Hafif ticari araçla çarpışan Tofaş hurdaya döndü: 2’si ağır 5 yaralı
Kastamonu’da hafif ticari araç ile çarpışan Tofaş marka otomobil kullanılmaz hale geldi. Kazada 2’si ağır 5 kişi yaralandı.
Kaza, Kastamonu-Daday Karayolu Şeyh Şaban-ı Veli Öğrenci Yurdu mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Satı Dolapçı idaresindeki 37 SD 103 plakalı Ford marka hafif ticari araç ile sürücüsü belirlenemeyen 37 LD 416 plakalı Tofaş marka otomobil kafa kafaya çarpıştı. Çarpmanın etkisi ile savrulan hafif ticari araç, yol kenarına sürüklenerek durabilirken, Tofaş marka otomobil ise kullanılmaz hale geldi. Kazada hafif ticari araç sürücüsü ile aynı araçtaki Engin Dolapçı ve İsmet Dolapçı, Tofaş marka otomobildeki Efe Gürleyen ve Doğan Çakmak yaralandı.
Tofaş’taki 2 kişinin hayati tehlikesi sürüyor
Kazayı gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye, jandarma ve polis ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralılardan Efe Gürleyen ve Doğan Çakmak’ın hayati tehlikelerinin olduğu öğrenildi. Kaza sebebiyle Kastamonu-Daday Karayolu trafiğe kapatıldı. Polis ve jandarma ekipleri yolda ve araçlarda incelemelerde bulundu. Ekiplerin incelemesinin ardından, kazaya karışan araçlar çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı.
Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.
KBÜ ve Akdaş Döküm’den 3. Nesil Çelik İçin Güç Birliği
Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında "3. Nesil Çelik Üretimi" konusunda akademi-sanayi iş birliği protokolü imzalandı. Protokole, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Akdaş imza attı.
İş birliği kapsamında gizlilik sözleşmesi ve fikrî-sınai haklara ilişkin protokoller de taraflarca karşılıklı olarak kabul edilerek yürürlüğe girdi.
İmzalanan mutabakat kapsamında, başta Avrupa Birliği çerçeve programları ve TÜBİTAK olmak üzere ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından yararlanılarak, Gelişmiş Yüksek Mukavemetli Çelikler (Advanced High-Strength Steels – AHSS) ile yüksek entropili alaşımlar üzerine çok boyutlu Ar-Ge projeleri geliştirilecek. Bu girişim, Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’nda yer alan “vasıflı çelik üretimi” hedefi doğrultusunda stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.
REKTÖR KIRIŞIK: “TÜRKİYE’NİN KALKINMA HAMLESİNDE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ ANAHTARDIR”
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, imza töreninin ardından yaptığı değerlendirmede, üniversitelerin bilgi üretiminin ötesine geçerek sanayiyle bütünleşik bir şekilde teknoloji geliştirme misyonunu üstlendiğine dikkat çekti. Rektör Kırışık sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizin nitelikli çelik üretimi alanında dünya ile rekabet edebilmesi için üniversitelerle sanayi kuruluşlarının stratejik ortaklıklar kurması büyük önem taşıyor. Karabük Üniversitesi olarak, sahip olduğumuz bilimsel altyapıyı ve akademik birikimi, sanayinin ihtiyaçlarıyla buluşturmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Akdaş Döküm gibi sektörün öncü bir firmasıyla yürütülen bu iş birliği, hem bilimsel hem de ekonomik anlamda önemli çıktılar doğuracaktır.”
AKDAŞ: “İLERLEMENİN YOLU İŞ BİRLİĞİNDEN GEÇİYOR”
Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“Sanayi-üniversite iş birliği kapsamında, Gelişmiş Yüksek Mukavemetli Çelikler (AHSS) odaklı yeni bir girişimi duyurmaktan gurur duyuyoruz. Akdaş Döküm Ar-Ge Merkezimiz, Karabük Üniversitesi ile birlikte, özellikle yaklaşan Avrupa projeleri bağlamında AHSS alanında yenilikçi uygulamaları keşfetmeye yönelik ortak çalışmaları resmî olarak başlatmıştır. İlerlemenin yolu iş birliğinden geçiyor. Malzeme teknolojilerinin geleceğini birlikte şekillendirmekten büyük heyecan duyuyoruz. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a değerli destekleri için içten teşekkürlerimizi sunarız.”
Yüksek Entropili Alaşımlar da Gündemde
İş birliği sürecinde ayrıca yüksek entropili alaşımlar konusundaki bilimsel gelişmeler üzerine de değerlendirmeler yapıldı. KBÜ akademisyenleri ile Akdaş Döküm AR-GE yetkilileri arasında gerçekleştirilen teknik görüşmeler, bu alanda da ortak Ar-Ge projelerinin doğabileceğini gösterdi.
Projenin Akademik Kadrosu: KBÜ Demir-Çelik Çalışma Takımı Projenin akademik altyapısı, Karabük Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Demir-Çelik Çalışma Takımı tarafından oluşturuldu. Takım Kaptanı Prof. Dr. Okan Ünal'ın liderliğinde hazırlanan proje ekibinde Prof. Dr. Bilge Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Sezer Pıçak ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Onur Okur yer alıyor.