Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Trabzon Kuş Parkı’nda yok yok

Dünya Yayın: 14.10.2023 08:36
İhlas Haber Ajansı
Trabzon Kuş Parkı’nda yok yok

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde dünyada ilk olma özelliği taşıyan tünel içindeki akvaryumun ardından şimdi de Karadeniz Bölgesi’nde ilk olma özelliği taşıyan Kuş Parkı düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kuş Parkı’nda papağandan, tavus kuşuna kadar 19 çeşit kuş türü yer alıyor.

Kuş Parkı’nın açılışına Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Sağlık İl Müdürü Hakan Usta, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve STK temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Şehrimize yeni bir turizm destinasyonu olarak geçen yıl hizmete aldığımız ve dünyada ilk kez tünelin içinde tünel akvaryum şeklinde hayata geçirdiğimiz projemizin tamamlayıcısı olan kuş parkımızı hizmete açıyoruz. Şehrimizin gelişen trendinin turizm olması hasebiyle, yaptığımız bütün icraatlar hemşehrilerimiz için ama şehrimizin gelişen turizme uygun projelere önem verdik ve bu konuda çalışmalar yaptık. 23 Nisan’da hizmete aldığımız Seyir Terasımız gibi akvaryumumuzu da hizmete aldığımız andan itibaren bugün itibarıyla 373 bin 840 yerli ve 81 bin 684’ü yabancı olmak üzere toplamda 455 bin kişi ziyaret etti. Bu bizi mutlu ediyor. Bunun tamamlayıcısı olması hasebiyle hizmete alacağımız kuş parkımızda 19 farklı kuş türü ve su kaplumbağası, cüce keçi ve tavşan olmak üzere 22 canlı olacak. Enteresan türler var. Amazon papağanı, altın sülün, ispinoz, tavus kuşu gibi 19 farklı tür bulunuyor. Bu projemizi 1. sınıf hayvanat bahçesi onayıyla hizmete alıyoruz. Çünkü çok değişik türler var burada. Onun için gerekli prosedürleri tamamladık” dedi.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da Türkiye’nin birkaç yerinde bulunan hayvanat bahçelerine bir yenisinin daha eklendiğini ifade ederek, “Turizm şehrinde yeni bir destinasyon alanına kavuştuk. Sayın Başkanımızı tebrik ediyorum. Farklı destinasyonlar oluşturmak aynı zamanda gençlerimizin, çocuklarımızın da başka yerlerde akvaryum veya kuş cenneti olarak gördükleri yerlerin Trabzon’a getirilmesi anlamını da taşıyor. Bizim jenerasyonun kitaplarda resimler halinde gördükleri canlıları, bizden bir sonraki jenerasyonun belki videolarda, filmlerde gördüklerini bugünkü gençlerimiz bizzat yerinde görmek, canlı olarak görme imkânına sahip oluyorlar” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kuş Parkı’nın açılışı protokol tarafından gerçekleşti.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rize’de AFAD ekiplerinden tatbikat

Gündem Yayın: 02.07.2024 16:52
İhlas Haber Ajansı

Rize’de arama ve kurtarma ekipleri tarafından gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi.

Rize’de bugün Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde 23 Afet grubunun katılımı ile tatbikat gerçekleştirildi. Rize’de daha önce gerçekleşen meteorolojik afetler örnek alınarak heyelan ve sel odaklı bir senaryo tatbikatı hazırlandı. Hazırlanan tatbikata kamu kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 8’i dalgıç, 6’sı gemi adamı, 30’u su üstü kurtarma personeli olmak üzere toplam 250 personel, 20 araç ve 4 bot katıldı. Gerçekleştirilen tatbikat senaryosunda Askoroz mevkiinde 3 kişinin bulunduğu bir araç sel sularına kapılarak köprüden aşağıya düştü. Meydana gelen olayın üzerine 1 vatandaş araç üzerinde mahsur kalırken, 2 vatandaş ise sel sularına kapılıp gözden kayboldu. Kurtarma ekiplerince araç üzerinde mahsur kalan vatandaş kurtarılırken, sel sularına kapılan 2 vatandaş ise su üstü ve dalgıç ekiplerince aranarak ölü olarak çıkarıldı. Bu tatbikat, kendi kendine yetebilirliğin ölçülmesi, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı hedeflenerek gerçekleştirildi.

“Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek”

Yapılan tatbikatlar sayesinde afetlerde daha önceden hazırlık yapabilmek olduğunu belirten Rize AFAD Müdürü Mehmet Salih Avcı, “Tatbikattaki asıl amacımız yaşanabilecek herhangi bir acil durum ve beklenmedik bir durumda yaptığımız planların hazırlıklarını gözden geçirmektir. Biz bu sayede hem sahada hem de masa başında bugün bir hazırlık yaptık. Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Kurum ve STK’larımızın koordinasyonunu nasıl sağlayabiliriz. Eksiklerimiz nelerdir. Bunları planladık. Ayrıca bizim masa başında da 23 tane çalışma grubumuz var. Altyapı hasarlarından, sosyal yardımlardan, barınma gibi birçok hazırlık AFAD merkezimizde gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek”

Masa başı tatbikatların yanı sıra saha tatbikatların da gerçekleştirildiğini ifade eden Rize AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdür Vekili Önder Taş, “Yılın bu zamanında genellikle sarı ve turuncu kodlu uyarılar veriliyor. Biz bu uyarılar çerçevesinde ilin çeşitli noktalarına afet başlamadan önceden öncelik ekip olarak gönderiyoruz. Bugün senaryo gereği 5 sektöre bir tatbikat yazdık. Çamlıhemşin’de bir turistin mahsur kaldığını. Aynı zamanda Ardeşen ve Çayeli’ne iki tane ekip göndermiştik. Orada da bir balıkçı vatandaşımız mahsur kaldı. 30 kişilik bir ekiple birlikte yapılan çalışmalar neticesinde kurtarıldı. Masa başından ziyade saha tatbikatında da biz burayı seçtik. Sel sularına kapılan bir araç burada dereye düştü. Biz gelen ihbarın üzerine de bir vatandaşın üzerinde olduğu ve 2 vatandaşın da sel sularına kapıldığı bilgisi alındı. Hemen çalışmalara başlandı. Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek. Biz tabi cansız beden de çıkarttığımız oluyor” şeklinde konuştu.