Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Samsun ve Sinop’ta, IPARD projeleri için 627 milyon lira tutarında başvuru yapıldı

Ekonomi Yayın: 14.06.2024 12:45
İhlas Haber Ajansı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun ve Sinop Koordinatörlüğüne IPARD III Programı 1. Başvuru çağrı ilanında 627 milyon liralık proje başvurusu yapıldığı bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kurumu olan ve Avrupa Birliği eş finansmanıyla IPARD (Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı) Programını yürüten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 21 Mart 2024 tarihinde yeni uygulamaya aldığı IPARD III Programının ilk proje çağrısını ilan etmişti.

TKDK Samsun Sinop Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada, IPARD III programı kapsamında ilk başvurunun ’tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi’ sektörü kapsamında olduğu ve başvuruların tamamlandığı bilgisi verildi. Bu yıl ilk defa Türkiye genelinden çağrıya çıkıldığının belirtildiği açıklamada Samsun İl Koordinatörlüğünün sorumluluk alanına Sinop İlinin de dâhil edildiği ve bu iki ilden proje kabullerinin yapıldığı ifade edildi. TKDK Samsun Sinop Koordinatörlüğü tarafından yapılan açıklamada, “İlk proje çağrısı kapsamında 17 adedi Samsun’dan olmak üzere, toplam 21 adet proje başvurusu yapıldı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 627 milyon TL, talep edilen hibe destek tutarı ise 224 milyon TL olarak gerçekleşti. Başvuruların sektörlere dağılımı ise şöyle: 5 adet su ürünleri işleme ve depolama tesisi, 6 adet meyve-sebze işleme paketleme tesisi, 7 adet fındık işleme depolama tesisi, 1 adet mantar işleme depolama tesisi, 1 adet süt işleme tesisi, 1 adet süt toplama tesisi” denildi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

“Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak başkanlığımız tarafından yıllık çağrı takvimi önceden ilan edilerek yatırımcıların, çiftçi ve üretici örgütlerinin projeleriyle ilgili daha geniş bir planlama yapmasına imkân verilmiştir. Yine bu programla beraber bakanlığımız tarafından ilk defa Ziraat Odalarına da IPARD Programına başvuru yapma imkânı sağlanmıştır. Bu kapsamda Haziran ayı içerisinde çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörlerinden, Temmuz ayında hayvancılık sektöründen, Ağustos ayında ise açık alanda bitkisel üretim projelerine yönelik çağrılar ilan edilecektir. Bu sektörlerden yatırım fikri olan kişilerin, ziraat odalarının, kooperatif ve birliklerin daha detaylı bilgi almak üzere yardım masamıza başvurmalarını veya telefonla (444 8535) ulaşmalarını bekliyoruz. İlk iki program dönemleri boyunca Samsun’da 1518 adet proje desteklenmiş olup bu projeler sayesinde yalnızca Samsun’da yaklaşık 3,3 milyar liralık yatırım hayata geçmiş, bunun 1,3 milyar lirası yatırımcılara hibe olarak ödenmiştir. IPARD III döneminde de benzer desteklerle kendi sorumluluk alanımızda kırsalı kalkındırmaya, yatırım, üretim ve istihdam anlayışıyla projeleri desteklemeye devam edeceğiz.”


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rusya’ya yük taşıyan Türk tır şoförlerinin Gürcistan’da alıkonulduğu iddiası

Ekonomi Yayın: 03.07.2024 16:37
İhlas Haber Ajansı
Rusya’ya yük taşıyan Türk tır şoförlerinin Gürcistan’da alıkonulduğu iddiası

Rusya’ya yük taşıyan Türk tır sürücüleri, aylardır Gürcistan’da alıkonulduklarını ve bu süreçte araçlarının parçalandığını iddia ederek yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için yetkililerden yardım istiyor.

Türkiye’nin farklı illerinden yüklerini alan tır sürücüleri, Sarp Sınır Kapısı’nı geçtikten sonra Gürcü polisi tarafından durdurularak pasaportları alınıyor. Özellikle Rusya’ya Avrupa yükü taşıyan tır sürücülerine yapılan uygulamada, bazı sürücüler 90 gün, bazıları 40 gün, bazıları ise 30 gündür Gürcü tarafındaki tır parkında bekletiliyor.

Bazı tırların kimliği belirsiz kişiler tarafından parçalandığını ve tır içinde direksiyon, ayna, şanzıman gibi bazı parçaların da söküldüğünü kaydeden Türk tır sürücüleri, bu durumun hem maddi hem de manevi olarak kendilerini zor duruma soktuğunu ifade ediyor. Tır şoförleri, Gürcistan yetkililerinin herhangi bir gerekçe göstermeden kendilerini ve araçlarını alıkoyduğunu belirterek “Aylardır burada mahsur kaldık, araçlarımız parçalanıyor ve biz çaresizce yardım bekliyoruz” dediler.

Türk tır sürücüsü Ferdi Büyük, 50 gündür Gürcistan’da bekletildiğini ifade ederek “Burada tır içinde yatıyorum, eve gidemiyorum, pasaportlarımıza el konuldu. Hastalanıyoruz, psikolojimiz bozuldu. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz” derken, İsmail Argun ise “24 yıldır bu işi yapıyorum. Rusya’ya giderken Gürcü polisi tarafından durdurulduk, pasaportlarımıza el konuldu. Arabamızda Avrupa’dan gelen yük var. 90 gündür buradayım, Türkiye yetkililerinden bize yardım etmelerini bekliyoruz, mağduruz. Bize verilen evraklarla geliyoruz, Sarp Sınır Kapısı’na geliyoruz. Araçlarımıza da Avrupa yükü olduğu için el konuluyor. Normalde buradan geçmemiz yasaksa geri çevrilmesi gerek, onu da yapmıyor, bekletiyorlar” diye konuştu.

Hasan Ali Yücel isimli tır şoförü ise “Bizim hiçbir suçumuz yokken Gürcistan’ın bizi alıkoyması çok garip. Ben yükümü Ankara’dan yükledim. Yüküm iş makinesi kepçenin motorunun parçaları, Avrupa patenli olduğu için 5 araba sadece bunun için tutuluyor” ifadelerini kullandı.