Dünya çapında 1 milyara yakın kişinin 2030 yılına kadar ağır su kıtlığı sebebiyle yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalabileceklerini belirten Prof. Dr. Yusuf Demir, “2040 yılına kadar, dünyada 18 yaşın altındaki çocuklardan dörtte birinin yaklaşık 600 milyonun çok yüksek su gerilimi olan bölgelerde yaşayacağı iddia ediliyor” dedi.
Dünyada su kıtlığının, her geçen gün daha büyük boyutlara ulaştığını söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Ziraî Yapılar Sulama Kısım Lideri Prof. Dr. Yusuf Demir, "Dünya Su Haftası" hasebiyle yaptığı açıklamada, “Su kullanımı, son yüzyılda global olarak nüfus artış oranının iki katından daha fazla artış göstermekte ve artan sayıda bölge, bilhassa kurak bölgelerde, su hizmetlerinin sürdürülebilir bir halde sunulabileceği sona ulaşılmaktadır. Dünyanın yüzde 70’i suyla kaplı olmasına karşın insanoğlu bu suyun yüzde 0.03 civarında bir ölçüden tatlı su olarak yararlanabiliyor” diye konuştu.
“Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası ortadan kayboldu”
Dünya ve Türkiye’nin pek çok bölgesinde ırmakların, göllerin ve akiferlerin kuruyarak kullanılamayacak kadar kirlendiğini belirten Demir, “Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası ortadan kayboldu. İklim değişikliği, dünyadaki hava ve su kalıplarını değiştirerek, birtakım bölgelerde kıtlıklara ve kuraklıklara, başkalarında sellere yol açıyor. Global iklim tesiri ve kuraklık sonucu, Dünyada 2 milyardan fazla insan yüksek su gerilimi yaşayan ülkelerde hayatını sürdürüyor. 2040 yılına kadar, dünyada 18 yaşın altındaki çocuklardan dörtte birinin yaklaşık 600 milyonun-aşırı yüksek su gerilimi olan bölgelerde yaşayacağı iddia ediliyor. Dünya çapında 1 milyarar yakın kişi 2030 yılına kadar ağır su kıtlığı sebebi ile yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalabilirler. Dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden yaklaşık 5 – 5.5 milyar insan, yılın en az bir ayında şiddetli su kıtlığına maruz kalıyor. Günümüzde dünyanın en büyük yer altı suyu sistemlerinin üçte birinde su kahrı var.” formunda konuştu.
Prof. Dr. Yusuf Demir kelamlarına şöyle devam etti:
“Eğitim, sıhhat, cinsiyet eşitsizliği, iktisat üzere birçok alanda meseleye sebep olmaktadır. Hatta yakın vakitte bölgelerde su savaşları çıkmasına da mümkün gözle bakılmaktadır. Bu yüzden tatlı suyun koruma edilmesi ve adil dağılımı konusunda bir an evvel bir strateji belirlenmesi bütün Dünya’da büyük kıymet taşımaktadır.”
“Sadece ziraî sulamada değil evsel kullanımlarda da önemli ıstıraplar ile karşılaşabiliriz”
Ülkemizde devam eden çok sıcaklık tesirinin, kuraklık mevcut su kaynaklarımızı değerli ölçüde etkilediğini vurgulayan Demir, “Büyük kentler başta olmak üzere ülkemizin büyük kısmında barajlarda su düzeyi kritik eşiklere ulaşmış yahut ulaşmak üzeredir. Önümüzdeki kısa ve orta vadede sürecin ve tesirlerinin derinleşerek devam etmesi bekleniyor. Yalnızca ziraî sulamada değil evsel kullanımlarda da önemli kahırlar ile karşılaşabiliriz. Aylardır uzmanlarca yapılan ikazlara karşın kriz büyüyerek devam etmekte. Orta ve uzun vadeli yapılacaklarla ilgili devletimizin ilgili ünitelerinin değerli çalışmaları var. Sorunun temelinde kısa vadede yapılması gerekenler, sorumluluk sahibi kişi ve kurumların bahse sahip çıkması geliyor” sözlerini kullandı.
“Su tasarrufunu teşvik edici paketler geliştirilmeli”
Tüm mahallî idarelerin ülke siyasetlerine uygun kendi kurallarını revize eden acil hareket planı geliştirmeleri ve uygulamaya koymaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Demir, “Bu hedefle suyu anlatan ve tanıtan, su şuurunu geliştiren, su tasarrufunun kıymeti ve uygulanışı ile ilgili her türlü eğitim, konferans, yazılı ve görsel bildirim ile çalışma yapılarak sorumluluğu altındaki kişi ve kurumlara farkındalık çalışmaları yapılmalı. Su tasarrufunu teşvik edici paketler geliştirilmeli, mevcut kaynakların korunumu, sürdürülebilirliği ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır. Bu hedefe ulaşabilmek için yasal düzenleme ve türel dayanak lokal ve ülkesel bazda süratle hayata geçirilmelidir. Lokal idareler mevcut kaynakları, kullanım ve gelişimini daima takip ederek halkla paylaşmalı, panik oluşturmadan herkesin sorumluluk alması sağlanmalıdır” açıklamasında bulundu.
“Havasız ve susuz bir ömrün olmadığı gerçeği unutulmamalı”
“Aşırı sıcaklar, kuraklık ve yangın felaketleri ile boğuştuğumuz günlerde yarınımızı kurtarabilmenin yolu, bugünden alacağımız önlemlerden geçmektedir” diyen Prof. Dr. Yusuf Demir kelamlarını şöyle tamamladı:
“Su haftası vesilesi ile tüm mahallî idarelerimizi ve lokal meclislerimizi mevzuyu ve tahlillerini konuşmak ve hayata geçirmek için siyasal mülahazalardan uzak acil ve tez toplanmaya, tahliller üreterek uygulamaya davet ediyorum. Her geçen gün sorunlarımız derinleştirecek, tahlillerimizi zorlaştıracaktır. Hiçbir birey yahut kurum bu sorumluluktan kaçmamalıdır, kaçamaz. Sorun hepimizin kapısına dayanmış yahut dayanmak üzeredir. Havasız ve susuz bir ömrün olmadığı gerçeği unutulmamalı, yalnızca bu günü değil, yarınlarımızı da muhafazalı ve planlamalıyız. Yarınlar için bir damlada sen kurtar.”