blank
Ramazan Akca tarafından
05 Şubat, 2023 15:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Cam Teras Köylere Can Suyu Oldu

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kanyon üzerine yapılan Türkiye'nin ilk cam terası yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor. Tarihi ilçede yapılış tarihi bilinmeyen ancak Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1794 yılında tadilatı yaptırılan 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli ve 110 ila 220 santimetre genişliğe sahip su kemerinin de bulunduğu 80 metre derinliğindeki kanyon üzerine 2012 yılında yapılan cam teras, Türkiye'nin ilk cam seyir terası unvanını taşıyor. 2022 yılının ilk aylarında bakım ve onarımı ile kristal cam değişimi yapılan teras, İl Özel İdaresi işletmesine geçerek, işletilmeye başlandı. Mayıs 2022 yılından itibaren İl Özel İdaresi tarafından işletilen cam terası, 165 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Cam terastan 1 milyon 850 bin TL gelir elde edilirken, bu gelirle köylere hizmet götürülüyor. Karabük İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 2022 yılında daha önce sözleşmesi biten müstecirle sözleşme yenilenemediklerini belirtti. 136 BİN YERLİ VE YABANCI TURİST ZİYARET ETTİ 8 aylık zaman zarfında terası İl Özel İdaresi olarak çalıştırdıklarını ifade eden Sözen, "Daha önce müstecirdeyken yaklaşık 1 milyon TL kira alıyorduk. Bunun 500 bin lirasını Özel İdaresine gelir irat edebiliyorduk. Orası Orman İşletmesinden bize tahsisli, tahsisli olan yerlerde kira bedelinin yarısı tahsis eden kuruma ödenmek zorundaydı. Fakat İl Özel İdaresi kendi bünyesinde burayı çalıştırdığı zaman bunu ödemek zorunda değil. İl Özel İdaresine gelir getirici yer olarak gördüğümüzden biz bunu tercih ettik. Bugüne kadar 165 bin yerli ve yabancı misafirimiz ziyaret etti. Bununla birlikte 1 milyon 850 bin TL bir rakama ulaştık, iki bayrama rastlamadığı halde. Bayramları da ilave ettiğimizde 3 milyon lira gibi bir gelir elde etmeyi bekliyoruz. Cam teras Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Yerli ve yabancı misafirlerin uğrak yeri tercih etikleri bir nokta" dedi. Bütçe çalışmaları esnasında önemli ölçüde tasarruf tedbirlerine riayet ederek bütçe ayarlamaya gayret ettiklerini anlatan Sözen, "Yıl içerisinde de buna özeni gösteriyoruz. Bunun yanında bir de gelir getirici iş ve işlemleri yaptığımız zaman İl Özel İdaremize önemli ölçüde gelir kaydediliyor. Bizim tasarruf ettiğimiz her kuruş ve gelir getirecek her bir kurum bizim için köylerimize ve kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza hizmet olarak geri dönüyor. Bulak Mencilis Mağarasını da kurumumuz personeli ile beraber biz çalışıyoruz. Bugüne kadar 6 aylık zaman zarfında 337 bin 500 TL gelir elde etmiş olduk" diye konuştu. (İHA)

Çubuk Gölü çevresindeki kaçak yapılara yıkım kararı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Aralık, 2024 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çubuk Gölü çevresindeki kaçak yapılara yıkım kararı

Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan Çubuk Gölü etrafında bulunan 4 ruhsatsız yapı için yıkım kararı çıkarıldı. Yapı sahiplerine Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından 30 günlük mühlet verildi.
Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan ve yılın 4 mevsimi binlerce tatilcinin ziyaret ettiği Çubuk Gölü etrafında, yapı denetim gruplarının yaptığı incelemeler sonucunda ruhsatsız yapılaşma tespit edildi. Yapılan değerlendirmeler sonrası, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. ve 32. unsurları kapsamında 4 yapı hakkında yıkım kararı çıkarıldı.

30 günlük müddet tanındı
Yapı sahiplerine, Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından, ruhsatsız yapıları yıkmaları için 30 günlük müddet verildi. Bu mühlet zarfında rastgele bir süreç yapılmaması durumunda, yıkım süreçleri Vilayet Özel Yönetimi tarafından gerçekleştirilecek. Yıkım masrafları ise yüzde 20 ziyadesiyle yapı sahiplerinden tahsil edilecek. Ayrıyeten, ilgili şahıslara idari para cezası da uygulandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.