blank
Ramazan Akca tarafından
26 Eylül, 2023 12:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bireysel Emeklilik Sisteminde kısmen ödeme Resmi Gazete’de

Bireysel Emeklilik Sisteminde kısmen ödeme hakkında yönetmelikteki değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, katılımcılar sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek

Bireysel Emeklilik Sisteminde kısmen ödeme hakkında yönetmelikteki değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, katılımcılar sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek. Katılıcımlar kısmen ödeme alma hakkını, kısmen ödeme tarihinden itibaren üç yıl içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek şartıyla kullanabilecek. Katılıcımlar bir defaya mahsus olmak üzere kısmen ödeme hakkı kullanabilecekler. Konut alımında kendi adına en az yüzde elli sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek. Konut alımı için kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı, başvuru tarihinden iki ay öncesine kadar veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde aldığı konutun, kendi adına en az yüzde elli sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek. Evlilik durumu Evlilik durumunda başvuru yapanlar ise başvuru tarihinden önceki iki ay içinde veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde evlendiğini gösteren e-Devlet üzerinden alınmış nüfus kayıt örneği ile başvurusunu belgelendirecek. Öğrenciler 21 yaşını aşmamış olmalı Eğitim halinde yapılan kısmen ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olacak. Öğrenciler, 4 yıl boyunca kendi hesabından kısmen ödeme alarak eğitim masraflarında kullanabilecek. Kısmi ödemeden aylık veya yıllık ödemeli gelir sigortası ürünü olarak faydalanılacak. Katılımcı, 21 yaşını aşmamış olmak koşuluyla Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması halinde başvuruda bulunabilir. Başvuru sırasında katılımcı, e-Devlet üzerinden alınmış öğrenci belgesinin bir nüshasını şirkete ibraz edecek. Doğal afet durumlarında süre şartı aranmayacak Doğal afet durumunda kısmen ödenen tutarın yüzde 25’i oranında devlet katkısı verilecek. Bu durumunda kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak. Sözleşmelerin en az 5 yıl yürürlükte olması gerekiyor Kısmi ödemeden sözleşmeleri en az 5 yıl yürürlükte olan ve katkı payını ödemiş katılımcılar faydalanabilirken, her 5 yılda bir kısmi ödeme imkanından yararlanılabilecek. Öte yandan kısmen ödeme başvurusu yapanlar sözleşmelerini 3 yıl boyunca sonlandıramayacak. Yönetmelik, yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girecek. (İHA)
Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ocak, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”

Bolu’da Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir devam eden Regaip Kandili geleneği bu yıl da devam etti. Kandillerin değerine vurgu yapan ve çocuklara örnek olunması gerektiğini söz eden cami imamı, “Ama biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanlışlardan ders çıkaralım” dedi.
Bolu’nun merkezine bağlı 65 haneli Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir Regaip Kandili geleneği sürüyor. Regaip Kandili gününde köylüler meskenlerinde lokma ve yemek hazırlıyor. Akşam namazı vakti yaklaştığında ise vatandaşlar konutlarında hazırladıkları yemekleri caminin yemekhanesine taşıyor. Geleneğe nazaran, köydeki onlarca vatandaş akşam namazını kılıyor. Akşam namazının akabinde cami yemekhanesinde tüm köy halkı hazırlanan yemekleri yiyor. Yıllardır süren gelenek sayesinde köylülerin, kent dışındaki akrabaları ve aileleri kaynaşıyor.

“Televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize yasin-i şerif okuyalım”
Yazıören köyü imamı Turgut Yerlikaya namaz bitiminde, “Namazlarımıza gelelim ihmal etmeyelim. İkincisi ise konuta gittiğimizde televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize Yasin-i Şerif okuyalım. Bildiğimiz dualardan okuyalım. Onları da mutlu edelim. Ve bizi gören çocuklarımız der ki, ‘Ninemiz dedemiz bu türlü yapardı’ der. Biz de bu alemden öbür aleme gittiğimizde bizden gördüklerini yaparlar. Lakin biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanılgılardan ders çıkaralım” diyerek cemaate seslendi.

“Bir bayram havası oluşuyor”
Murat Erdoğan isimli vatandaş, "Bunlar bizim için çok değerli. Neden çok kıymetli? Zira bunlar bizim geçmişimiz. Bu gelenek, atalarımızdan bize miras kalan bir gelenek. Bildiğimiz kadarıyla, büyüklerimizden duyduğumuza nazaran, 600 yıla yakın müddettir devam eden bir gelenek. Burada sahiden çok hoş şeyler yaşanıyor. Mesela kentte yaşayanlar, köyden uzakta olanlar buraya geliyor. Burada adeta bir bayram havası oluşuyor. Hem Ramazan’ı karşılama hem de üç ayları karşılama gayesi taşıyor. Bu sayede beşerler birbiriyle beğenilen sohbet ediyor. Yani hem bayramlaşma hem tanışma hem de kaynaşma gerçekleşiyor. Burası tek bir köy, lakin iki mahalleden oluşuyor. Her yıl bir mahalle sırasıyla konutlarında hazırladıkları yemekleri buraya getiriyor. Bu aktiflikte çocuklar, bayanlar, erkekler herkes bir ortaya geliyor. Farklı sofralarda komşularının hazırladığı yemekleri tadıyorlar. Bir bayram havası oluşuyor” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.