Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Uzmanından uyarı; kurban keserken doğru bilinen yanlışlar ciddi yaralanmalara sebep olabilir

Sağlık Yayın: 12.06.2024 04:00
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Uzmanından uyarı; kurban keserken doğru bilinen yanlışlar ciddi yaralanmalara sebep olabilir

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Acil Tıp Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şükran Koca, Kurban Bayramı öncesi kasapların dikkat etmesi gereken hayati noktaları vurguladı. Koca, yaraya özellikle tütün, şeker basma ve merhem sürme gibi durumların olumsuz etkilerinin altını çizdi.

Dr. Koca, kurban kesiminde kullanılan bıçakların bilenmiş olması nedeniyle küçük travmaların bile büyük kesiklere yol açabileceğini belirtti. Koca, “Önemli olan yarada kanama varsa öncelikli olan kanamanın durdurulması. Temiz bir örtü ile bası istiyoruz. Bu yaraya herhangi bir ilaç, merhem sürülmesini istemiyoruz” dedi.

Dr. Koca, turnike uygulamasının ve tütün veya yaprak sarma gibi geleneksel yöntemlerin bölgenin beslenmesini bozabileceğini ve daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Ayrıca, enfekte olmuş etle temas etmiş bıçakların kullanılması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini belirtti. Doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Koca, “Yanlış uygulamalar bizi en çok sorun yapanlar. En küçük travmada hastaları yedirip içirme, bizim ruhumuzda o var. ‘Kolonya dökelim, yedirip içirelim.’ Fakat biz bu dönemde sağlık kurumuna gelecekse herhangi bir şekilde yedirilip, içirilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

“Yaralanan da müdahale eden de sakin kalmalı”

Dr. Koca, yaralanan kişinin ve müdahale eden kişinin sakin kalmasının önemine değindi.

Koca, “Yaralanan kişinin de müdahale eden kişinin de çok sakin olması gerekiyor. Eğer sakin olmazsa bir panik olursa yaralamanın ciddiyeti de artıyor. Gereksiz müdahaleler artıyor. Gereksiz kan kayıplarına sebebiyet verebiliyoruz” dedi. Ayrıca, konuya hakim olmayan kişilerin ciddi yaralanmaları hafife alarak sağlık kuruluşuna başvuruyu engelleyebileceğini ifade etti.

“İlk önereceğimiz şey yaralanmanın önlenmesidir”

Kurban kesiminde koruyucu önlemlerin alınmasının ve ehil kişiler tarafından işlerin yapılmasının önemine vurgu yapan Dr. Koca, “Bu tür yaralanmalarda aslında yaralanmanın önlenmesi önemli. Keskin bıçaklarda dikkat edilmesi, ehil kişiler tarafından yapılması, bunlara dikkat edilmesi önemli. Yaralanmalardaki ilk önereceğimiz şey koruyucu önlemlerin alınması ve yaralanmanın önlenmesidir” ifadelerini kullandı.

Yaralanma anında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Evde bilinmedik tedavilerin uygulanmasının daha büyük sorunlara yol açabileceğini söyledi.

“Bıçağı çıkartmayı önermiyoruz”

Dr. Koca, kanamayı durdurmak için yapılacak en doğru yöntemin baskılı pansuman olduğunu ve evde pansuman malzemesi bulunmuyorsa temiz bir örtü ile bası yapılmasını önerdi.

Yaraya şeker dökülmesi ile ilgili uygulamaları da hatırlatan Koca, “Şekeri orada biz zaten hiç istemiyoruz. Çünkü orada organizmaların üremesine sebebiyet veriyor. Kanama durdurucu yetkisi de yok. Kanamalarda yapılacak tek şey baskılı pansuman. Pansuman malzemesi evde olmayabilir. O yüzden temiz bir örtü diyoruz. Temiz bir örtü ile baskı uygulanması. İlaç, merhem sürülmesini istemiyoruz” diye ifade etti.

Koca yabancı cisimlerin yerinden çıkarılmaması gerektiğini belirterek, “Bıçak dediğimiz yabancı cismi alanda çıkartmayı önermiyoruz. Kanama miktarını artırıyor. Ehil ellerde uygun şartlarda uygun tedavi ile çıkartılması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

Kurban Bayramı’nda kasapların dikkatli olmalarını ve yaralanma riskini en aza indirmek için gerekli önlemleri almalarını tavsiye eden Dr. Koca, “Kesim işlemlerinde dikkatli olunmalı, bıçaklar ehil kişiler tarafından kullanılmalı ve herhangi bir yaralanma durumunda doğru ilk yardım uygulanmalıdır” dedi.

Koca, yaralanma anında sağlık kuruluşlarına başvurmanın önemini bir kez daha hatırlattı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

9. Karadeniz Kitap Fuarı açıldı

Kültür Sanat Yayın: 28.09.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

Samsun’da, 250 yayınevi ve STK ile 280 yazarın katılacağı 9. Karadeniz Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı.

Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle Karadeniz 9. Kitap Fuarı, 28 Eylül-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Fuar ve Kongre Merkezi’nde kitapseverlere ev sahipliği yapacak. Fuarın açılış töreni bugün Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş ve protokol üyelerinin katılımı ile yapıldı.

Vali Tavlı: “250 yayınevi ve STK ile 280 yazarın katılacağı fuara rekor katılım bekliyoruz”

Fuarın açılışında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, “9 gün sürecek olan 9. Karadeniz Kitap Fuarı’nda yazarlarla buluşma ve bir sürü kültürel etkinlik gerçekleşecek. Bir kitabın sayfalarını çevirmek, yeni bir dünyanın da kapılarını aralamaktır. Bilgiye giden en önemli kaynaklardan birisi olan kitaplar, bilgimizi geliştirirken farklı bakış açısı kazanmamızı ve farklı değerler ve kültürlerle tanışmamızı da sağlar. Samsun’umuzun bu değerli organizasyona düzenli olarak ev sahipliği yapmasından mutluyuz. Bu fuar kitap okumanın bir görev olarak değil, hayatın bir parçası, hobi olarak görülmesi ve en yakın dostlarımız noktasına gelmesinde de çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bu yıl 250 yayınevi ve STK ile 280 yazarın katılacağı fuarın rekor katılım ile ilgiyle takip edileceğine inanıyorum. Kitap okuyan bir neslin her alanda başarılı olacağına ve Türkiye Yüzyılı inşasına da katkılar sunacağına inanıyoruz” dedi.

Başkan Doğan: “10. Kitap Fuarı’nda uluslararası yayınevi ve yazarları konuk edebiliriz”

Bir sonraki fuarın daha kapsamlı olması için şimdiden çalışma başlatacaklarını dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kitap Fuarı sadece Samsun’un değil, Karadeniz’deki tüm illere bugünden başlayacak bir ev sahipliğimiz olacak. İnşallah herkesin mutlu olarak ayrıldığı bir ev sahipliğini yaparız. Belediye olarak öğrencilerin ücretsiz taşınması, Odak Samsun aracılığıyla yine ilçedeki öğrencilerin fuara ücretsiz taşınması hizmetini de sunacağız. Amacımız ulaşımdan bahane olmasın, herkes rahat bir şekilde fuara gelsin. Herkesin fuara gelip kitaplarla buluşmasını, yazarlarla görüşmesini, kültürel etkinliklere katılmasını çok istiyoruz. Fuar inşallah daha da büyüyerek devam eder. Uluslararası yayıncıları da konuk etiğimiz, yabancı yazarları imza günleriyle konuk ettiğimiz günleri de 10. Karadeniz Kitap Fuarı’nda inşallah yaparız. Bu şekilde bir formatlamının çok iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Hızır: “Kitap, medeniyetimizin en önemli ayağıdır”

Kitapların Türk Medeniyeti için en önemli argümanlardan biri olduğuna değinen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, “Düzenlenen diğer ihtisas fuarlarının yanında Kitap Fuarının ayrı bir değere sahip olduğu inancındayım. Öğrenmenin, bilgiyi paylaşmanın ve hatta ötesinde bilgiyi çoğaltmanın ne kadar önemli olduğu tartışmasız bir gerçek. Türkiye’nin önde gelen yayınevleri, önde gelen yazarlarıyla bilginin en yüksek seviyede paylaşılacağı dolu dolu geçecek bir dokuz gün var önümüzde. Aslında hepimiz hala öğrenciyiz. Öğrenmenin sonu yok. Çünkü, kitap okumayan bir toplumun okuma yazma bilmeyenlere karşı bir üstünlüğü mevzubahis dahi olamaz. Okuma yazmayı bilmek değil, okumaktır asıl olan. Yani kitap, medeniyetimizin en önemli ayağıdır. Bilginin gücüne inanan biri olarak bugün bu organizasyonda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duydum” şeklinde konuştu.

Ak: “Çocuklarımız okuduğunu anlamada 70 ülke arasında 40. sırada”

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Nazlı Berivan Ak ise açılışta yaptığı konuşmada, “OECD’nin düzenlediği ve 15 yaş çocukların katıldığı PISA Sınavında çocuklarımız 70 ülke arasında okuduğunu anlamada 40. sırada yer aldı. Eğitimde başarının temeli aslında okumak. Okuma kültürünü geliştirdiğimiz anda çocuklarımız kendiliğinden hayatlarını kitaba ekliyorlar. Eğitim öğrenim hayatlarında da çok daha başarılı oluyorlar. Bu nedenle fuarların önemi de karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Samsun şehri ile çevresinin sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkılar sağlayan fuar; panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan bir dizi kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. 9 gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacak.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455