blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Kasım, 2023 20:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çöplükte kurtarılmayı bekleyen martıyı tedavi edip doğaya saldı

Zonguldak’ta özel eğitim öğretmeni Ahmet Ufuk Işık, çöplükte burnuna olta kancası saplanan martıyı tedavi ederek doğaya saldı. Işık, martı, kedi, güvercin gibi hayvanlarda bu tür vakaların sıklıkla karşılaşıldığına dikkat çekerek cam, ip, olta iğnesi gibi tehlike oluşturabilecek eşyaların özenli bir şekilde imha edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Zonguldak’ta özel eğitim öğretmeni olarak görev yapan Ahmet Ufuk Işık, Bartın’daki çöplükte burnuna olta kancası saplanmış ve çamura saplanmış bir martı fark etti. Veteriner teknikerliği bölümünden de mezun olan Ahmet Ufuk Işık, martıyı tedavi etmek için bulunduğu yerden kurtararak Zonguldak’a getirdi. Martıyı evinde besleyen ve tedavi eden 34 yaşındaki Işık, tedavisinin ardından martıyı yeniden doğaya bıraktı.

Sıklıkla sokak hayvanlarına yardım etmek amacıyla çalışmalar yapan Ahmet Ufuk Işık, “Sokak hayvanlarıyla gönüllü olarak çocukluğumdan beri ilgileniyorum. Aynı zamanda yaban hayvanlarıyla da ilgileniyorum. Bir yandan da veteriner teknikerliğini bitirdim. Gönüllü olarak bu işi yapıyorum. Bu kadar. Hayvansever arkadaşım Seda Mercan ile Bartın’a gitmiştik. Bartın çöpünde sokak hayvanlarını beslemek için. Orada burnuna kanca saplanmış bir martı bulduk. Çırpınmaktan bayağı bir halsiz düşmüştü. Orada bırakamayacağımız için kurtarıp aldım. Eve getirdi. Yıkadık. Besledim. Ondan sonra doğaya saldım. Hastalığı yoktu aslında. Sadece çok fazla çamura batmıştı. Çırpınmaktan dolayı baya bir halsizleşmişti. Özel bir tedavi gerektirmedi. Sadece işte temizliğini yaptım. Beslenmesini sağladım. Dinlendirdim. Ondan sonra doğaya gönderdim. Kanca dolayı burnuna takıldığı için herhangi bir problem olmadı. Fakat yaban hayvanı olduğu için yemeyi reddettiği ben de elden beslemek zorunda kaldım. Hani elle besledim daha doğrusu” dedi.

“Bilinçsizce atılan çöpler hayvanların hayatına mal oluyor”

Ahmet Ufuk Işık, bilinçsizce atılan çöplerin hayvanların hayatına sebep olduğunu anlatarak şöyle devam etti:

“Kimse doğaya zarar vermek istemez diye düşünüyorum. Öyle tahmin ediyorum. Fakat hani bilinçsizce atılan çöpler bayağı bir sokak hayvanın hayatına mal oluyordu. Yaban hayvanın da aynı şekilde. Yani bunu engellemek için en az camları et köpük kapları işte kancaları vesaire korumalı bir şekilde sarıp akmakta fayda var. Öbür türlü yemek kokusu sindiği için bu hayvanlar bunları yemeye çalışıyorlar. Bu da onların hayatına mal oluyor. En basit ip bile yere attığımız zaman güvercinlerin ayağına dolanıp, kangren olup, bacaklarını kopmalarına sahip olabiliyor.”

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ocak, 2025 04:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN’da Batı Karadeniz Bölgesel Toplantısı ve Bölgesel Aile Meclisi Programı düzenlendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde Batı Karadeniz Bölgesel Toplantısı ve Bölgesel Aile Meclisi Programı, Rektör Özölçer’in iştirakiyle gerçekleştirildi.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği ile BEUN iş birliğinde Tıp Fakültesinde düzenlenen programa; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Lideri Prof. Dr. Mehmet Demirhan ve Dernek yönetimi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hande Aydemir, BEUN Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Burak Bahadır, akademik ve idari işçi ile çeşitli vilayetlerden tabipler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde başlayan programın açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen BEUN Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Ahmet Bayar, “Ayak-Ayak Bileği Kırıklarına Cerrahi Yaklaşımlar” temasıyla düzenlenen programda aktüel gelişmeleri ve cerrahi müdahale tekniklerini iştirakçilerle paylaştı. Ayrıyeten Prof. Dr. Bayar, ayak ve ayak bileği kırıkları konusunda cerrahinin değerini vurgulayarak, bu alandaki yenilikçi yaklaşımların hastaların hayat kalitesine sağladığı katkıları aktardı.

Prof. Dr. Ahmet Bayar’dan sonra kürsüye gelen Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Lideri Prof. Dr. Mehmet Demirhan, tıp dünyasındaki gelişmelere değinerek, ortopedi ve travmatoloji alanındaki yeniliklerin hastaların tedavi süreçlerini olumlu tarafta etkilediğinin ehemmiyetine değindi.

Dernek Lideri Prof. Dr. Mehmet Demirhan’ın akabinde program hakkında konuşmalarını yapmak için kürsüye gelen BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, ortopedi ve travmatoloji alanındaki gelişmelerin her geçen gün hastalara daha uygun hizmet sunma imkanı sağladığını belirtirken, yenilikçi tedavi sistemler ve cerrahi yaklaşımlar konusunda ise tıp topluluğunun gün geçtikçe güçlendiğini tabir etti. Rektör Özölçer bununla birlikte, “Bilimsel iş birliği ve bilgi paylaşımının her daim değerini vurguluyor, bu usul aktifliklerin tıp topluluğunda farklı bakış açılarının gelişmesinde kıymetli katkılar sunduğunu belirtmek istiyorum. Bizler Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak, bilimsel ve toplumsal faaliyetlerimizle her vakit ulusal ve memleketler arası toplulukta aktif olmayı hedefliyoruz. Sıhhat bilimleri alanındaki her türlü yeniliğe ve gelişmeye açık olmanın, böylesine kıymetli tertipleri desteklemenin, akademik topluluğumuz için büyük bir mana taşıdığına inanıyoruz. Bu vesileyle programın düzenlenmesinde emeği geçen başta Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Lideri Sayın Prof. Dr. Mehmet Demirhan Hocamız ve Dernek İdaresi olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının akabinde BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, sunum yapan akademisyenlere teşekkür evraklarını takdim etti. Teşekkür evrakı takdiminden sonra program, iştirakçilerin ortopedi ve travmatoloji alanında bilgi ve tecrübe paylaşımı ile soru-cevap kısmıyla devam etti.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.