Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Veliler çocukluklarına döndü: Çocuklarıyla geleneksel oyunları oynadı

Eğitim Yayın: 29.05.2024 04:07
İhlas Haber Ajansı
Veliler çocukluklarına döndü: Çocuklarıyla geleneksel oyunları oynadı

Kastamonu’da düzenlenen şenlikte veliler, çocukluklar geleneksel oyunlar oynayarak eğlendi. Velilerin çocukluklarına döndüğü şenlik renkli görüntülere sahne oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ekran bağımlılığı ve obezite gibi sorunlarla mücadele etmenin en etkili yollarından biri olarak görülen geleneksel oyunlar, Kastamonu’da veliler ve çocuklarını buluşturdu. Bu çerçevede Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Ali Fuat Darende İlkokulu’nda düzenlenen “Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği”nde öğretmenler, veliler ve öğrencileri birlikte geleneksel oyunlar oynadı. “Çatlak patlak”, “istop”, “çömlek”, “gölge kovalamaca”, “köşe kapmaca”, “mendil kapmaca”, gibi geleneksel oyunlarla veliler de çocukluklarına döndü.

“Tüm okul bahçelerimizi rengarenk hale getirdik, çocuk oyunlarıyla donattık”

Tüm okul bahçelerini rengarenk hale getirdiklerini ve çocuk oyunlarıyla donattıklarını söyleyen Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Çocuklarımızın çocuklarına ortak oluyoruz. Oyun çocuğun her türlü gelişimine destek oluyor. Bizlerde bakanlığımızın destek ve öncülüğünde tüm okul bahçelerimizi rengarenk hale getirdik, çocuk oyunlarıyla donattık. Öğrencilerimizin hem teneffüslerde hem de ders dışı kalan zamanlarında okullarımızın bahçelerine gelerek arkadaşlarıyla birlikte neşeli vakitler geçirdiklerini görmekteyiz. Neşeli vakit geçirmenin yanında bir öğrencimiz diğer öğrencimizle etkileşim halinde oluyor sosyalleşmeyi paylaşmayı arkadaşlığı, dostluğu öğrenmiş oluyor” dedi.

“Geleneksel oyunlarla iletişim ve etkileşim becerilerinin üst düzeyde geliştiğini gözlemliyoruz”

Öğrencileri dünya ile rekabet edebilecek şekilde yetiştirme gayreti içerisinde olduklarını anlatan Gümüş, “Bugün ilimizdeki bütün ilkokullardaki öğrencilerimizi bu okula topladık. İl oyun şenliğimizde gerçekleştiriyoruz. Şimdi hangi okula giderseniz gidin ilk ve ortaokullarımızın rengarenk olduğunu çeşitli oyunlarla bezenmiş olduğunu görüyorsunuz. Türkiye yüzyılı vizyonunun gerçekleştirecek olan öğrencilerimizin hem moral motivasyonlarının artmış olduğu hem de iletişim ve etkileşim becerilerinin üst düzeyde geliştiğini gözlemliyoruz” diye konuştu.

“çocuklarımızın sokaklarda oynayabilmesini çok önemsiyoruz”

Kuzeykent İlkokulu Müdür Yardımcısı Seher Dağlı ise “Bizler, çocuklarımızın sokaklarda oynayabilmesini çok önemsiyoruz. Bu anlamda Çocuk Oyunları Şenliği düzenlendi. Yaklaşık 25 okulda belli guruplardan kız ve erkek öğrenciler, buraya gelerek farklı farklı istasyonlarda bizim küçükken oynadığımız ve zevk aldığımız oyunları onlara da hatırlattık ve çocuklarımızın da sırayla bu oyunları oynayarak eğlenmelerini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Düzenlenen şenlikte çok eğlendiklerini belirten Sıla Bozkurt, “Çocuk Şenliği olduğu için burada etkinlikler oldu. Fasulye atma oyunu oynadık, başka oyunlarda oynayacağız. Burada çok eğlendik” ifadelerini kullandı.

