Ramazan Öztürk tarafından
04 Nisan, 2024 20:19 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 05.04.2024 11:13
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ,  KARÇEL  A.Ş’nin Karbon Ayak İzini Hazırlayacak

Karabük Üniversitesi, yapılan anlaşma ile Karçel A.Ş’nin tüm faaliyetleri sonucu oluşan karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının envanterini hesaplayacak ve Avrupa Birliğine (AB) ihraç edilen ürünlerin karbon ayak izini belirleyecek.

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü ile Karçel A.Ş. arasında yapılan Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi kapsamında Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz, Karçel A.Ş. Genel Müdürü Uygar Sezişer ile 1 yıllık Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi imzaladı. Yapılan anlaşmanın ardından Karçel A.Ş.’nin tüm faaliyetleri sonucu oluşan karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının envanteri, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsündeki görevli öğretim üyeleri tarafından hesaplanacak. Ayrıca, Avrupa Birliğinin (AB) Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında Karçel A.Ş. tarafından üretilen ve AB’ye ihraç edilen her bir ürünün karbon ayak izi belirlenecek. AB’nin iklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde uygulamaya koyduğu 1 Ekim 2023 tarihinde başlatılan SKDM ile AB ülkelerine ihraç edilen ürünlerin karbon ayak izi dikkate alınarak sınırda vergilendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, Karçel A.Ş.’den ürün alan Avrupa’daki şirketlere her üç ayda bir ürünlerin karbon ayak izlerinin raporlanması, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü tarafından gerçekleştirilecek. Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz ile Karçel A.Ş. Genel Müdürü Uygar Sezişer bu iş birliğinin Türkiye’nin sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği mücadelesine önemli bir katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsünün Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesini değerlendiren Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Karabük şehrimizin havası, suyu ve toprağının korunması için Karabük Üniversitesi olarak ilimizdeki sanayi kuruluşlarına danışmanlık yapıyor, bilimsel destek sunuyoruz. Bu destekle fabrikalarımızın doğaya zarar vermeden üretime devam etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Karabük şehrinin kurulmasında, büyümesinde ve gelişmesinde büyük katkıları olan sanayi kuruluşlarımıza bilimsel araştırmalarımızla destek olmak, bizim için son derece önemli ve değerlidir. Yapmış olduğumuz bu çalışmaları yaygınlaştırarak üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte üniversite ile yerel yönetimler, kamu kuruluşları, STK’lar ve medya ile bilimsel iş birliklerini artırmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. (Ramazan Öztürk)  
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Doğadaki taşlar Tokatlı kadınların ellerinde sanata dönüşüyor

Tokat’ta bayanlar, tabiattan topladıkları yarı pahalı taşları sanat yapıtına dönüştürerek hem iktisada katkı sağlıyor hem de istihdamda fark oluşturuyor.
Tokat Olgunlaşma Enstitüsünde 2 yıl evvel kurulan Doğal Taş Sürece Atölyesi, tabiattan toplanan taşları sanat yapıtına dönüştüren bayanlara mesken sahipliği yapıyor. Atölyede vazife yapan 6 bayan, taşları işleyerek masaj taşlarından takılara kadar birçok eser üretiyor. Tokat’ta çıkarılan yarı pahalı taşların işlendiği atölyede 8 farklı makine kullanılarak taşlar şekillendiriliyor. Eserler ortasında SPA merkezlerinin ağır talep gösterdiği yüz masaj taşlarının yanı sıra ayna süslemeleri, kolyeler, bileklikler ve tespihler yer alıyor. Bayan istihdamına katkı sunan bu proje ile doğal taşlar hem iktisada kazandırılıyor hem de sanata dönüşüyor.

"Doğal taşlardan masaj taşları, takılar ve süs eşyaları üretiyoruz"
Atölyenin çalışmaları hakkında İhlas Haber Ajansına özel açıklamalarda bulunan Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Kuyumculuk Teknolojisi Öğretmeni Salih Tamar, "Yaklaşık 2 yıl evvel kurulan doğal taş sürece atölyemizde Tokat’ta çıkan yarı bedelli taşları işliyoruz. Doğal taşların işlenerek iktisada kazandırılması amaçlanıyor. Burada tabiattaki taşlar sanata dönüşüyor. 6 usta öğreticimizin 2’si kuyumculuk alanında, 4’ü ise doğal taş sürece atölyemizde çalışıyor. SPA merkezlerine yönelik masaj taşları, takılar ve süs eşyaları üretiyoruz" dedi.

"Doğadan topladığımız taşları sanata dönüştürüyoruz"
Usta öğretici Dilek Beneklioğlu ise bu sürecin emek ve sabır istediğini vurgulayarak, "2 yıl evvel başladım. Birinci başlarda zorlandım, bırakmayı düşündüm. Lakin sabrın sonunda ortaya çıkan işler o kadar hoş ki insan gurur duyuyor. Kırsal bölgelerden topladığımız taşlar, 8 basamaklı işlemeden geçerek sanata dönüşüyor" tabirlerini kullandı.
Doğal taş sürece atölyesi, Tokat’ın yer altı zenginliklerini değerlendirirken birebir vakitte bayanlara da üretim alanı sunuyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.