağlı kalarak, vicdanınızın rehberliğinde icra edin. Unutmayın ki bugün giydiğiniz bu beyaz önlük, yalnızca sizlerin değil, bu mesleğe hayatlarını adamış tüm sağlık çalışanlarının mirasını taşıyor. Sizler, bu mirası onurla taşıyacak, insanlığa fayda sağlayacak yeni nesil doktorlar olacaksınız” şeklinde konuştu.

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan, “ Hekim, mesleğinin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazanmanın yanında, beyaz önlüğün getirdiği sorumluluğu hisseden, insanlarla iyi iletişim kuran, hastasını anlayan, hastasını yeterince dinleyen, hasta ve hekim arasındaki ilişkide sizlere duyulan güvenin bilincinde, insani ve ahlaki değerleri temel alarak sorumluluklarının farkında, fikir ve inançlarına saygı gösteren bir davranışı benimsemelidir.” diye konuştu.

YKS puan sıralamasına göre Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesine birinci sıradan giren Dolunay Özçelik, “Bugün hepimiz büyük bir hayalin peşinde bir araya geldik. Hepimizin bu yolda farklı hedefleri, farklı hayalleri olabilir ancak bu beyaz önlükler bizlere ortak bir amacı olduğunu hatırlatıyor: İnsanlığa hizmet etmek. Bu yolda birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var. Birbirimizi destekleyerek, dayanışma içinde hareket ederek daha güçlü olacağız.” dedi.

Konuşmaların ardından Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Önlük giyme töreni öncesinde ise “Karabük” temalı fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrenciye Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak tarafından ödülü verildi.

Ardından önlük giydirme törenine geçildi. Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne birincilikle giren Dolunay Özçelik, ikincilikle giren Elif Sağlam ve üçüncülükle giren Muhammet Emin Saka’ya beyaz önlüklerini KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz tarafından giydirilirken, devamında gelen Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Kahraman, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ve akademisyenlerin ellerinden beyaz önlüklerini giydi.

Önlük giyme töreni, hatıra fotoğrafının çekimi ile sona erdi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455