Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

BAKKA’DAN “2015 Yılı Mali Destek Programları” Bilgilendirme Toplantısı

Zonguldak Yayın: 05.02.2015 08:44
Yazar:
BAKKA’DAN “2015 Yılı Mali Destek Programları” Bilgilendirme Toplantısı

ZONGULDAK T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2015 yılı KOBİ ve Yöresel Değerler Mali Destek Programları bilgilendirme toplantılarına Zonguldak’ta devam etti.
BAKKA Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı bilgilendirme toplantısında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı takiben, açılış konuşmasını BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel gerçekleştirdi. Tezel, projeler ve mali destek programları hakkında önemli açıklamalarda bulundu ve konuşmasının devamında “Bu sene beşinci yılımızı da geride bırakıyoruz. Bu beş yıllık sürede 7 farklı mali destek programında 207 projeye 53 milyon liradan fazla kaynak kullandırdık. Bin 244 kişiye istihdam imkanı oluşturduk. Diğer taraftan uyguladığımız teknik destek programlarıyla, kamu kurum ve kuruluşlarımızda, sivil toplum kuruluşlarımızda çalışan binlerce görevlinin eğitim almasına, onlarca fizibilitenin hazırlanmasına katkıda bulunduk. Diğer taraftan bölgemizi planlayıp, önceliklerimizi belirledik. Sektörel rekabet analizleriyle, AR-GE inovasyon stratejisi ile bölgemizde vizyon oluşturmaya gayret ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
2015 YILI MALİ DESTEK PROGRAMI
2015 yılı Malı Destek Programı’na 13 milyon TL’lik bir kaynak aktarıldığını hatırlatan BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, “2015 yılı Mali Destek Programımızda 13 milyon liralık bir bütçemiz var. Bu 13 milyon liralık bütçenin 10 milyon lirası KOBİ Mali Destek Programı adı altında bölgemiz KOBİ’lerine, 3 milyon lirası da Yöresel Değerler Mali Destek Programı adı altında kar amacı gütmeyen kamu kurum ve kuruşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, birlikler gibi kuruluşlarca sunulacak projelere tahsis edilecek. Bizim mali destek programlarımızdaki temel yaklaşımımızı içinizde proje uygulayanlar, proje yazıp takip eden arkadaşlarımız çok iyi biliyorlar. Tamamen bağımsız değerlendirme mekanizması içinde ele alınıp, bölge planımıza ne kadar hizmet ediyor, bölgemizde bizim belirlediğimiz önceliklere, rehberlerimizde yer alan önceliklere, projelere ne kadar hizmet ediyor? Bunlar dikkate alınarak bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirilip ondan sonra sözleşme imzalanıp, proje uygulama dönemine geçiliyor. Yani toplumda çok farklı algılamalar oluşabiliyor zaman zaman insanlar yanlış intibalara kapılabiliyor ama bizim çalışma yöntemimizi, kamu kaynaklarının kullanımında ne kadar titiz olduğumuzu, ne kadar ince eleyip sık dokuduğumuzu, proje uygulayan yararlanıcılarımız çok iyi biliyor. Benim burada bunu söylemekteki amacım; bu tür bilgilendirme toplantıları ve devamında yapacağımız eğitim toplantılarının ne kadar önemli olduğunu da vurgulamak. Buraya gelip sistem hakkında bilgi almak, projenin nasıl yazılacağını nelere dikkat edileceğini öğrenmek projenin başarısı açısından son derece önemlidir. Ben 2015 yılı Mali Destek Programımızın da bölgemize hayırlı uğurlu olmasını ve güzel projelere vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Faruk Tezel’in konuşmasının ardından BAKKA Program Yönetim Birimi Başkanı Irmak Göksu Çağlı tarafından katılımcılara KOBİ ve Yöresel Değerler Mali Destek Programına yönelik bilgilendirme sunumu yapıldı, 2015 yılı mali destek programları, program öncelikleri, uygunluk kriterleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgiler verildi. Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından, Şubat ayı içerisinde Ajansın eğitim toplantılarının devam edeceği, toplantı tarihlerine BAKKA web sitesinden (www.bakka.gov.tr) de ulaşılabileceği vurgulandı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-