Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TÜKETİMDEN ÜRETİME…

Köşe Yazıları Yayın: 31.01.2022 09:19
TÜKETİMDEN ÜRETİME…

Üretim ekonomisinden tüketim ekonomisine terfi eden Karabük, sosyo-ekonomik alandaki bu değişikliği anlayabilmiş değil…

Üretim ekonomisiyle sahip olduğu istihdam zenginliğini, tüketim ekonomisiyle kaybeden Karabük, bacasız sanayi üniversite ile açığı kapatmaya çalışsa da, salgın gibi beklenmeyen gelişmeler şehir ekonomisinin haline gözler önüne sermekte…

Uzun bir süre şehrin yönetiminde bulunan, yerel yönetim ve merkezi yönetimce, Karabük’e istihdam sağlayacak projeler hazırlanamadı…

AB ne kadar istenmese de, diğer şehirlerde olduğu gibi Karabük’de de AB projeleri ile sosyo-ekonomi gündemi oluşturulmakta..

Özelleşmeyle birlikte, inişli çıkışlı ekonomik yapısıyla Kardemir, hala Karabük’e istihdam konusunda yeterli katkıyı sağlamış değil..

Yönetim krizleri nedeniyle zaman, zaman ekonomik yapısı bozulan Kardemir son dönemlerde hükümetin desteğiyle de sağlanan kredilerle, fabrika ekonomisinin güçlenmesi sağlandı..

Yine zamanla ortaya çıkan yönetim krizleri de Kardemir’in gelişmesine engel olan etkenler olarak söylenebilir..

Günümüzde ise, hâkim hissedarlar dışından atanan kayyum yönetimince yönetilen Kardemir’de, bu süreç ne kadar devam edecek şimdilik meçhul…

Karabük kamuoyu şimdilik Kardemir yönetiminden memnun görünse de, Kayyum yönetimin sürekli olmayacağı ve gelecekte yönetimin kime devredileceği, şehirde merak konusu olmalı..

Şehir merkezinin en büyük sorunlarında olan trafik sıkışıklığının giderilmesi için şehir girişine kavşak düzenlemesi bile çeşitli aşamalardan geçerek yapılabilecek.

Kardemir kavşak projesinden sonra gündeme gelen eski valilik binası yerine cami projesi, kavşak projesinin uygulanmasını çıkmaza soktu…

Meslek Lisesi, Polis evi, Milli Eğitim binaları kavşak projesinden etkileneceğinden, binalardan bazılarının yıkılması gündemde…

Cami projesini etkileyecek binalar yıkılsa dahi eski valilik binası yerine yapılacak cami, şehir girişini daraltacağından trafik sorununu daha da artıracaktır…

Şehir girişine, Karabük’e yakışan bir düzenleme yapılması için söz konusu cami ve kavşak projelerinden hangisinin uygulanıp uygulanmaması konusunda bir kez daha düşünülmeli…

Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmesini ve istihdamı destekleyecek, Filyos limanı ile entegre çalışabilecek projeler, Karabük ekonomisinde istihdam ve üretimi artıracağı da unutulmamalı…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yeni Zigana Tüneli 4 mevsim sürücülere kesintisiz ulaşım sağlıyor

Dünya Yayın: 03.05.2024 20:12
İhlas Haber Ajansı
Yeni Zigana Tüneli 4 mevsim sürücülere kesintisiz ulaşım sağlıyor

Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli hizmete girmesinin üzerinden geçen 1 yılda kesintisiz ulaşım imkanı sağlarken, 15 binin üzerinde araç tüneli kullanarak geçiş yaptı. Yapımına Nisan 2016’da başlanan tünel, 3 Mayıs 2023’te hizmete girmişti.

Sürücülerin korkulu rüyası haline gelen Zigana Geçidi’nde keskin virajlar ve rampaların yanı sıra kar, sis, taş düşmeleri gibi risklerin bulunduğu Trabzon-Gümüşhane karayolu Zigana Tüneli’nin hizmete girmesiyle sorunları ortadan kaldırmış oldu.

Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli açılışının ilk senesinde 15 binden fazla aracın geçişine ev sahipliği yaptı. Gümüşhane’nin Torul ilçesi Köstere köyü mevkisi ile Trabzon’un Maçka ilçesi Başarköy köyü arasında her biri 14,5 kilometre uzunluğunda inşa edilen çift tünelle Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Yeni Zigana Tüneli ile Trabzon-Gümüşhane arasında mesafe yaklaşık 30 dakika azaldı. Zamandan 60 milyon TL’ye yakın, akaryakıttan 150 milyon TL’ye yakın olmak üzere 200 milyonun üzerinde tasarruf da sağlayan tünel, ayrıca karbon salınımının da azaltılmasına katkı verdi.

Keskin virajlar ve rampalar projeyle ortadan kalktı

Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olan Zigana Tüneli hizmete girmesiyle Gümüşhane, Trabzon Limanı’na daha da yaklaştı ve yolun geometrik standardı daha da yükselmiş oldu. 100 kilometre olan güzergah 10 kilometre kısaltarak 90 kilometreye düşürülürken, özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olduğu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalktı. Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım imkanı sağlanırken, dik yamaçlardan taş düşmesi gibi olayların da yaşandığı Trabzon-Gümüşhane karayolunda yeni Zigana Tüneli ile bu problemler tarih oldu. Yeni Zigana Tüneli’nin hizmete açılmasıyla binlerce aracın geçiş sağladığı Zigana Geçidi artık sessizliğe bürünürken, sürücüler Zigana Tüneli ile 4 mevsim rahat ve konforlu ulaşım yaşamaya başladı.

“Çok çilemiz vardı”

Zigana Tüneli ile artık rahat bir ulaşım sağladıklarını belirten Okay Reis, “Güzel bir tünel oldu. Önceden Zigana Dağını kullanıyorduk. Zorlu bir yoldu. Şimdi ise duble yolda gidiyoruz” derken, Yunus Ayar ise Trabzon-Gümüşhane karayolunun tünel ile kısaldığını kaydederek “Zaman zaman tüneli kullanıyoruz. Yolumuz kısaldı. Daha rahat bir yolculuk yapıyoruz. Zorluk kalmadı. Eski Zigana yolunda zorlu çekiyorduk. kardan dolayı buz oluyordu. Sürekli inip çıkamıyorduk. Şimdi çift şeritli yok. Hem biz hem araçlarımız rahatladı” şeklinde konuştu.

Özellikle kış aylarında zorluk yaşadıklarını vurgulayan Erkan Yılmaz da “Çok güzel bir yol oldu. Hem yolumuz kısaldı hem de kış aylarında zorluk çekiyorduk. Araçlarımız kardan dolayı kayıyordu. Artık tünele giriyorsun 10 dakikada Torul’dan çıkıyorsun” diye konuştu.

Zigana Geçidi’nde kış aylarında araçlarına zincir bağlayarak yola çıktıklarını dile getiren Abdurrahman Köprü ise “Gümüşhane Zigana dağı yolunu çok kez kullandım. Artık çok rahat. Önceden zincir bağlayıp yola çıkıyorduk. Yapanlardan Allah razı olsun. Önceden çok çilemiz vardı” ifadelerini kullandı.