Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
Son Dakika

ENGELLİLERİMİZ 100″ÜNCÜ YILDA NE BEKLİYORDU ?

Temmuz 09, 2023 13:37
A+ A-

Bir özel eğitim merkezine devam eden zihinsel engelli 9 yaşındaki
K. annesinden bir istekte bulundu. Anne ve babası, eğitim merkezindeki görevliler K.’nın ne istediğini anlayamadılar. Böyle bir sözcükle hiç karşılaşmamışlardı. Sözlüklere baktılar yoktu böyle bir sözcük. Çok kişiye sordular, araştırdılar, ama bulamadılar. Bir süre sonra K. açıkladı. ” En uzak yıldızları teleskopla görüyorlar. Görünmeyen mikropları mikroskopla görüyorlar. Ben de ALLAH’ı görmek istiyorum. bunun için ALLAHSKOP istiyorum.”

Bu ilginç istek Zihinsel Özürlüler Federasyonu’nun yayın organı DÜŞÜNSEL Dergisi’nin Mart 2004 tarihli 10. sayısında yer almıştı.

Büyük zorluklarla 30 yıldır düzenlenen,1993 yılında başlattığımız Ayvalık Engelliler Şenliği’nin onuncusunu Zihinsel Özürlüler Federasyonu olarak 26 – 31 Mayıs 2002 tarihinde gerçekleştirmiştik. Yurdun her yöresinden gelen 57 grup, 1800 dolayında engellinin katıldığı bu etkinlik sırasında kurduğumuz PTT ofisinden engellilerimiz Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’e mektuplar gönderdi. Özellikle zihinsel engelli çocuklarımız mektuplarını hazırlarken 100. yıldan özlem ve beklentilerini sesli olarak da yineliyorlardı. BÜTÜN ÇOCUKLAR MUTLU OLSUN, HİÇ ENGELLİ KALMASIN, DOĞA YOK OLMASIN, TÜM İNSANLAR BARIŞ İÇİNDE YAŞASIN vb. dilekler onların sevgi dolu yüreklerinden dudaklarına yansıyan duygularıydı.

Bütün gruplar akşam yemeğinden sonra Karayolları Kampı’nda toplanıyor, gündüz programının yorgunluğuna rağmen müziğin ritmiyle coşku içinde geç vakitlere kadar eğleniyorlardı. En çok sevdikleri şarkı Şenay’ın söylediği ” HAYAT BAYRAM OLSA ” idi . “İnsanlar el ele tutuşsa, birlik olsa” sözcüklerini hep beraber söylüyor, tempolu bir şekilde oynuyorlardı.

10. Şenlik için yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla birlikte yoğun bir program hazırlamıştık. Aynı zamanda Başbakanlık Müşaviri olan Konfederasyon Başkanımız Rahmetli A. Faruk ÖZTİMUR’da programın başarılı olması için bize destek veriyor, sahip olduğu etkin ve geniş çevresiyle ulaşmamız gereken kişi ve makamlara taleplerimizi iletiyor ve gereken destekleri sağlıyordu.495aea4a e6d4 4fb4 a9fb 65f6f101c7a8

Şenlik sırasında bir posta ofisi açılması isteğimiz PTT Genel Müdürü Murat KAYA tarafından kabul edilmiş ve Balıkesir PTT Bölge Başmüdürü Kamil TOKÇALAR’ın görevlendirdiği ekip engellilerimizin özel gün zarfları içine konulan mektuplarını damgalayarak teslim almışlardı. PTT zimmetindeki o mektuplar bu yıl açılacak. 21 yıl önce hayal edilenler, beklenti ve özlemler kamuoyu ile paylaşılacak.

10. Şenlik sırasında engellilerimiz 2002/1 tertip askerler olarak üniformalarını giydiler ve bir günlük vatan görevlerini yaparak, aldıkları eğitim sonrası Bayrağımız ve Kuran’a el basarak yemin ettikten sonra terhis oldular. Çok anlamlı ve görkemli bu etkinlik için Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç YALMAN’ın oluruyla 70 kişilik Jandarma Bandosu’nun Ankara’dan Ayvalık’a gelerek şenlik süresince konserler vermesi ve gösteriler yapmasını sağlamıştık.

Hem engellilerimizin, hem de Ayvalık halkının stadyumda birlikte izleyecekleri Türk Sanat ve Halk Müziği konseri için TRT’nin de desteğini almış bir tır aracıyla platform sahne ve ses düzeniyle birlikte teknik ekip de Ankara’dan Ayvalık’a gelmişti. Belediye Başkanı Ahmet TÜFEKÇİ’nin desteğiyle özel olarak davet ettiğimiz Türk Sanat Müziği solisti Umut AKYÜREK’in konseri TRT-1’den naklen yayınlanmıştı. Ayrıca evlilik töreni ardından flüt sanatçısı eşiyle birlikte bize katılan, dostumuz, bestekar ve TRT’nin ünlü solisti, ortopedik engelli Cengizhan SÖNMEZ’de gruplarımıza ve halka açık konserler vermişti.

Türk Hava Kurumu Paraşütçülerinin atlayışı, model uçak gösterisi ve yelken kanat uçuşları da etkinliğe ayrı bir güzellik katmıştı.

Piknikler, yarışmalar, spor karşılaşmaları, körfezde tekne gezileri ve konferansların yanı sıra maruz kaldıkları katliamları konu alan fotoğraf sergisi de açan Kerkük, Musul ve Telafer’den davet ettiğimiz savaş gazisi Iraklı engelli 25 Türkmen yoğun şenlik programının diğer unsurlarıydı.0ab34373 f98c 474c bf87 fb135621c5e6 1

Cumhuriyetimizin 100. yılına eriştiğimiz 2023 yılı içinde engellilerimizin 21 yıl önce yazdıkları mektuplar açılacak ve onların beklentileri açıklanacak.

Ama onların tertemiz, sevgi dolu yüreklerinden mektuplarına yansıyan özlem ve beklentilerinin ne kadarı gerçekleşti, kuşkuluyuz.

Çünkü ; çocuklarımız mutlu değiller. Beslenemeyen, küçük yaşlarda çalıştırılan, suça itilen, evlendirilen, istismar edilen, eğitim alamayan çocuklarımız var.

Çünkü ; engellilerimiz azalmıyor, aksine yaşadığımız son deprem felaketinde olduğu gibi çoğalıyor, iş ve trafik kazalarıyla, önlenemeyen hastalıklarla artıyor.

Çünkü ; yangınlar, seller, madencilik çalışmaları, tarım alanlarının imara açılması, çarpık kentleşme nedeniyle doğamız yok oluyor. tahrip oluyor.

Çünkü ; barış içinde el ele, gönül gönüle yaşamasını istedikleri insanlar birbirleriyle itişiyorlar, didişiyor, ötekileştiriliyorlar. Bu Cumhuriyeti kuran, bu vatanı kurtaran Büyük Önderimiz Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” öngörüsünden uzaklaşıyorlar.

Engellilerimizin, bilhassa zihinsel engellilerimizin 21 yıl önceki dilek ve özlemlerinin gerçekleşmesini diliyor, mektupların bir an önce açılıp içeriklerinin paylaşılmasını bekliyoruz.

Görseller :
1- Mektupların özel zarfı
2- Karayolları Kampı’ndaki PTT ofisi

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yazarın diğer yazıları