Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
20 Temmuz, 2023 10:22

Yazılım ile geleceğe atılım

A+ A-

DÜZCE(İHA) - Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, İş-Kur ve Teknopark tarafından geliştirilen, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı dahilinde gerçekleştirilen Yazılım ile Geleceğe Atılım Projesi’nin tanıtımı yapıldı. DTSO’da yapılan tanıtımda konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Aksan, “Ortağı olduğumuz Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile bu zamana kadar birçok projede birlikte büyük işler başardık. İlimize, bölgemize birçok kazanımlar sağladık, farkındalık oluşturduk. Bugün tanıtımını yaptığımız yazılım ile gelecek projemizde de Düzce Üniversitemiz ve İş-Kur ile proje ortağıyız. Düzce Üniversitesi ile birçok alanda olduğu gibi projeler konusunda da ortak adımlar atıyoruz. Şu ana kadar olan projelerimiz ile Düzce’ye MARKA’dan 25 Milyon TL’nin üzerinde bir kaynak sağlamış olduk. DTSO olarak ilimize değer üretmeye, katma değer sağlamaya, üreticilerimizi, insan kaynaklarımızı ve girişimcilerimizi bilinçlendirmeye ve geliştirmeye var gücümüzle devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. DTSO Proje Koordinatörü Engin Çavuş ve Düzce Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Resul Kara Yazılım ile Geleceğe Atılım Projesinin genel ve teknik sunumlarını gerçekleştirdiler. Fındık üreticilerinin mikro işletmelere dönüşümü projesi imzalandı Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın Doğu Marmara Kalkınma Ajansı destekleriyle hazırlamış olduğu bir diğer proje olan Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinin imzaları atıldı. DTSO Başkan Yardımcısı Cemal Aksan ile MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Yazılım ile Geleceğe Atılım Projesi’nin tanıtım toplantısının sonunda projenin başlatılmasına dair protokole imza attılar. Projenin detaylarının önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan etkinlikle açıklanacağı ifade edildi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

22 Kasım, 2024 12:30
blank
İhlas Haber A.

Dünyanın en pahalı mantarının fidanları Samsun’da üretiliyor

A+ A-

Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde dünyanın en pahalı mantarı olarak bilinen ’trüf’ mantarının fidanları üretiliyor. Birçok aşamadan geçerek üretilen fidanlar Türkiye’nin farklı şehirlerinde ormanlarla buluşuyor.
Dünyada birçok ülkenin sofrasında yer alan ve özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan trüf mantarı en pahalı mantardan biri olarak biliniyor. Samsun’daki Orman Fidan Müdürlüğü ise bu değerli mantarın doğada daha çok var olmasını sağlamak, üretimini teşvik amacıyla 2020 yılından bugüne kadar trüf mantarı fidanı üretiyor. Yıllık ortalama 5 bin fidan üretimi yapan müdürlük, ürettikleri fidanların doğada farklı ormanlık alanlarla buluşmasını sağlıyor. Doğada toprak ile buluşan fidanlardan çıkan trüf mantarı ise birçok kişiye gelir kapısı oluyor.

"Trüf, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşidi"
Trüf mantarı üretim serüvenini anlatan Orman Fidanlık Müdürlü Alpaslan Kadı, "Trüf mantarı bilindiği üzere dünyada son zamanlarda keşfedilen, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşididir. Doğada çok az bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki biz Orman Fidan Müdürlükleri trüf mantar meşesini üretmeye başladık. 2020 yılından bu yana kadar Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde trüf mantar meşesi üretilmektedir. Trüf mantarı üretmek için önce toprak hazırlanıyor. Toprağın içerisine ponza, torf ve humus karıştırılıyor. Bunlar harmanlıktan sonra içerisine böcek, mantar ve dezenfektan karıştırılıyor. Hazırlanan bu toprak 15 gün bekletiliyor. Bu toprak daha sonra meşe tohumlarıyla buluşturulmak üzere viyollere konuluyor. Viyollere konulan topraklar daha sonra sera ortamına taşınıyor. Bulamaç hazırlanmasında ise piyasadan alınan kaliteli, besin değeri yüksek olan trüf mantar meşeleri blenderdan geçiriliyor. Bunu hazırlarken ise içerisinde çok az miktarda su ve buğday nişastası ekliyoruz. Meşe köklerinden akıp gitmeyecek bir kıvam oluyor. Sera ortamında ekilen tohumlar filizlenip çıkmaya başladıktan sonra bulamaçlar trüf mantarının içerisinde batırılıyor. Kökleri tabii ki önce viyollerden çıkartılınca terbiye ediliyor. Bulamaca batırılan meşeler tüplere dikiliyor. Tüpler 22 ile 24 derece arasında tutuluyor. Ortamın nemi ise yüzde 65 civarında olması gerekiyor. Yıllar içinde edindiğimiz tecrübeye binaen sulamayı köklerden yapıyoruz. Nem ve ısı dengesini sağladıktan sonra üzerine aşı bulaştırdığımız trüf mantar meşeleri 5. aydan sonra sera ortamından alınarak dış ortamına çıkarıyoruz. Burada toprakla buluşturmak üzere istenilen illere, doğa alanlarına gönderiyoruz" dedi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455