Öğrenci velisi Şelale Gülcan ise “Ankara’dan geldik, okulu çok sevdik. Bugün de çok güzel. Veliler de öğrenciler de oynuyor. Yumurta yarışı, ip oyunu oynadılar. Biz de yumurta yarışı yapacağız. Bizim zamanımızda oynanan oyunları oynayınca çok hoşumuza gitti. Biz de hevesle bakıyoruz, ne zaman oynasak diye” dedi.

Düzenlenen oyunlar sırasında öğretmen ve velilerin yaşadığı kazalar ise renkli görüntüler oluşturdu.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Samsun’da yağışlar yüzde 20 ila 40 arasında azaldı

Dünya Yayın: 02.07.2024 16:30
İhlas Haber Ajansı
Samsun’da yağışlar yüzde 20 ila 40 arasında azaldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), ‘su yılı yağışların geçen yıl ile karşılaştırması’ tablosuna göre Samsun’da yağışlar geçen yıla oranla en az yüzde 20 ila 40 arasında azaldı. Ayrıca Samsun son verilere göre ‘şiddetli kuraklık’ yaşanan iller arasına girdi.

MGM Araştırma Dairesi Başkanlığı Hidrometeoroloji Şube Müdürlüğü 1 Ekim 2023 tarihi ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasındaki su yılı yağışların geçen yıl ile karşılaştırması tablosunu yayımladı. Tabloya göre Haziran ayına kadar olan bölümde yağışların geçen yıla oranla yüze 20-40 oranında azaldığı ifade edildi. Haziran’ın tamımı ve Temmuz başında da Samsun merkezine yağış düşmemesi bu rakamın daha da yükseleceğini ve ‘kuraklık’ şiddetinin daha da artacağının endişesini oluşturdu.

Yerüstü ve yeraltı suları kuruma noktasına geldi

Samsun’da yağışların azalması yerüstü suları, barajlar, göller, dereler ve akarsularda gözle görülür bir şekilde hissedildiği gibi yeraltı sularında da gözlemlendi. Samsun’da doğal kaynaktan beslenen birçok yol üstü çeşmeden yıl boyunca akan sular, yaklaşık 20 gündür akmaz oldu. Samsun’a içme suyu sağlayan Çakmak Barajı’ndaki su seviyesi Yeşilırmak’tan su takviyesi yapılmasına rağmen yüzde 41,15 seviyesine yükseltilebilirken, bir diğer içme suyu kaynağı olan Güven Göleti’ne başka bir barajdan su takviyesi yapılmasına karşılık su seviyesi yüzde 24,7 oranında kaldı.

Samsun’da ‘şiddetli kuraklık’ yaşanıyor

Müdürlüğün Meteoroloji Kuraklık Haritası son 3 aylık verilerine göre de Samsun’da ‘şiddetli kuraklık’ yaşanıyor. Haziran ayında yayımlanan rapora göre Türkiye’deki en kurak yerler, ‘olağanüstü kurak’ olarak nitelendirilen Antalya ve Uşak olarak dikkat çekerken, Samsun ise ’şiddetli kuraklık’ ile yağışsızlıkta bu illeri takip etti. Kuraklık tablosuna en riski kategori ’olağanüstü’ olarak nitelendirilirken bunu ’çok şiddetli kurak’, ’şiddetli kurak’, ’orta kurak, ’hafif kurak’, ’normal civarı’, ’hafif nemli’, ’orta nemli’, ’çok nemli’, ’aşırı nemli’ ve ’olağanüstü nemli’ kategorileri takip ediyor.

Samsun’da yaşanan kuraklık nedeniyle kurumlar tarafından farklı tedbirler ve çözüm önerileri üretilirken, SASKİ içme suyunun tarımsal amaçlı kullanılmasını yasaklamıştı.